Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2007 - Anul XII, nr. 306 (3674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele îi cer preşedintelui Băsescu să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008

Joi, 20 Decembrie 2007 (13:29:28)

Confederaţiile sindicale au solicitat preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare trimisă joi, să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008, pentru că a fost aprobată de Parlament fără să se ţină cont de amendamentele lor.

  Organizaţiile semnatare consideră că proiectul legii bugetului de stat pentru 2008, în forma în care a fost adoptat, va fundamenta o politică "profund antisocială, cu efecte dramatice pe termen mediu şi lung", motiv pentru care cer preşedintelui Băsescu să returneze legea Parlamentului pentru a fi modificată.

În ciuda faptului că a fost anunţată o reducere a poverii fiscale suportate de forţa de muncă din România, proiectul de buget va genera o accentuare a fiscalităţii pe veniturile salariale. Orice efect benefic ar fi putut avea reducerea infimă a contribuţiilor sociale suportate de angajaţi, a fost anulat dins stat de modificarea bazei de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale şi şomaj", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, joi, în cea de a treia zi de pichetare a sediului Parlamentului, acţiune la care au participat aproximativ o sută de sindicalişti.

Hossu a adăugat că, dacă nici preşedintele Băsescu nu va ţine cont de solicitarea lor, confederaţiile urmează să facă o campanie de şase luni, în care să convingă populaţia să nu mai voteze formaţiunile politice care au iniţiat şi susţinut adoptarea bugetului de stat, "partide interesate doar de afacerile proprii".

Sindicatele au avut amendamente referitoare la contribuţiile angajatorilor la fondul de risc pentru accidente şi boli profesionale, care de la 0,4 la sută s-au redus la 0,04 procente, ceea ce face ca sistemul să nu mai poată funcţiona, cele referitoare la contribuţiile pentru sănătate, care s-au redus de la 6,5 la 5,5 la sută.

Până când se vor face investiţii în securitatea la locul de muncă, până când vor fi eliminate riscurile de accidente şi boli profesionale este nevoie de un fond de asigurări pentru aceste accidente, capabil să răspundă nevoilor reale alea celor care au de suferit în astfel de evenimente, au afirmat sindicaliştii.

După declanţarea pichetări Parlamentului, marţi, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia şi a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, au înmânat parlamentarilor câte o scrisoare prin care erau rugaţi să susţină amendamentele lor la legea bugetului.

Totodată, Confederaţia Internaţională a Sindicatelor a trimis premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare prin care îl roaga să susţină amendamentele sindicatelor din România. "Îngrijorarea noastră se referă în special la riscurile severe ale unei dereglementări ale politicii sociale, în principal la riscul transferării în spatele lucrătorilor a costurilor protecţiei sociale care în mod normal ar trebui să fie în grija statului şi a angajatorilor", se arată în scrisoarea CIS, prezentată presei de liderii sindicali.

Prima acţiune a avut loc miercurea trecută, când sindicaliştii celor patru confederaţii şi cei ai CNS Meridian au pichetat sediile prefecturilor, cerând amendarea proiectului legii bugetului de stat, dar şi a Legii conflictelor de muncă, pentru a "recâştiga dreptul la grevă".

Conflictul de muncă a fost declanşat de sidicate pentru că angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul următor, după ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsă de reprezentanţii salariaţilor.

Liderii celor cinci confederaţii au anunţat, pe 5 decembrie, programul acţiunilor de protest, pichetul de miercurea trecută fiind primul pas, la care reprezentanţii salariaţilor nu au renunţat nici în urma discuţiilor cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu ministrii Paul Păcuraru şi Varujan Vosganian.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, lunea trecută, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind de 500 de lei, iar din semestrul al doilea, dacă indicatorii economici vor permite, acesta să ajungă la 540 lei.

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, declara, la finalul celei de-a şaptea întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor şi cu cei ai patronatelor, că anul 2008 va începe cu un nivel al salariului minim de 500 de lei şi că în semestrul doi, în funcţie de evoluţia Produsului Intern Brut, a inflaţiei şi productivităţii muncii, acesta ar putea să crească până la 540 de lei.

Totodată, BNS a ameninţat cu blocarea activităţii Poştei, în ianuarie, dacă nu se va reveni asupra procentului alocat poştaşilor pentru distribuirea pensiilor la domiciliul pensionarilor

Prim-vicepreşedintele BNS, Matei Brătianu, avertiza că nu s-a recurs la proteste în noiembrie, pentru a nu fi afectate alegerile europarlamentare, şi nici în luna decembrie, pentru că sunt sărbători, astfel încît blocarea activităţii va avea loc în ianuarie 2008.

Potrivit acestuia, decizia de înjumătăţire a sumei pentru distribuţia pensiilor la domiciliul pensionarilor, de la 1,39% la 0,7%, a dus la diminuarea veniturilor Companiei Naţionale Poşta Română, periclitarea locurilor de muncă ale poştaşilor, dar şi diminuarea sumelor pentru investiţii.

Marţi, liderul BNS s-a întâlnit cu miniştrii Paul Păcuraru şi Varujan Vosganian. Potrivit declaraţiei prim-vicepreşedintelui structurii sindicale, Păcuraru s-a angajat să susţină în Parlament creşterea comisionului pentru plata pensiilorprin Poştă de la 0,7 la 1 la sută, iar Vosganian a promis 1,1 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele îi cer preşedintelui Băsescu să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindicatele îi cer preşedintelui Băsescu să nu promulge Legea bugetului de stat pe 20085.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulouri la grătar 4 porţii - 60 minute 4 ardei graşi mari roşii 4 felii de şuncă REINERT 200g brânză mozzarella 2 ouă fierte tari 8 frunze de busuioc 80g caşcaval •± sare, piper Se coc ardeii, se presară cu sare şi se acoperă 10... Citeşte