Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2008 - Anul XIII, nr. 139 (3820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Directorii din Ministerul Educaţiei vor sprijini învăţământul sucevean”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul săptămânii trecute aţi vizitat mai multe şcoli din judeţul Suceava, însoţit de mai mulţi directori din Ministerul Educaţiei. Care fost scopul acestei vizite?

Eu nu voi fi ministru o vecie. Indiferent de la ce partid va veni viitorul ministru, Suceava şi judeţul Suceava trebuie să aibă sprijin la Ministerul Educaţiei. Indiferent ce partide conduc, temporar sau nu, judeţul Suceava sau ţara. De aceea am venit la Suceava cu directorii generali şi directorii din Ministerul Educaţiei. Este vorba despre directorul general de la „învăţământ superior”, profesorul Cornel Munteanu, directorul de la „finanţarea învăţământului superior”, Ion Ciucă, directorul general de la buget-finanţe, Mihai Păunică, şi cele două directoare din subordonarea dumnealui, respectiv directoarea departamentului investiţii patrimoniu, Gabriela Neagu, şi directoarea de la buget-finanţe, Maria Dorneanu. Ei sunt cei care propun ministrului ce investiţii trebuie să se realizeze şi cei care le urmăresc până la finalizarea lor. Ideea declarată a fost ca ei să vină să vadă cu ochii lor ce se întâmplă la Suceava, atât în învăţământul universitar, cât şi cel preuniversitar. Pentru ca atunci când eu nu voi mai fi ministru, presupunând că Suceava nu va mai avea alţi prieteni la Bucureşti, aceşti directori să fie cei mai buni prieteni ai Sucevei. Şi asta să fie moştenirea mea lăsată Sucevei.

 

Investiţii în mai multe unităţi de învăţământ sucevene

 

Ce investiţii urmează a se realiza în Suceava?

Împreună cu directorii am fost mai întâi la Şcoala cu clasele I-VIII nr.3, unde cei din minister au văzut investiţiile realizate la sala de sport şi la bazinul de înot. Vreau să spun că la această şcoală vor continua investiţiile în modernizare, urmând a se înlocui geamurile existente cu ferestre termopan, precum şi pentru reabilitarea termică a clădirii. Pe lângă acestea, se vor moderniza mai multe unităţi de învăţământ, printre care Colegiul "Petru Muşat", grădiniţele cu program prelungit nr. 7 - ABC, nr. 9 – Prichindel, nr. 1, precum şi şcolile generale nr. 11 şi 8.

Tot împreună cu directorii ministerului am fost şi la Colegiul „Ştefan cel Mare”, pentru a le arăta locul unde se va construi sala de sport. Această sală se va construi după un proiect atipic. Nu va fi făcută de Ministerul Dezvoltării, ci direct de Ministerul Educaţiei, pentru că sala trebuie să aibă o arhitectură care să fie asemănătoare cu a liceului. Investiţia este evaluată la 2 milioane de euro, adică 7,5 milioane de lei. Până acum au primit 2 milioane de lei, care trebuie să fie folosiţi pentru organizarea licitaţiei şi a primelor proceduri în vederea realizării construcţiei. Iar diferenţa de bani va fi alocată în cursul anului viitor, astfel încât să terminăm această investiţie în timp cât mai scurt.

Oricum, în judeţul Suceava s-a investit mult în reabilitarea şcolilor, iar acest lucru a fost văzut şi apreciat şi de directorii din cadrul Ministerului Educaţiei. Ei au văzut şi şcolile din Gura Humorului, din comuna Păltinoasa, de unde sunt eu, şi au fost impresionaţi de ceea ce s-a realizat. Şi cu siguranţă vom avea sprijin din partea lor în viitor.

 

Sprijin pentru înfiinţarea a trei facultăţi noi

 

Va sprijini ministerul construcţia noului campus al Universităţii „Ştefan cel Mare”?

Voi sprijini în continuare universitatea. Acum, universitatea este în proces de a-şi face licitaţia pentru proiectarea campusului. Trebuie să plecăm de la un plan foarte bine stabilit. Să ştim foarte bine ce o să avem acolo, pentru că apoi începe proiectarea detaliată pentru fiecare clădire în parte, printre care o sală de sport, un bazin de înot olimpic sau sediul Facultăţii de Silvicultură.

Suceava va avea şi o Casă de Cultură a Studenţilor, pe care o vom înfiinţa cât de curând. Şi chiar dacă în prezent nu există o clădire în care să funcţioneze, această Casă a Studenţilor va reprezenta cadrul legal sub care pot funcţiona diferite cercuri, cluburi, ansambluri. Iar cel mai important lucru este acela că aceste cluburi vor putea primi finanţare.

Pe de altă parte, vreau să spun că eu propun ca strategie pe viitor ca în toate centrele universitare mari, inclusiv la Suceava, să construim câte un campus multiuniversitar în afara oraşului, cu sedii pentru facultăţi şi cu cămine pentru studenţi.

Revenind la Suceava, eu consider că viitorul oraşului depinde 100% de viitorul universităţii. Suceava nu mai este de mult o putere economică, industrială. Sunt foarte multe fabrici care s-au închis, sau care s-au demolat. Nici capitala serviciilor nu este. Poate va deveni capitala turismului, însă doar dacă vom investi în acest domeniu.

Şi atunci ne întrebăm de unde vor veni banii în Suceava. Şi tocmai din acest motiv trebuie să investim în învăţământul universitar, în universitate.

Acum sunt 14.000 de studenţi, în câţiva ani se va ajunge la 17.000, şi cred că după finalizarea noului campus acest număr se va dubla. Vor fi 10.000 de studenţi în plus, care vor reprezenta resursa umană pentru firmele din judeţ.

Firmele vor avea de unde să recruteze personal bine pregătit, şi din acest motiv cred că va fi un motiv în plus pentru investitori să vină în judeţul Suceava şi să deschidă noi afaceri. Iar în acest context, cred că judeţul Suceava va deveni în mod natural, real, capitală regională, în sensul că va atrage Neamţ şi Botoşani.

Nu în ultimul rând, vreau să spun că mă voi lupta cât pot ca aici la Suceava să se înfiinţeze trei noi facultăţi, de medicină şi stomatologie, arhitectură şi de construcţii. Iar cel mai important este faptul că Suceava poate să aibă în viitor un spital universitar, cu cadre specializate, pentru început aduse de la alte universităţi de medicină din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Directorii din Ministerul Educaţiei vor sprijini învăţământul sucevean”.
 Vizualizări articol: 8134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Directorii din Ministerul Educaţiei vor sprijini învăţământul sucevean”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce-i indeamna ministrul pe elevi sa faca trimis de
(16 iun 2008, 12:24:00
La Colegiul National "Stefan cel Mare",ministrul le-a spus elevilor ca pe terenul acela(unde avea loc festivitatea de premiere cu ocazia sfirsitul de an scolar) chiulea el de la orele de franceza.Si i-a intrbat pe elevi daca ei chiulesc.Asa ministru,asa comportare!
2.   E bine trimis de
(16 iun 2008, 18:57:38
noi parintii de la gpp7 ABC eram hotarati sa ne adresam presei locale ptr neacordarea fondurilor modernizarii gradinitei unde se munceste f bine si frumos si care treb sa asteptepana upj isi face toate mofturile multumim d-lui ministru ptr ca a dat curs rezolvarii adresei inaintate

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei