Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2007 - Anul XII, nr. 285 (3656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu a transmis Senatului că propunerea PSD de devansare a majorării pensiilor nu e acceptabilă

Joi, 29 Noiembrie 2007 (15:13:00)


Premierul Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Senatului două adrese în care precizează că nu poate accepta devansarea datei de majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007, şi nici extinderea perioadei de recalculare a pensiilor, propuse de PSD, deoarece ar afecta bugetul.
  Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, în numele Guvernului, că propunerea PSD de majorare a valorii punctului de pensie la 35,7% din salariul mediu brut începând cu 1 noiembrie 2007, şi nu de la 1 ianuarie 2008, cum este prevăzut în prezent, nu poate fi acceptată deoarece ar induce costuri suplimentare de la bugetul asigurărilor sociale pe acest an de 531, 1 milioane lei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Tăriceanu a amintit preşedintelui Senatului că Guvernul a majorat deja, începând cu 1 noiembrie, valoarea punctului de pensie cu 30%, de la 416 lei la 541 lei, determinând costuri bugetare suplimentare de circa un miliard de lei, şi s-a angajat prin legea bugetului pe 2008, aflată încă în dezbaterea Parlamentului, să crească valoarea punctului de pensie la 581,3 lei, reprezentând 37,5% din salariul mediu, începând cu anul viitor.

Premierul a mai arătat că nu poate fi acceptată nici propunerea PSD de extindere a perioadei de calculare a pensiei pentru datele în care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale, iar asiguratul nu poate prezenta acte doveditoare, explicând că o astfel de "culpă" a angajatorilor din acea perioadă nu poate fi acoperită printr-o măsură legislativă care ar angaja cheltuieli bugetare suplimentare.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat, în luna septembrie, că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis să iniţieze un proiect de lege, cu un singur articol, prin care să solicite devansarea termenului de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 - aşa cum prevede Legea pensiilor aprobată deja de Parlament - la 1 noiembrie 2007.

Geoană a susţinut atunci că această devansare ar echivala cu 1,3 miliarde de lei, ceea ce ar însemna numai 0,3 la sută din PIB.

În replică, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, declara că bugetul Casei Naţionale de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007 pentru că nu se poate guverna prin licitaţie de la o lună la alta. El a susţinut că devansarea termenului de majorare a pensiilor ar presupune o nouă rectificare bugetară prin care Ministerul de Finanţe să aloce suma necesară.

În luna octombrie, Guvernul a majorat valoarea punctului de pensie cu 30%, cu începere de la 1 noiembrie, şi s-a angajat să crească din nou punctul de pensie de la 1 ianuarie, la 37,5% din salariul mediu.

Ulterior, secretarul general al PSD, Titus Corăţean, vicepreşedintele Marian Sârbu şi preşedintele Consiliului Naţional, Dan Mircea Popescu, au depus la sediul Guvernului o listă cu 700.000 de semnături adunate de partid pentru devansarea majorării pensiilor, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007.

Mai mulţi parlamentari PSD au şi propus Parlamentului devansarea cu două luni, pentru 1 noiembrie 2007, a datei de majorare a pensiilor la 35,7% din valoarea salariului mediu brut, precum şi extinderea cu cinci ani a perioadei de calculare a pensiilor pentru persoanele din carnetele cărora lipsesc anumite venituri salariale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu a transmis Senatului că propunerea PSD de devansare a majorării pensiilor nu e acceptabilă.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu a transmis Senatului că propunerea PSD de devansare a majorării pensiilor nu e acceptabilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei