Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 nov 2007 - Anul XII, nr. 276 (3648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS: Numărul populaţiei cu drept de vot la 25 noiembrie este cel din evidenţele nominale ale MIRA

Marţi, 20 Noiembrie 2007 (17:09:28)

INS reaminteşte că numărul populaţiei cu drept de vot luat în considerare la alegerile de la 25 noiembrie este cel rezultat din evidenţele nominale ale persoanelor gestionate de MIRA şi nu numărul populaţiei stabile în vârstă de 18 ani şi peste, estimat de INS la 1 iulie 2007.

  De asemenea, potrivit INS, la cele două procese electorale care se vor desfăşura în data de 25 noiembrie, pe lista electorală pentru europarlamentare sunt înscrise 18.267.639 de persoane iar pentru referendum, 18.267.634 persoane.

INS calculează şi dă publicităţii de două ori pe an - la 1 ianuarie şi la 1 iulie - populaţia stabilă a României, a informat Institutul Naţional de Statistică într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit INS, în populaţia stabilă sunt cuprinşi cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România, care în momentul recensământului se aflau pe teritoriul României sau erau temporar absenţi, plecaţi în străinătate pentru o perioadă mai mică de un an. În populaţia stabilă nu sunt cuprinşi cetăţenii români care sunt plecaţi din România pe mai mult de un an, subliniază INS, care explică aceste precizări ca urmare a faptului că "e fiecare dată, în perioada premergătoare procesului electoral, apar în mass-media diverse comentarii asupra numărului de alegători determinat pe baza surselor de date existente cu privire la numărul populaţiei".

În perioadele intercenzitare, populaţia stabilă se calculează plecând de la datele obţinute la ultimul recensământ, din anul 2002, la care se adaugă născuţii vii şi se scad decedaţii. De asemenea, numărul total este influenţat de cel al persoanelor care au emigrat sau imigrat definitiv din sau în România, precizează INS.

Potrivit INS, în acest fel rezultă firesc o diferenţă între populaţia în vârstă de 18 ani şi peste calculată de Institutul Naţional de Statistică în concordanţă cu metodologia statistică naţională adaptată standardelor internaţionale şi populaţia cu drept de vot diferenţiată la cele două scrutinuri determinată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pe baza registrului nominal de evidenţă a persoanelor. Conform prevederilor legii electorale, numărul populaţiei cu drept de vot care se ia în considerare este cel rezultat din evidenţele nominale ale persoanelor gestionate de MIRA şi nu numărul populaţiei stabile în vârstă de 18 ani şi peste, estimat de INS la 1 iulie 2007 (17,4 milioane persoane).

Institutul Naţional de Statistică precizează că la baza oricărui proces electoral există un cadru legislativ care stabileşte în clar modul de desfăşurare a scrutinului, persoanele cu drept de vot, structura electoratului şi alte aspecte referitoare la alegerile în cauză. Cele două procese electorale ce se vor desfăşura la 25 noiembrie au la bază prevederile din Legea numărul 33 din 2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea numărul 3 din 2000 privind organizarea Referendumului.

Potrivit INS, în baza acestor legi se disting două electorate, cel pentru europarlamentare şi cel pentru referendum.

Pentru alegerile europarlamentare electoratul este format din alegători resortisanţi, reprezentaţi de cetăţeni ai României cu domiciliul sau reşedinţa atât pe teritoriul României cât şi în străinătate, care au vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua de referinţă (25 noiembrie 2007). Potrivit comunicatului citat, nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintali puşi sub interdicţie şi persoanele care în ziua de referinţă sunt condamnate prin hotărâre judecătoarească definitivă la pierderea drepturilor electorale. De asemenea, potrivit comunicatului citat, în electoratul pentru europarlamentare sunt incluşi şi alegători comunitari, reprezentaţi de cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care au dreptul să aleagă în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reşedinţa în România, în conformitate cu precizările din Legea nr. 33/2007.

Pentru referendumul privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României electoratul este format din toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau alienaţilor mintal puşi sub interdicţie şi a persoanelor condamnate prin hotărâri judecătoreşti definitive la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii cu cetăţenie română sunt înscrişi în listele electorale permanente, iar cetăţenii comunitari cu drept de vot în România în cazul alegerilor europarlamentare sunt înscrişi în listele electorale speciale, precizează INS. Listele electorale permanente se întocmesc de către Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor şi se actualizează de către primarii unităţilor administrativ-teritoriale; listele electorale speciale utilizate în alegerile europarlamentare se întocmesc de către primarii unităţilor administrativ-teritoriale şi cuprind cetăţeni comunitari care au solicitat participarea la alegeri şi au primit avizul Autorităţii Electorale Permanente.

Liderul PD, Emil Boc, a solicitat, luni, Guvernului să unifice orarul pentru referendum şi pentru alegerile europarlamentare şi să precizeze public numărul cetăţenilor cu drept de vot, pentru că MIRA şi INS au avansat cifre separate cu privire la populaţia care poate vota.

Preşedintele PD, Emil Boc, a cerut Guvernului să precizeze oficial numărul cetăţenilor cu drept de vot, în funcţie de care se va stabili validitatea referendumului pentru votul uninominal.

Liderul democrat a susţinut că Insititutul Naţional de Statistică a anunţat, pe 1 iulie 2007, că au drept de vot 17.396.549 de cetăţeni, iar MIRA a arătat că ar fi 18.276.825 de români care pot vota.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: Numărul populaţiei cu drept de vot la 25 noiembrie este cel din evidenţele nominale ale MIRA .
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS: Numărul populaţiei cu drept de vot la 25 noiembrie este cel din evidenţele nominale ale MIRA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei