Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iun 2008 - Anul XIII, nr. 141 (3822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La revedere, domnule viceprimar Ghilea!

(scrisoare deschisă domnului consilier local PSD Ghilea Sabin, fost candidat la funcţia de primar al Municipiului Fălticeni)

 

Domnule Ghilea,

Am început această scrisoare sâmbătă, 14 iunie. Ştiam încă de atunci că veţi pierde în turul al doilea al alegerilor locale de la Fălticeni, păstrez dovada pe telefonul mobil, în câteva mesaje prin care estimam şi diferenţa la care urma să pierdeţi. Nu îmi iert faptul că am fost prudent în estimări, a greşi ţine însă, până la urmă, de natura firii umane. În acea, deja, sâmbătă şi în luna de campanie anterioară, dumneavoastră trăgeaţi speranţa că aţi putea ajunge (în sfârşit, după peste douăzeci de ani dedicaţi exclusiv muncii de partid) primarul fălticenenilor. Acum, când citiţi aceste rânduri, aţi prea-aflat ceea ce eu ştiam încă de sâmbătă, 14 iunie: aţi pierdut!

Aţi intrat în competiţia electorală, domnule Ghilea, condus de interese pe care nu le înţeleg şi pe care nici măcar nu vreau să le analizez. Îmi permit în schimb să nu fiu de acord, ca funcţionar public (cu riscul ca această luare de poziţie să fie interpretată drept implicare politică), cu poziţia dumneavoastră din ultima lună, poziţie pe care nu îndrăznesc să o calific public. Aţi făcut presiuni în primărie, în concediu de odihnă fiind şi în acelaşi timp în campanie, cu textul „Merg până la capăt, nu mai am ce pierde!”, aţi pus la index pentru nereguli inventate, la scrutinul din 15 iunie, colegi (!) din primărie, membri ai secţiilor de votare. Şi altele, şi altele, însă ce nu am înţeles este de ce a trebuit ca dumneavoastră să ştergeţi cu buretele politic, în doar o lună, zeci de ani de aparentă (?) înfăţişare deferentă, civilizată, politicoasă, cu atât mai mult cu cât aceste calităţi  se trag, potrivit biografiei dumneavoastră, din filonul moţilor Apusenilor, oameni cu coloană vertebrală.

Una peste alta, la revedere, domnule viceprimar Ghilea! Mai aveţi câţiva ani până la pensie. V-aţi putea încheia cariera ca diriginte de şantier la locuinţele ANL. În timpul liber v-aţi putea  plimba nepoţii în parcurile de joacă create în ultimii patru ani. Sper, însă, sincer, domnule consilier Ghilea, să nu vă autopropuneţi pentru un nou mandat de viceprimar. Sper totodată că nu veţi accepta eventuala propunere a partidului dumneavoastră pentru această demnitate, ca răsplată pentru măreţele înfăptuiri din campania scursă.

Poate că vă întrebaţi, domnule Ghilea, ce m-a determinat să vă scriu. Peste interesul cetăţenesc, peste simpatiile politice, peste balanţa Tofan-Ghilea care, pentru mine, înclină pentru primul în defavoarea dumneavoastră, aţi lovit groaznic în munca unei echipe de  slujbaşi publici. Mă refer la afirmaţia dumneavoastră din ultima zi de campanie, anume că proiectul de şase milioane de euro pentru reabilitarea reţelei de străzi urbane din Fălticeni a fost susţinut pentru aprobare, la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamţ, de un oarecare Ştirbu din Consiliul Judeţean Suceava, evident, PSD-ist de-al dumneavoastră.

La acest proiect, domnule Ghilea, au muncit şi au suferit la propriu, aproape un an, câţiva funcţionari publici din Fălticeni. Proiectul, aşa cum a spus şi dl primar Tofan, a fost, în procesul de acceptare a finanţării europene, primul din judeţ şi al patrulea dintre proiectele celor şase judeţe ale regiunii.

Dumneavoastră aţi desfiinţat în doar câteva cuvinte tot acest efort. Dacă doriţi să vă susţineţi poziţia, vă rog să arătaţi public unde, în cele peste câteva sute bune de pagini ale proiectului, există vreo referire la numele „Ghilea” sau „Ştirbu”.

Şi încă un motiv pentru poziţia mea: aţi lăsat să se înţeleagă, la Bucovina TV, joi, 12 iunie, că nu sunt probleme dacă preluaţi, ca primar, posibile datorii ale primarului Tofan, asta ca să scoateţi din culpă mandatul fostului primar Cornia. Ştiaţi foarte bine, domnule Ghilea, cum ştiţi şi astăzi, că, începând cu anul 2006, Primăria Fălticeni nu a datorat şi nu mai datorează nimănui nici cea mai măruntă factură.  

În această campanie aţi minţit, domnule Ghilea, de cel puţin două ori. Înţeleg că aşa merg lucrurile în campania electorală, impardonabil pentru mine este însă faptul că aţi lovit, fără a vă gândi la consecinţe, în eforturile profesionale ale celor mai mulţi dintre funcţionarii publici fălticeneni.

În încheiere, daţi-mi voie să cred, consecutiv celor scrise mai sus, că vă va fi foarte greu, măcar o perioadă, să priviţi în ochi pe mulţi dintre foştii dumneavoastră colegi din executivul fălticenean. Poate că ieşirea completă din viaţa publică v-ar permite să rămâneţi în memoria publică cu partea bună a personalităţii dumneavoastră.

De ce v-am scris eu, funcţionar public? Pentru că m-am săturat să tac constrâns de chingile legilor funcţionărimii publice, care te obligă să ceri voie şi atunci când strănuţi fără batistă, şi pentru că servesc de mai bine de doisprezece ani interesul cetăţeanului, ca ziarist şi ca funcţionar public.

Corneliu Monoranu
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La revedere, domnule viceprimar Ghilea!.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
La revedere, domnule viceprimar Ghilea!4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei