Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2007 - Anul XII, nr. 306 (3674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul recomandă autorităţilor poziţie unitară în cazul declarării independenţei Kosovo

Joi, 20 Decembrie 2007 (13:26:09)

Parlamentul a adoptat, joi, o declaraţie potrivit căreia este în favoarea continuării demersurilor pentru găsirea unei soluţii negociate în privinţa provinciei Kosovo şi recomandă autorităţilor române să adopte o poziţie unitară şi coerentă faţă de o eventuală declarare a independenţei acestei provincii.

Potrivit declaraţiei adoptate cu 239 voturi "pentru" şi 7 abţineri de parlamentari, Legislativul „recomandă autorităţilor române să adopte o poziţie coerentă şi unitară faţă de o eventuală declarare a independenţei provinciei Kosovo, care să reflecte interesele de stabilitate în regiune şi interesul naţional al României şi să aibă în vedere precedentul la nivel regional şi internaţional, precum şi responsabilitatea asumată de România, ca stat membru al UE şi NATO”.

De asemenea, Parlamentul propune organizarea unui summit al UE destinat armonizăriii poziţiilor din cadrul comunităţii europene privind statutul provinciei Kosovo, integrarea euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest şi sistemul regional de securitate în perspectiva summitului NATO de la Bucureşti.

Parlamentul se declară în favoarea continuării demersurilor penrtru găsirea unei soluţii negociate, formalizate printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Textul declaraţiei prezentat de senatorul PSD Mircea Geoană, preşedinte al Comisiei de politică externă, a suscitat dezbateri în Parlament.

Vicepreşedintele Comisiei de politică externă, senatorul PRM Anca Petrescu, a susţinut joi, că proiectul declaraţiei Parlamentului privind provincia Kosovo propus pentru adoptare Legislativului nu spune, de fapt, nimic.

Ea a subliniat, în cadrul dezbaterilor, că Slovacia, Grecia, Cipru şi-au spus "tranşant" punctul de vedere în această problemă.

"De ce nu suntem în stare să ne exprimăm liber punctul de vedere în contextul eutopean, când acest lucru este foarte important pentru noi, iar Uniunea Europeană dă acest drept statelor membre", a menţionat senatorul PRM.

"Mă întreb de ce noi, ca Parlament, nu suntem în stare să facem o declaraţie care să apere interesul naţional?", a spus Anca Petrescu.

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că grupurile parlamentare ale PSD consideră că o eventuală participare a României la forţa UE de interpunereîn Kosovo va fi exclusiv în baza dreptului internaţional şi pe baza aprobării Parlamentului.

Geoană a arătat că o eventuală inplicare a României într-o acţiune în Kosovo trebuie să ţină cont de decizia Parlamentului României şi de sensibilitatea cetăţenilor la acest subiect.

Senatorul PNL Adrian Cioroianu, ministru de Externe, a precizat că poziţia României în privinţa Kosovo este cunoscută pe plan internaţional şi i-aîndemnat pe parlamentari să ia în calcul un discurs diplomatic, dar ferm.

Potrivit lui Cioroianu, pe baza datelor existente în acest moment, date care se pot schimba la un moment dat, poziţia României este că nu recunoaşte o eventuală declarare a independenţei fie unilaterală, fie controlată, a provinciei Kosovo.

El a mai spus că asupra României nu s-au făcut presiuni şi nu există un blocaj la nivelul UE, ci este un subiect în dezbatere.

"Poziţia noastră într-o misiune europeană va fi pe baze juridice foarte ferme, nu este vorba de o aventură, de implicarea ţării noastre într-o expediţie", a adăugat Cioroianu.

Deputatul PC Ştefan Glăvan, preşedinte al Comisiei de politică externă a Camerei, a arătat că în situaţia în care Kosovo îşi va declara independenţa, fiecare stat va decide dacă va recunoaşte sau nu acest lucru.

"În condiţiile actuale , România a decis să nu recunoască independenţa provinciei Kosovo, a adăugat Glăvan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul recomandă autorităţilor poziţie unitară în cazul declarării independenţei Kosovo .
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Parlamentul recomandă autorităţilor poziţie unitară în cazul declarării independenţei Kosovo5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulouri la grătar 4 porţii - 60 minute 4 ardei graşi mari roşii 4 felii de şuncă REINERT 200g brânză mozzarella 2 ouă fierte tari 8 frunze de busuioc 80g caşcaval •± sare, piper Se coc ardeii, se presară cu sare şi se acoperă 10... Citeşte