Google
 
miercuri, 5 mar 2008 - Anul XIII, nr. 54 (3735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,6559 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta3,9517 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   4 imagini |   ø fişiere video

Afacere

Animalele i-au adus miliarde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Multe visuri din copilărie nu devin realitate. Ne dorim să ajungem „cineva”, să avem putere, bani, prieteni, dar, în final, destinul alege pentru noi. Uneori mai bine, alteori mai rău.

Este şi cazul lui Vasile Pleşca, din Roşcani (suburbie a oraşului Liteni), care şi-a dorit de mic copil să devină fotbalist, dar, în final, a devenit zootehnist. După 14 ani de implicare în afacerea cu carne, tânărul întreprinzător se declară mulţumit.

 

Din armată, direct în abator

Vasile Pleşca s-a născut într-o familie numeroasă (opt fraţi), unde munca era la loc de cinste. Creşterea animalelor era o ocupaţie de bază a părinţilor săi.

A urmat Liceul Agro - Industrial din Rădăuţi, după care a plecat în armată. La întoarcere din armată, avea două opţiuni: să rămână acasă şi să spere că cineva va remarca cât de bine ştie să „joace” balonul rotund sau să se angajeze la un abator, unde mai lucrau alţi trei fraţi de-ai săi (actualul Kosarom – punct de lucru Paşcani).

După nici trei zile de la eliberarea din cătănie, Vasile a fost primit ca muncitor necalificat la abatorul din Paşcani, unde şase luni a lucrat de probă, după care a fost angajat.

În acea unitate de industrie a cărnii, Vasile Pleşca a învăţat meserie, a prins experienţă, ocupând mai multe funcţii.

„Acolo m-am specializat în industria cărnii şi în desfacere de produse de carne, iar, mai apoi, am făcut şi Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară, pentru a acumula cât mai multe informaţii în acest domeniu”, ne-a povestit Vasile.

 

A dat statul, pe privat

După ce a adunat destulă experienţă în industria cărnii, s-a sfătuit cu o altă soră de-a lui să-şi deschidă o afacere pe cont propriu. Au ales un nume al societăţii legat şi de Dumnezeu (el considerându-se un om credincios), AVA (care înseamnă părinte, dar conţine şi iniţialele numelor celor doi fraţi asociaţi - Anişoara şi Vasile), la care au adăugat STAR – „AVA STAR” Roşcani.

Vasile Pleşca a cumpărat, în 1992, patru hectare de teren în Roşcani, unde fusese CAP–ul satului, dar unde mai rămăseseră doar două ziduri, restul fuseseră furate. În perioada 1992 – 1994, s-au derulat lucrările de construcţie a abatorului din Roşcani, unde urmau să fie sacrificate bovine şi porcine cumpărate din gospodăriile particulare. Carnea era apoi comercializată în stare proaspătă.

„Piaţa de desfacere o aveam asigurată la Paşcani, unde, la acea vreme, 1995 – 2000, se vindeau foarte bine preparatele din carne. Ne-am deschis şi o secţie de preparate din carne, cu tot ce se cerea pe piaţă: salam de vară, afumături, specialităţi etc.. Anul 1996 a fost unul de vârf pentru noi. Aproape că nu făceam faţă cererii de preparate de pe piaţă”, îşi aminteşte Vasile Pleşca.

 

Risc major

În anul 2004, întreprinzătorul din Roşcani s-a gândit că fără un sprijin financiar din afară, pentru modernizarea abatorului (sală de tăiere, curăţare, refrigerare) nu va putea rezista pe piaţă. Apăruseră tot mai multe abatoare şi concurenţa era foarte mare. A cules toate informaţiile necesare cu privire la Programul SAPARD România şi s-a gândit că accesând nişte fonduri nerambursabile îşi va pune afacerea la punct.

De aici a pornit greul. Condiţia obligatorie pentru obţinerea fondurilor SAPARD este ca solicitantul să aibă jumătate din fondurile solicitate. La un calcul sumar, lui Vasile îi trebuiau aproape 80 de miliarde de lei vechi. Asta însemna ca jumătate din sumă, circa 40 de miliarde de lei vechi, să-i aibă în cont sau în scrisori de garanţie. Nu dispunea de această sumă, de aceea a pornit să cutreiere băncile, pentru a obţine un credit. Cele mai multe bănci l-au refuzat. Timp de un an a lăsat documentaţia la toate instituţiile bancare din Suceava, fără succes.

La sfârşitul anului 2006, a primit un răspuns de la o bancă, care i-a acordat un credit în valoare de 40 de miliarde de lei vechi, bani în posesia cărora a intrat abia în aprilie, anul următor. A fost cel mai mare risc pe care şi l-a asumat Pleşca, de când începuse afacerea cu carne.

În tot acest timp, directorul general de la AVA STAR a lucrat şi la dosarul SAPARD (studiu de fezabilitate şi multe, multe acte). Tot la sfârşitul anului 2006, i-au fost aprobaţi banii de la SAPARD.

Proiectul făcut de AVA STAR prevede „extindere şi modernizare abator bovine şi porcine şi sală de tranşare”. Banii îi vin în cinci tranşe.

„În acest moment, avem executate cam 60% din lucrări, dar urmează să aducem utilajele pentru abatorizare din Italia. Termenul până când trebuie să terminăm modernizarea abatorului este septembrie 2008. Cu noua tehnologie, va creşte capacitatea de producţie – 20 de tone pe zi”, ne-a explicat Vasile.

 

Animale anesteziate

Mare parte din materia primă (bovine) provine de la o fermă proprie pe care o are Vasile Pleşca la Paşcani (fermă de îngrăşare bovine), dar şi de la gospodăriile săteşti şi alte ferme autorizate din ţară.

Toate operaţiunile care se execută în abatorul AVA STAR respectă normele europene. Bovinele sunt asomate (anesteziate total) înainte de tăiere cu un pistol cu bolţ captiv, iar porcinele cu asomator electric. După sacrificare, animale trec printr-un circuit tehnologic standard. Livrarea se face în carcasă, în stare proaspătă.

Vasile Pleşca ne-a spus că modernizarea abatorului său (secţia de prelucrate a cărnii a fost închisă anul trecut) era o condiţie obligatorie, pentru că odată cu intrarea în Uniunea Europeană cerinţele din domeniul industriei alimentare sunt din ce în ce mai drastice.

În Suceava, din câteva sute de abatoare, au mai rămas cinci sau şase, care, la rândul lor, au solicitat bani de la SAPARD pentru modernizare. Cinci ani de zile, abatorul de la Roşcani va fi monitorizat de SAPARD România.

 

Un an, finanţatorul echipei de fotbal din Liteni

Ca suporter înfocat al echipei locale de fotbal - Viitorul Liteni, Vasile Pleşca a fost, pentru un an de zile (2005-2006) finanţatorul acestei echipe, pe care a ţinut-o în divizia C. La acea vreme, de la Primăria Liteni a primit circa 200 de milioane de lei vechi, restul cheltuielilor cu echipa fiind din buzunarul propriu.

Acum are o altă mare iubire, FCM CFR Paşcani, unde este şi membru fondator al clubului. Vasile Pleşca locuieşte cu familia în Paşcani, unde este şi consilier local. Din păcate, foarte mult timp trebuie să-l acorde afacerii de la Roşcani.

 

Nu este drum de întoarcere

Soţia lui Vasile Pleşca - Camelia - a înţeles că afacerea soţului său este „de familie”, aşa că a preluat o parte din sarcinile acestuia. Ea îşi petrece foarte mult timp la Roşcani, la abator, în mijlocul angajaţilor. Dacă în 1994, firma a pornit cu cinci angajaţi, acum a ajuns să aibă 40, majoritatea calificaţi la locul de muncă. Camelia Pleşca îşi doreşte să aibă o afacere a ei, un salon de înfrumuseţare. Până atunci, însă, se implică în afacerea de la Roşcani. Ea a trecut de la politehnică, la zootehnie, pentru a le face un viitor mai bun celor doi copii.

„Am riscat mult, viaţa este un risc, dar sunt şi satisfacţii. Este multă muncă, dar nu avem cale de întoarcere, trebuie să mergem tot înainte. Suntem tineri şi putem să muncim, asta este important. Este o afacere de familie şi sperăm ca şi copiii noştri să ne sprijine în viitor, să ducă mai departe afacerea”, ne-a spus Camelia Pleşca.

Pe lângă fotbal şi zootehnie, Vasile Pleşca este foarte legat sufleteşte de tradiţiile şi obiceiurile din zona Liteni.

În anul 2006, Vasile Pleşca a sponsorizat editarea volumului „Oameni şi datini din Roşcanii Sucevei”, semnat de Eugenia Aglaia Iacob, o personalitate a satului Roşcani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Animalele i-au adus miliarde.
 Vizualizări articol: 1569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 18 voturi
Animalele i-au adus miliarde3.7518

Iulius Mall Suceava
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Neinteresant trimis de
( 5 mar 2008, 11:08:45
absolut neinteresant!
2.   ??????? trimis de
( 5 mar 2008, 11:15:25
ce zice asta ca a vandut carne de caineee????????
3.   Suburbie a orasului Liteni trimis de
( 5 mar 2008, 11:47:29
Bai fratilor!treziti-va!!!! Ce suburbie? ce oras? e un parlit de sat ....mama ei de viata!!!! avem orase ... maine poimaine aflam de Suceava ca e metropola.... hai ca sunteti de jale !!!
4.   Adica cum? trimis de
( 5 mar 2008, 12:04:23
"Camelia Plesca si doreste sa aiba o afacere a ei, un salon de nfrumusetare. Pna atunci, nsa, se implica n afacerea de la Roscani"...adica in afacerea cu 'animalele'... fain...cred ca are o gramada de experienta in saloanele de infrumusetare!
4.1  RE: Adica cum? trimis de
( 5 mar 2008, 21:57:18
ai cunoscuto personal?....stii tu ca nu are experienta?....si nu cred k trebuie s ai o ,,gramada de experinta,, cum zici u....
5.   Creiere de papagal trimis de
( 5 mar 2008, 13:05:46
Nu degeaba fac toti bancuri cu moldoveni ... se vede dupa comentariile voastre ce fel de gandire aveti.

Inca nu intelegeti efortul acestor oameni, vi se pare ca o afacere e asa ca mersul la cinema.

Dar pana la urma trebuie sa ne intelegem conditia si daca suntem limitati, suntem limitati.

Felicitari intreprinzatorilor pentru ca au inteles care sunt conditiile de a ramane pe piata si felicitari jurnalistului, pentru ca in sfarsit citesc ceva de bine despre Suceava.
6.   Stefan trimis de
( 5 mar 2008, 13:29:13
nu cumva esti stefan cel mic?
7.   ... trimis de
( 5 mar 2008, 15:41:59
este foaret bine ca au dat si un asemenea articol... pt ca multi doresc sa intre intr-o afacere, dar nu se risca, macar asa prind putina initiativa...
8.   Bravo trimis de
( 5 mar 2008, 16:33:58
bravo lor, nu cred ca le e usor
9.   Sapard trimis de
( 5 mar 2008, 17:24:31
Daca nu era consilier mai avea acces la fonduri?
9.1  RE: Sapard trimis de
( 5 mar 2008, 21:53:37
...draga consilierule....a ajuns consilier pt k a facut cva....k nu t pune nimeni aiurea...j cei kre atzi mai scris...ganditzi inainte d a zice cva...
10.   Pragmatic trimis de
( 5 mar 2008, 18:07:16
Bravo lor! Carcotasilor de mai sus sa le fie rusine!(se vede ca sunt persoane care se multumesc cu ce le pica. Stiti ce inseamna sa accesezi un program Saphard? Birocratie pe la toate usile. Nu te invata nimeni nimic de bine. Toti asteapta...A avut curaj ca s-a imprumutat de la banci. De asemenea persoane are nevoie tara. Sa ofere locuri de munca carcotasilor.Vreti sa traiti la standarde europene?Nu se va intampla fara existenta unor astfel de persoane.Mergeti la lucru in strainatate sa fiti salahori pe santiere si sa aveti grija de batrani!Am fost in strainatate si am vazut cum gandesc cei de acolo.Mentalitatea romanului se va schimba poate peste 100 ani.Daca un roman incearca sa faca ceva bine si se ridica putin este etichetat urgent de carcotas ca un "profitor", "persoana cu pile si relatii" sau altele. Inca o data bafta pentru asemenea persoane. S-au ridicat de jos, fara spate si relatii.

11.   Felicitari trimis de
( 5 mar 2008, 20:01:59
nu conteaza daca e suburbie sau sat, conteaza ce au realizat pana in prezent, stiu ca au inceput munca de jos
12.   Bravo trimis de
( 5 mar 2008, 21:59:11
Felicitari si mult mult succes mai departe! Dumnezeu sa va ajute!
13.   Catre RAGIONARE trimis de
( 6 mar 2008, 22:54:47
Mai fraiere ce stii u despre oameni astia???

Daca u ai stii cv despre ei cred ca nu ai mai comenta nimik......k?

Acesti oameni sunt de admirat si nu merita aceste critici. By Paskany

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de gogonele 6 porţii - 60 minute 600g roşii verzi (necoapte) 3 morcovi 2 cepe 50ml ulei 400g cartofi 1 l borş 1 leg. leuştean ± sare, piper Tăiaţi gogonelele în bucăţele şi căliţi-le împreună cu ceapa tocată mărunt în ulei.... Citeşte