Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2007 - Anul XII, nr. 306 (3674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a avut, în perioda 2002-2006, cea mai rapidă creştere a producţiei auto din regiune

Joi, 20 Decembrie 2007 (17:23:21)

România ocupă primul loc în centrul şi estul Europei în funcţie de avansul producţiei de maşini în perioada 2002-2006, cu o rată de creştere anuală de peste 30%, se arată într-un raport al UniCredit Group privind industria auto în regiune.

Producţia de automobile a României a urcat de la circa 60.000 de unităţi în 2002 la 196.000 de vehicule în 2006.

În 2002, România a produs 4% din maşinile fabricate în regiune. Ponderea a urcat la 7% în 2006.

Cehia este primul producător de automobile din centrul şi estul Europei. În anul 2006, fabricile cehe au produs aproximativ 850.000 de maşini, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din producţia totală a regiunii.

Polonia a fabricat, în 2006, aproximativ 600.000 de vehicule, respectiv 22% din producţia regiunii, iar Turcia a produs circa 550.000 de maşini, reprezentând 19% din totalul producţiei din centrul şi estul Europei.

Ponderea exporturilor româneşti din sectorul auto în totalul exporturilor de vehicule noi din centrul şi estul Europei a crescut de la 2% în perioada 2001-2003 la 5% în intervalul 2004-2006. România a înregistrat, în perioada 2004-2006, cel mare avans al exporturilor de automobile dintre statele din centrul şi estul Europei, de 300%.

Exporturile sectorului auto au totalizat, în 2006, peste 5% din totalul bunurilor vândute în străinătate de România.

Avansul rapid al cererii locale şi estimările privind venitul disponibil al gospodăriilor au condus la creşterea importurilor realizate de statele din centrul şi estul Europei. Importurile auto nu au făcut excepţie de la acest trend. Importurile sectorul auto din noile state membre ale Uniunii Europene, România şi Bulgaria, au raportat cea mai mare creştere, în principal datorită nivelului scăzut raportat la începutul perioadei.

De asemenea, România ocupă primul loc în centrul şi estul Europei în funcţie de creşterea importurilor de automobile, cu un avans de 290% raportat între 2004 şi 2006.

Ponderea industriei auto în totalul bunurilor importate de România a fost, în 2006, cuprinsă între 10 şi 12%.

Importurile României privind sectorul auto au totalizat, anul trecut, peste patru miliarde euro, în timp exporturile s-au situat sub valoare de două miliarde euro.

Potrivit raportului UniCredit Group, Rusia, România şi Turcia sunt cele mai atractive pieţe din centrul şi estul Europei în funcţie de evoluţia vânzărilor de maşini noi. Astfel, Rusia reprezintă una dintre cele mai bune pieţe în privinţa posibilelor vânzări de maşini, în contextul numărului mare al populaţiei şi al estimărilor privind un nivel ridicat de creştere al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor.

România este una dintre cele mai atractive state, întrucât deţine o populaţie mare, saturaţia pieţei este redusă (există doar 16 maşini pe cap de locuitor, sau 25 de vehicule pe cap de locuitor raportat la populaţia cu vârsta cuprinsă între 19 şi 65 de ani), iar estimările arată că PIB-ul pe cap de locuitor, în prezent unul dintre cele mai reduse din regiune - va creşte semnificativ în anii următori.

De asemenea, trendul demografic arată că România, Polonia şi Slovacia vor fi singurele state care vor înregistra o creşterea a numărului de persoane cu vârsta între 19 şi 65 de ani, până în anul 2020.

Turcia are cel mai scăzut nivel al saturaţiei pieţei, iar autovehiculele se confruntă cu o concurenţă redusă din partea sectorului de transport public. De asemenea, puterea economiei ar trebui să susţină vânzările de maşini.

Producţia de piese auto este foarte importantă pentru trei state din regiune, respectiv Ungaria, Polonia şi Cehia. Acestea se află printre primii zece exportatori de piese auto la nivel mondial şi şi-au dezvoltat diferite zone de specializare. Astfel, Ungaria, Polonia şi Cehia deţin 2,7%, 2,5%, şi respectiv 2% din exporturile de piese auto realizate la nivel mondial.

Chiar dacă alte ţări din regiune nu joacă un rol atât de important la nivel mondial, aceste se extind repede, în special România şi Slovacia, care deţin 0,4%, respectiv 0,3% din exporturile mondiale de piese auto.

Constructorii, care au nevoie de reducerea costurilor, vor să-şi restructureze, inclusiv prin relocarea, nu numai activităţile de bază, ci şi funcţiile de susţinere. Regiunea din centrul şi estul Europei este în prezent destinaţia pentru investiţii în noi unităţi de producţie, dar ar putea fi şi locaţia pentru asemenea servicii. Creşterea importanţei statelor din regiune ca o locaţie potrivită pentru relocare rezultă în principal din forţa de muncă semnificativ mai ieftină decât cea din statele dezvoltate, dar care dispune de o calificare apropiată celei din statele occidentale.

Volkswagen, Renault şi Fiat au făcut primele investiţii în această regiune, iar valoarea investiţiilor străine directe în industria auto au depăşit valoarea de 20 de miliarde de euro şi vor continua să crească, întrucât procesul de relocare nu s-a încheiat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a avut, în perioda 2002-2006, cea mai rapidă creştere a producţiei auto din regiune.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România a avut, în perioda 2002-2006, cea mai rapidă creştere a producţiei auto din regiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulouri la grătar 4 porţii - 60 minute 4 ardei graşi mari roşii 4 felii de şuncă REINERT 200g brânză mozzarella 2 ouă fierte tari 8 frunze de busuioc 80g caşcaval •± sare, piper Se coc ardeii, se presară cu sare şi se acoperă 10... Citeşte