Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2008 - Anul XIII, nr. 8 (3689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu invocă trecutul profesional al Noricăi Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ

Vineri, 11 Ianuarie 2008 (19:26:10)

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Norica Nicolai nu îndeplineşte criteriile legale pentru funcţia de ministru al Justiţiei, invocând fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat după ce a solicitat în scris Parchetului ICCJ să-i pună la dispoziţie mapa profesională a acesteia.
 
  Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, dat publicităţii vineri seară, preşedintele Băsescu regretă faptul că primul-ministru a refuzat în mod repetat să se consulte cu şeful statului în privinţa numirii unui ministru al Justiţiei.

Preşedinţia aminteşte că, la data de 17 decembrie 2007, fără să se consulte cu şeful statului, premierul i-a trimis preşedintelui propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.

"Pentru a verifica criteriile prevăzute de Decizia Curţii Constituţionale nr.356/2007, preşedintele a considerat că este necesară o analiză a activităţii profesionale a doamnei Nicolai. În acest sens, în data de 17 decembrie, preşedintele a solicitat în scris Parchetului General (Parchetul ICCJ - n.r.) punerea la dispoziţie a mapei profesionale a doamnei Nicolai", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, "după ce a analizat parcursul profesional al doamnei Nicolai, aşa cum cere sus amintita decizie a Curţii, preşedintele i-a trimis o scrisoare premierului, în data de 8 ianuarie, prin care îi cerea să renunţe la desemnarea doamnei Nicolai".

"Preşedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publică – încercarea de fraudare a unui vot în Senatul României, considerând că acest fapt este suficient pentru a pune la îndoială respectarea criteriului «reputaţiei neştirbite şi moralităţii». Preşedintele a solicitat premierului să facă o altă propunere. Ca răspuns la această solicitare constituţională, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai. În ultimele două zile, preşedintele a încercat în mod repetat să aibă o discuţie cu premierul, pentru a evalua împreună documentele oficiale aflate în mapa profesională a candidatului propus. Preşedintele a considerat că nu este oportun ca datele să fie făcute publice înainte ca premierul să ia cunoştinţă despre conţinutul acestora", precizează Preşedinţia.

Administraţia prezidenţială menţionează că, întrucât "refuzul la dialog este sistematic", preşedintele Băsescu "se vede obligat să prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, date care se regăsesc în mapa profesională a doamnei procuror Norica Nicolai".

"Astfel, în anul 1987, doamna Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Sursa citată aduagă că, după Revoluţie, în anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura Locală Olteniţa – judeţul Călăraşi, Norica Nicolai, "încălcând legea", a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti.

"Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura", se arată în comunicat.

Preşedinţia menţionează că documentele care stau la baza afirmaţiilor de mai sus sunt accesibile premierului în arhiva profesională a Parchetului General.

"Faptele prezentate arată că incidentul cu încercarea de fraudare a votului din Senat arată obişnuinţa doamnei Nicolai de a dispreţui legea şi aplicarea ei. Preşedintele României, Traian Băsescu, consideră că o astfel de persoană nu îndeplineşte criteriile legale pentru numirea în funcţia de ministru al Justiţiei", precizează Administraţia prezidenţială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu invocă trecutul profesional al Noricăi Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ .
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu invocă trecutul profesional al Noricăi Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NORICA NICOLAI trimis de
(12 ian 2008, 11:41:17
PENTRU PNL ORICE BANDIT E BUN PENTRU MINISTRU DE JUSTITIE PT. A LE ACOPERI LOR HOTIILE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Terină de praz cu brânză 1,3kg praz200g roşii3 linguri ulei de măsline2 cepe verzi1 leg. pătrunjel500ml apă50g (10 foi) gelatină250g telemea (preferabil de capră)sare, piperSOSUL: 4 linguri ulei de măsline2 linguri oţet de mere1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat½... Citeşte