Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 nov 2007 - Anul XII, nr. 278 (3650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9752 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5471 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 50.000 de lucrători MIRA asigură paza secţiilor de votare în România

Joi, 22 Noiembrie 2007 (14:18:39)

Numărul persoanelor cu drept de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European este de 18.267.639, fiind constituite 34.678 de secţii de votare, iar peste 50.000 de angajaţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) vor asigura paza secţiilor.

  Pentru desfăşurarea în condiţii optime a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European şi a Referendumului naţional din 25 noiembrie 2007, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a luat toate măsurile necesare, fiind în grafic cu îndeplinirea tuturor sarcinilor ce îi revin pe această linie.

Au fost stabilite secţiile de votare, la nivelul întregii ţări fiind constituite în total 34.678 de secţii (câte 17.339 pentru fiecare proces de vot), unde cetăţenii cu drept de vot îşi vor putea exprima liber opţiunile.

La numărul secţiilor de votare din ţară se adaugă alte 190 organizate de către Ministerul Afacerilor Externe (181) şi Ministerul Apărării Naţionale (nouă).Pentru a evita orice confuzie cu privire la desfăşurarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului, secţiile de votare vor fi delimitate şi indicate corespunzător, distincţia între acestea fiind făcută printr-un indicativ suplimentar "RVU" (referendum vot uninominal) în cazul celor destinate referendumului naţional.

Pentru cei care intenţionează să îşi exercite dreptul la vot trebuie precizat că acesta se va face în baza Cărţilor de Identitate, Buletinelor de Identitate, Cărţilor Provizorii de Identitate, Paşaportului de Serviciu sau Paşaportului Diplomatic iar procesul electoral se va desfăşura în intervalul orar 7.00 - 21.00.

Pentru persoanele care au pierdut sau au nevoie să îşi schimbe documentele de identitate, programul de lucru cu publicul al serviciilor de evidenţa populaţiei din cadrul INEP a fost modificat în sensul unui program prelungit sâmbătă (între orele 8.00-20.00) şi duminică (între orele 7.00-21.00).

În ceea ce priveşte Alegerea membrilor din România în Parlamentul European, cetăţenii români vor vota pe baza listelor electorale permanente - care se întocmesc pe localităţi şi cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care au fost întocmite, listelor electorale suplimentare - care se completează de către preşedintele secţiei de votare doar cu alegătorii care votează la o altă secţie de votare decât aceea unde sunt arondaţi conform domiciliului, indiferent dacă votează la o secţie din ţară sau la una din străinătate şi a listelor electorale speciale - care se întocmesc de către primarul unităţii administrativ-teritoriale la cererea cetăţenilor comunitari care au drept de vot în conformitate cu prevederile Legii 33/2007 şi care au reşedinţa sau domiciliul în respectiva unitate administrativ-teritorială.

Pentru acest proces de vot au fost tipărite 20.459.635 buletine de vot şi timbre autocolante şi au fost realizate 87.615 ştampile cu menţiunea votat.

Numărul persoanelor cu drept de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European este de 18.267.639.

În ceea ce priveşte Referendumul naţional, cetăţenii români vor vota pe baza listelor electorale permanente, listelor electorale suplimentare şi a listelor electorale speciale.

Listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care au fost întocmite.Listele electorale suplimentare se întocmesc şi se semnează de către primar, în cazul prevăzut la art. 20 alin.1 din Legea 3/2000 conform căruia cetăţenii care locuiesc în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul pot solicita primarului din acea localitate înscrierea lor în listele electorale suplimentare (cu trei zile înainte de data referendumului nu se mai pot face înscrieri în aceste liste).

În ziua votării, se pot întocmi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, conform art.21 din Legea 3/2000, potrivit căruia cetăţeanul care, în această zi se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară, pe baza actului de identitate.

Listele electorale speciale se întocmesc de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în ziua votării, conform art. 77 alin 3 din Legea 373/2004, şi cuprinde numai alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă sau din copia existentă la secţia de votare.

Pentru acest proces de vot au fost tipărite 20.459.635 de buletine de vot şi timbre autocolante şi au fost realizate 87.615 ştampile cu menţiunea votat.

Cetăţenii străini cu domiciliul în România şi care au obţinut adeverinţele emise de către Autoritatea Electorală Permanentă pot vota numai pentru alegerile europarlamentare pe listele suplimentare.

Pentru evitarea fraudării proceselor de votare a fost menţinută prevederea de la ultimul referendum din primăvară de a nu se organiza secţii de votare în gări sau aerogări.

Totodată, pentru a preveni turismul electoral, cei care nu vor vota la secţiile de pe raza de domiciliu, vor fi condiţionaţi de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere unde se va specifica faptul că nu au mai votat în acelaşi scop.

În vederea asigurării fluenţei procesului electoral, au fost tipărite astfel de declaraţii, în format tipizat.

Votarea de două sau de mai multe ori reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, tentativa fiind şi ea pedepsită.

În pregătirea şi instruirea autorităţilor locale implicate în organizarea procesului de vot s-a avut în vedere sprijinul pe care Asociaţia ProDemocraţia l-a oferit prin consultanţă referitoare la situaţiile ce pot favoriza fraudele electorale.

Măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării proceselor de vot sunt executate de peste 50.000 lucrători ai MIRA, aceştia asigurând şi paza secţiilor de votare de pe teritoriul României.

Secţiile de votare vor fi preluate în pază începând de sâmbătă, 24 noiembrie, ora 18.00.

La nivelul MIRA se va înfiinţa un centru operativ de coordonare a activităţilor de ordine şi siguranţă publică iar la nivel local aceste activităţi vor fi coordonate de către şefii Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.

Toate structurile operative ale MIRA vor lua măsuri de creştere a capacităţii de intervenţie începând de sâmbătă.

Duminică, principalele misiuni ale structurilor de ordine şi siguranţă publică vor urmări asigurarea climatului de normalitate pe timpul desfăşurării procesului de votare şi asigurarea intervenţiei operative la secţiile de votare şi în zona acestora, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite, potrivit competenţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50.000 de lucrători MIRA asigură paza secţiilor de votare în România.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 50.000 de lucrători MIRA asigură paza secţiilor de votare în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Reţete de post Pifteluţe din soia Ai nevoie de: 200 g soia granule, 400 ml apă, 2 morcovi, 2 cepe, 4 căţei cu usturoi, 2 linguri cu oţet, 2 linguri cu făină, o legătură de pătrunjel, ulei, cimbru, sare, piper. Cum procedezi: Înmoaie soia în apa... Citeşte