Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iun 2008 - Anul XIII, nr. 141 (3822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a limitat circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor din ţări afectate de boala bluetongue

Miercuri, 18 Iunie 2008 (14:27:35)

România a limitat circulaţia pe teritoriul său a bovinelor, ovinelor şi caprinelor din ţări în care s-a confirmat boala limbii albastre (bluetongue), apariţia maladiei în România putând genera, pe lângă pagube directe, şi consecinţe economice, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.
  Autoritatea anunţă, într-un comunicat de presă de miercuri, că decizia aplicării unor măsuri tranzitorii privind circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor provenind din zonele afectate de boală a fost luată în 21 mai 2008, pe baza analizei de risc pentru bluetongue, de grupul de experţi şi comitetul stiinţific întrunite la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din 2 iunie 2008, România aplică măsuri tranzitorii de limitare a circulaţiei bovinelor, ovinelor şi caprinelor provenite din ţări în care s-a confirmat boala, resprectiv Italia, Franţa, Cipru, Belgia, Cehia, Germania, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Anglia, Malta, Portugala, Elveţia şi Danemarca.

Pentru a evita pătrunderea bolii în România, ANSVSA a anunţat Comisia Europeană despre decizia de aplicare a măsurilor tranzitorii prevăzute de Regulamentul CE 394/2008 - referitoare la deplasarea animalelor din speciile receptive (bovine, ovine şi caprine) provenite din zonele de restricţie a ţărilor afectate - precum şi sacrificarea bovinelor pozitive la testele serologice, provenite din comerţ intracomunitar, existente la această dată pe teritoriul ţării.

Potrivit regulamentului CE, este permisă numai mişcarea animalelor mai tinere de 90 zile, pentru aceste animale testul să confirme că au fost ţinute de la naştere şi până în momentul plecării, în condiţii de protecţie totală faţă de atacul insectelor, iar testele de laborator care atestă starea de sănătate a animalelor trebuie să fi fost efectuate cu maximum şapte zile înainte de data mişcării.

Pe lângă pagubele directe generate de numărul mare de îmbolnăviri (până la 100 la sută) şi mortalitate, apariţia şi difuzarea bolii în România poate avea consecinţe economice importante privind comerţul intracomunitar şi exportul românesc de rumegătoare, în special ovine, cât şi interzicerea activităţii celor 164 de centre de colectare autorizate sanitar veterinar, se arată în comunicatul ANSVSA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a limitat circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor din ţări afectate de boala bluetongue.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România a limitat circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor din ţări afectate de boala bluetongue0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei