Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mar 2008 - Anul XIII, nr. 54 (3735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosarul în care Valentin Ceauşescu revendică mai multe tablouri confiscate se întoarce la Tribunal

Miercuri, 5 Martie 2008 (19:48:44)


Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să trimită la Tribunalul Capitalei pentru rejudecare procesul în care Valentin Ceauşescu cere restituirea mai multor tablouri confiscate în decembrie 1989.
  Astfel, instanţa a admis apelurile declarate în proces şi a decis trimiterea spre rejudecare, la instanţa de fond, a procesului în care Valentin Ceauşescu cere restituirea mai multor tablouri ce au aparţinut părinţilor săi şi care au fost confiscate în perioada revoluţiei din 1989.

Valentin Ceauşescu a contestat la Curtea de Apel decizia Tribunalului Capitalei pe motiv că soluţia acestei instanţe nu clarifică situaţia juridică a obiectelor cerute.

Concret, în 9 noiembrie 2007, Tribunalul Bucureşti a constatat autoritatea de lucru judecat după ce, în urmă cu un an, i-a dat lui Valentin Ceauşescu câştig de cauză pentru recuperarea mai multor bunuri confiscate în decembrie 1989.

Pe listă s-au regăsit aproape 50 de tablori semnate de autori celebri, cum ar fi Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar şi sculpturi şi piese de mobilier unicat. Nu au fost incluse pe această listă cinci tablouri, respectiv "Natură statică cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina în repaos", de Iosif Iser, "Natura statică donite", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori", a lui Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori", lucrare aparţinând lui Nicolae Tonitza.

În fapt, cele cinci tablouri au făcut obiectul unui lung şir de procese în care Muzeul Naţional de Artă a României (MNAR) a susţinut că bunurile i-au fost încredinţate în custodie de către organele de cercetare şi urmărire penală. Totodată, MNAR a arătat că în procesele-verbale de predare a bunurilor către instituţie, în ianuarie 1990, "nu se fac menţiuni despre provenienţa şi situaţia juridică a bunurilor predate".

MNAR mai arăta că nu se cunoaşte exact provenienţa tabourilor revendicate de Valentin Ceauşescu, o parte fiind aduse în custodia muzeului de revoluţionari, şi că unele picturi au aparţinut întâi statului român după care au ajuns în patrimoniu Partidului Comunist Român

Pe parcursul derulării procesului, Valentin Ceauşescu a formulat un interogatoriu pentru MNAR în care solicita clarificări în legătură cu aceste bunuri, respectiv la condiţiile în care a primit şi păstrat aceste tablouri. Chemat să răspundă interogatoriului, MNAR a invocat faptul că nu i s-a comunicat nici o sentinţă definitivă cu privire la restituirea obiectelor.

Astfel, situaţia juridică a acestor bunuri a rămas neclară, în ciuda deciziilor prin care, în octombrie 2006, Tribunalul decidea "restituirea tuturor bunurilor cu privire la care au fost dispuse măsuri de indisponibilitate şi confiscare şi care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta şi de la Nicu Ceauşescu".

În aceste condiţii, decizia din noiembrie a Tribunalului Bucureşti, în loc să clarifice această problemă, o menţinea, motiv pentru care Valentin Ceauşescu a atacat hotărârea judecătorilor cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul în care Valentin Ceauşescu revendică mai multe tablouri confiscate se întoarce la Tribunal.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosarul în care Valentin Ceauşescu revendică mai multe tablouri confiscate se întoarce la Tribunal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de gogonele 6 porţii - 60 minute 600g roşii verzi (necoapte) 3 morcovi 2 cepe 50ml ulei 400g cartofi 1 l borş 1 leg. leuştean ± sare, piper Tăiaţi gogonelele în bucăţele şi căliţi-le împreună cu ceapa tocată mărunt în ulei.... Citeşte