Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2007 - Anul XII, nr. 285 (3656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: PSD, PD şi PLD pot crea majoritatea pentru adoptarea uninominalului majoritar

Joi, 29 Noiembrie 2007 (18:48:21)

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, dacă PSD, PD şi PLD, care şi-au declarat susţinerea pentru votul uninominal majoritar, sunt sincere cu electoratul şi românii, se poate crea majoritatea pentru adoptarea unei legi în acest sens în Parlament.

Preşedintele Băsescu a precizat că în discuţiile cu partidele politice a încercat să afle dacă mesajul transmis clasei politice de cei aproape 4 milioane de români care au votat "Da" la referendum a fost "perceput şi luat în considerare". El a menţionat că votanţii de duminică ai tuturor partidelor care au intrat în PE s-au pronunţat în proporţii cuprinse între 75% şi 95% în favoarea votului uninominal majoritar, în cadrul referendumului.

Şeful statului a adăugat că rezultatul referendumului - adică cei peste 80% din românii care s-au prezentat la urne - arată că sistemul de vot uninominal este solicitat puternic de "electoratul activ", adică de electoratul care se implică în activitatea politică.

El a apreciat că refuzul unor partide de a participa la consultările de la Cotroceni arată "o dificultate în a accepta dialogul politic" asupra a două subiecte "extrem de actuale" pentru "electoratul activ".

Băsescu a subliniat că majoritatea "românilor activi politic" au susţinut votul uninominal, ceea ce dă posibilitatea creării unei majorităţi pentru ca voinţa celor 4 milioane de români să fie respectată.

Preşedintele a menţionat că PD şi PLD au declarat că susţin proiectul de lege privind votul uninominal majoritar depus de democraţi la Parlament, iar PSD a depus încă din anul 2005 un proiect de lege similar şi s-a declarat chiar înainte de scrutinul de duminică în favoarea acestui sistem de vot.

Traian Băsescu a apreciat că, dacă cele trei partide sunt "sincere faţă de electorat şi faţă de români", se poate realiza majoritatea necesară în Parlament pentru adoptarea acestui sistem de vot. În opinia şefului statului, concluzia este că, "iniţiativei PSD adăugându-i-se PD şi PLD, există o majoritate care să facă să treacă prin Parlament această iniţiativă".

El a mai spus că, în caz contrar, "românii vor avea sentimentul că votul lor nu contează".

Potrivit lui Băsescu, punctul de plecare pentru o lege prin care să fie introdus sistemul uninominal majoritar în două tururi nu este proiectul PSD sau proiectul PD, ci faptul că între cele două proiecte nu sunt diferenţe majore care să nu poată fi negociate.

Şeful statului a explicat că diferenţele dintre cele două proiecte se referă la numărul de parlamentari şi la tipul de majoritate prin care sunt aceştia aleşi, partidele putând ajunge, în urma unor negocieri, fie la o cale de mijloc, fie la însuşirea uneia dintre cele două variante. El a explicat astfel că majoritatea menţionată nu s-ar realiza prin alăturarea PLD şi PD la iniţiativa PSD, ci în urma ajungerii la un acord între aceste trei partide.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, joi, consultări cu partidele politice, doar PD, PLD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale dând curs invitaţiei şefului statului, în timp ce PNL, PSD, PC şi PRM au refuzat să meargă la Cotroceni. Temele anunţate de Preşedinţie pentru aceste discuţii au fost votul uninominal şi pactul pentru educaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: PSD, PD şi PLD pot crea majoritatea pentru adoptarea uninominalului majoritar.
 Vizualizări articol: 736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: PSD, PD şi PLD pot crea majoritatea pentru adoptarea uninominalului majoritar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei