Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 nov 2007 - Anul XII, nr. 276 (3648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele pregătesc proteste, respingând bugetul pe 2008 şi salariul minim propus de Guvern

Marţi, 20 Noiembrie 2007 (13:50:52)

Liderii celor cinci confederaţii sindicale vor hotărî, marţi, care sunt acţiunile de protest la care vor recurge, nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 şi cu salariul minim propus de Guvern
 
Totodată, liderii confederali intenţionează să se întâlnească şi cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare pentru a le cere să modifice structura bugetului.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână membrii confederaţiei urmează să se întâlnească cu toate partidele politice parlamentare care susţin modelul social european. "Vom cere partidelor politice să modifice structura bugetului de stat pentru anul viitor, în sensul realizării protecţiei sociale şi a muncii decente, nereducând contribuţiile sociale la angajatori cu scopul transferării lor către lucrători", a precizat Hossu.

Sindicaliştii Cartel Alfa atenţionează clasa politică asupra faptului că proiectul Legii bugetului de stat pe 2008 şi propunerea privind salariul minim pe economie nu vor permite României să se integreze în Uniunea Europeană şi să realizeze munca decentă pentru toţi cetăţenii. "În apărarea interesului lucrătorilor, Cartel Alfa este pregătită să îşi mobilizeze toate forţele pentru organizarea unor ample acţiuni de protest, atât la nivel teritorial, cât şi în Capitală, în cazul în care Guvernul nu va modifica structura bugetului social", a afirmat liderul sindical.

În opinia sindicaliştilor, proiectul de buget pentru anul viitor îi va obliga pe salariaţi să suporte o creştere a fiscalităţii individuale, coroborată cu pierderea unor drepturi pentru care au cotizat ani de zile, în timp ce nivelul scăzut de salarizare va încuraja în continuare accentuarea migraţiei forţei de muncă.

"Prin reducerile succesive ale contribuţiilor sociale propuse de Guvern s-a dat peste cap raportul european, firesc de contribuţie - o treime angajat, două treimi angajator. Guvernul propune reducerea cu 1,8 puncte procentuale a contribuţiei angajatorului la fondul de pensii al salariatului, iar în acelaşi timp pilonul II de pensii (pensii administrate privat) implică, la rândul său, reducerea pensiei de stat proporţional cu contribuţia, adică cu 24,5 la sută. Experienţa statelor vest europene arată că pilonul II de pensii aduce în plus la pensia lucrătorului numai 15 -18 la sută, deci veniturile pentru viitorii pensionari (cumulând pilonul I şi pilonul II de pensii) vor fi, în realitate, mai mici cu 6,5 - 9,5 puncte procentuale faţă de pensiile asigurate astăzi doar de pilonul I", a explicat Hossu.

Proiectul de buget pentru 2008 mai propune reducerea cu 67 la sută a contribuţiilor la fondul de şomaj (contribuţia angajatului se va reduce de la 1 la sută la 0,5 procente, iar contribuţia angajatorului se va reduce de la 2 la sută la 0,5 procente). "Acest lucru, chiar şi în condiţiile lărgirii bazei de impunere, se face în detrimentul măsurilor active de ocupare, în condiţiile în care în România există probleme grave, legate de şomaj, care necesită rezolvare. Inclusiv modelul european de «comitete sectoriale» va fi ineficient. Nu vor exista fonduri suficiente pentru ca acestea să îşi poată desfăşura activitatea", a apreciat liderul sindical.

De asemenea, este aproape anihilat Fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale prin reducerea contribuţiilor de la 0,5 la sută la 0,04 procente, fapt care "va arunca pe umerii angajatului" întreaga responsabilitate financiară pe care o implică un accident de muncă.

Sindicaliştii Cartel Alfa se arată indignaţi şi de propunerea Guvernului privind salariul minim pe economie. Acesta oferă, doar 500 de lei, deşi în 2005 se angajase în faţa Parlamentului că va stabili, pentru 2008, un nivel al salariului minim de 654 de lei (adică 40 la sută din salariul mediu pe economie). "În condiţiile în care preţurile din România sunt practic aliniate la cele europene (unele sunt chiar mai mari), iar productivitatea în ţara noastră este în creştere constantă, considerăm că un salariu minim de 500 de lei este sub orice limită a decenţei", spune Hossu.

Membrii Cartel Alfa sunt de părere că, în forma în care a fost propus, proiectul de buget pe 2008 va fundamenta o politică profund antisocială cu efecte dramatice pe termen mediu şi lung, iar menţinerea salariului minim pe economie la valoarea propusă de Guvern va spori numărul persoanelor aflate sub pragul de sărăcie din România şi va determina o creştere şi mai accentuată a migraţiei forţei de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele pregătesc proteste, respingând bugetul pe 2008 şi salariul minim propus de Guvern.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele pregătesc proteste, respingând bugetul pe 2008 şi salariul minim propus de Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei