Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2008 - Anul XIII, nr. 139 (3820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un trio de "super-Pământuri", descoperit de astronomii europeni

Luni, 16 Iunie 2008 (18:52:58)

Cercetătorii europeni spun că au descoperit o serie de trei "super-Pământuri", care orbitează în jurul unei stele apropiate, şi alte două sisteme solare care includ mai multe planete mici, informează Reuters.
  Specialiştii spun că descoperirea lor, prezentată la o conferinţă care a avut loc, luni, în Franţa, sugerează că planetele similare Pământului sunt foarte comune.

"Oare toate stelele au pe orbită planete? Şi dacă este adevărat, câte planete?", a întrebat Michel Mayor de la Observatorul din Geneva, Elveţia. "Nu ştim răspunsul, dar facem progrese pentru aflarea lui", a răspuns tot el.

Trioul de planete orbitează în jurul unei stele puţin mai mare decât Soarele nostru, aflată la o distanţă de 42 de ani lumină, spre constelaţiile sudice Doradus şi Pictor (un an lumină reprezintă distanţa care poate fi străbătută de lumină într-un an, adică 9.460.730.472.580,8 km)

Planetele au un diametru mai mare decât cel al Pământului, de 4,2, 6,7 şi, respectiv, 9,4 ori.

Ele orbitează steaua la viteze mari - în 4, 10 şi, respectiv, 20 de zile, faţă de 365 de zile cât are nevoie Pământul să se învârtă în jurul Soarelui.

Pentru descoperirea celor trei planete, Mayor şi colegii lui au utilizat High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), un telescop situat la observatorul La Silla din Chile.

Până în prezent au fost descoperite peste 270 de aşa-numite exoplanete (din afara sistemului nostru solar). Majoritatea sunt uriaşe, asemănătoare lui Jupiter sau Saturn. Planetele mai mici, de dimensiunea Pământului, sunt mai greu de descoperit.

Niciuna nu poate fi observată de la asemenea distanţe, însă pot fi detectate cu ajutorul undelor radio sau, aşa cum a fost cazul lui HARPS, prin măsurători spectografice.

Echipa de cercetători a mai descoperit o planetă, de 7,5 ori mai mare decât Pământul, ce orbitează steaua HD 181433 în 9,5 zile. Steaua aceasta mai are o planetă, asemănătoare lui Jupiter, a cărei mişcare de revoluţie durează trei ani.

Un al treilea sistem solar descoperit include o planetă de 22 de ori mai mare decât Pământul, a cărei mişcare de revoluţie durează patru zile, şi o planetă asemănătoare lui Saturn, a cărei mişcare de revoluţie durează trei ani.

"În mod sigur, aceste planete constituie doar vârful aisbergului", a spus Mayor.

"Analiza tuturor stelelor studiate cu HARPS arată că aproximativ o treime din sistemele solare descoperite includ fie planete de tip «super-Pământ», fie planete de tipul Neptun, ale căror mişcări de revoluţie durează mai puţin de 50 de zile", a adăugat acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un trio de "super-Pământuri", descoperit de astronomii europeni.
 Vizualizări articol: 573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un trio de "super-Pământuri", descoperit de astronomii europeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei