Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 sep 2008 - Anul XIII, nr. 206 (3887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mircea Geoană propune crearea postului de ministru pentru UE

Marţi, 2 Septembrie 2008 (14:04:49)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la reuniunea anuală a diplomaţiei, că în prezent România este "marele anonim" în materie de iniţiative la nivel regional şi a propus crearea unui post de ministru pentru UE şi a unuia de emisar pentru Caucaz.

"Niciuna dintre iniţiativele noastre nu a avut consistenţă şi consecvenţă", a spus Geoană.

"Nu avem voie să mai acceptăm, domnule ministru Comănescu, nu avem voie să acceptăm ca niciun format care va fi eventual pus în practică după experienţa din Georgia, şi mă refer în principal la formatul cu privire la Transnistria şi Moldova, nu mai avem voie să acceptăm ca România să fie exclusă dintr-un format care include şi teritoriul Moldovei", a spus Geoană.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a spus că a venit momentul pentru un nou mare proiect de politică externă al României şi i-a încurajat pe diplomaţi să fie activi.

"Aş vrea să vă încurajez să fiţi activi. Eu am avut o gelozie cu privire la personalul Ministerului de Externe şi am încercat cât am putut să-l ţin deoparte de politizare. Cred că experienţa acestor patru ani a fost oarecum traumatică pentru Ministerul de Externe", a spus Geoană, în opinia căruia ministrul de Externe a ajuns "mai degrabă ţintă politică şi cu o influenţă şi o reputaţie de râs".

Liderul PSD s-a criticat şi relatările referitoare la creşterea economică, precizând că "sunt accente de exuberanţă iraţionale", iar un obiectiv mai realist ar fi o creştere economică de natură să permită României să devină un lider regional într-un orizont de timp de circa 5-6 ani.

De asemenea, fostul ministru de Externe a criticat ceea ce a apreciat drept "neadaptarea statului român" pentru protejarea celor câteva milioane de români din străinătate. În acest context, Geoană a propus crearea în unele capitale a unei "Case a României", după model italian.

Liderul PSD s-a pronunţat şi în favoarea acordării unui rol sporit consulilor onorofici, apreciind că a sosit momentul ca "instituţia consulilor onorifici să fie adusă la un alt palier".

Geoană a propus şi crearea unui post de ministru pentru UE, precum şi înfiinţarea postului de emisar pentru Caucaz.

În replică, ministrul de Externe, Mircea Geoană, a precizat că în organigrama MAE au fost deja create două posturi de reprezentanţi speciali pentru cooperare regională şi problematica energetică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Geoană propune crearea postului de ministru pentru UE.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mircea Geoană propune crearea postului de ministru pentru UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei