Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2008 - Anul XIII, nr. 168 (3849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport CE: România înregistrează rezultate "modeste, dar încurajatoare" în reforma justiţiei

Duminică, 20 Iulie 2008 (15:40:45)

Comisia Europeană constată că România a înregistrat "progrese lente, dar constante" în efortul de reformare a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei, rezultatele fiind "modeste, dar încurajatoare", se arată în proiectul de raport al Executivului UE.

  "De la adoptarea ultimului raport interimar în februarie, România a accelerat eforturile. În pofida unei perioade de dezbateri politice intense şi presiuni, Guvernul a reuşit să reia eforturile de reformă şi să asigure stabilitatea cadrului legal şi instituţional pentru combaterea corupţiei. Numirea unui nou ministru al Justiţiei în februarie 2008 este un element important", subliniază documentul, precizând că monitorizarea va fi menţinută.

"Consiliul Suprem al Magistraturii (...) a primit resursele umane şi financiare necesare pentru a continua să îşi asume responsabilităţile esenţiale în scopul reformării justiţiei", continuă proiectul de raport.

În privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt, Comisia Europeană observă "o serie de măsuri importante", menţionând demersurile Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru anchetarea unor cazuri "la nivel înalt", inclusiv foşti miniştri şi membri ai Parlamentului. "Rămâne de văzut cât succes va avea România în finalizarea acestor investigaţii, în continuarea procedurilor judiciare şi emiterea de sentinţe, acolo unde este cazul", precizează documentul, menţionând şi crearea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a cărei activitate este prematur să fie evaluată.

"În pofida progreselor înregistrate în faza investigaţiilor, România are puţine rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt. Chiar dacă Direcţia Naţională Anticorupţie continuă să demonstreze o abordare pozitivă în combaterea cazurilor de corupţie la nivel înalt, sentinţele judecătoreşti rămân prea îngăduitoare şi inconsecvente", atrage atenţia Comisia Europeană.

Rezultate modeste, dar încurajatoare

"După o perioadă de incertitudine, România a reuşit să relanseze angajamentul pentru reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Cadrul legal şi instituţional este fragil, având nevoie de stabilizare şi consolidare. Capacitatea administrativă trebuie consolidată. Este important ca Parlamentul să demonstreze un angajament lipsit de echivoc în sensul eradicării corupţiei la nivel înalt. Legile, procedurile şi instituţiile existente trebuie să poată demonstra că sunt capabile să producă rezultate pe termen lung", continuă proiectul de raport.

Executivul comunitar notează "progresele" înregistrate de România în combaterea corupţiei la nivel local, subliniind totuşi că este nevoie de mai multe rezultate. "Au existat campanii de informare publică, sesiuni de pregătire şi alte măsuri preventive. Numărul investigaţiilor de corupţie în cadrul poliţiei este în creştere. Cu toate acestea, în domenii precum sistemul de sănătate şi educaţia, unde există indicaţii clare privind corupţia endemică, au fost luate puţine măsuri", precizează proiectul de raport CE.

Comisia Europeană consideră că situaţia din România este "un tablou mixt", existând bazele unui sistem funcţional, dar aceste "baze sunt fragile şi deciziile în domeniul corupţiei sunt puternic politizate".

"Angajamentul de reformare asumat de principalele instituţii din România este inegal. Spre exemplu, în timp ce există un angajament al procurorilor pentru atingerea unor rezultate tangibile în etapa dinaintea începerii proceselor, nu aceeaşi determinare se observă în timpul procedurilor judiciare. Politizarea cazurilor de corupţie de către Parlament şi eşecul sistemului judiciar în emiterea sentinţelor pentru cazuri de corupţie la nivel înalt au erodat credibilitatea în lege. (...) Eforturile pozitive pentru reformă ale Guvernului, ale DNA şi ale Procurorului General pot avea succes doar dacă beneficiază de o susţinere clară din partea tuturor actorilor, la toate nivelurile", subliniază raportul.

Comisia Europeană recomandă "depolitizarea" acţiunilor de combatere a corupţiei şi asumarea de către România a unui angajament clar pentru combaterea corupţiei la nivel înalt. "Anchetele independente în cazul foştilor miniştri şi membrilor Parlamentului trebuie să continue, pentru restabilirea încrederii publice în efortul de combatere a corupţiei şi în respectarea legilor", subliniază experţii CE.

De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să creeze un sistem accesibil şi complet care să le permită cetăţenilor să semnaleze suspiciuni de corupţie. "Încrederea publică în combaterea corupţiei va fi restabilită abia atunci când vor exista rezultate şi condamnări în cazuri la nivel înalt", subliniază raportul.

"România începe să se îndrepte în direcţia cea bună. Noile instituţii şi proceduri au nevoie de timp pentru a-şi demonstra eficienţa şi trebuie să aibă o activitate constantă. Este nevoie de un angajament clar la toate nivelurile - la nivelul spectrului politic, administraţiei şi sistemului judiciar - pentru eliminarea corupţiei şi restabilirea legii", afirmă Comisia Europeană, încurajând România "să intensifice reformele şi să menţină cooperarea" cu statele membre şi cu Executivul UE, astfel încât "problemele semnificative rămase să fie abordate cu succes împreună".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raport CE: România înregistrează rezultate "modeste, dar încurajatoare" în reforma justiţiei .
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raport CE: România înregistrează rezultate "modeste, dar încurajatoare" în reforma justiţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei