Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 nov 2007 - Anul XII, nr. 276 (3648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tandreţe

Prietenii necuvântători ai şefilor suceveni

Prefect, subprefect, primar sau viceprimar, toţi capitulează în faţa gesturilor pline de afecţiune ale animăluţelor ce le ţin companie în timpul petrecut în afara instituţiei pe care o conduc

Atunci când vor să uite de politică, să se îndepărteze de problemele specifice funcţiei pe care o ocupă, şefii marilor instituţii din judeţul Suceava caută refugiu în lumea celor care nu cuvântă. Clipele de tandreţe pe care le pot petrece alături de câinii, pisicile sau hamsterii ce au ajuns să facă parte din familie sunt unice şi dezvăluie sensibilitatea din spatele sobrietăţii impuse de statutul de şef.

Câini, pisică, hamster

Prietenii necuvântători ai prefectului de Suceava, Orest Onofrei, sunt doi câini, o pisică şi un hamster. Meseria de medic veterinar a făcut ca, de-a lungul timpului, curtea şi casa prefectului Onofrei să fie mereu însufleţită de animăluţe. Acesta recunoaşte însă, că în ultimii trei ani, scurşi de la numirea sa în funcţia de prefect, sarcina de a avea grijă de animalele din casa familiei Onofrei a revenit fiicei mai mici, Ana Ruth. Deşi foarte scurt, timpul petrecut acasă, se împarte între familie şi prietenii necuvântători.
Linda este o căţeluşă de talie mare, adoptată, în urmă cu 5 ani, din rândurile câinilor comunitari din Suceava.
„Problema câinilor comunitari era, şi pe vremea aceea foarte mult discutată, toţi căutau soluţii de rezolvare, dar cei mai mulţi doreau să rezolve alţii problema. Or, oamenii cărora le plac mult animalele trebuie să le ia acasă. Eu sunt de principiu că un câine nu trebuie să stea pe stradă, ci trebuie să aibă proprietar”, este de părere prefectul Orest Onofrei.

Perfect pentru prefect


Aşchi, un shih-tzu alb, este răsfăţatul familiei Onofrei. Partenera de joacă a celor doi câini este o pisică maidaneză, adoptată de pe stradă, care a reuşit să-şi câştige dragostea familiei curăţând casa de şoareci, dar şi datorită blândeţii ei. Cei trei au reuşit să dărâme mitul conform căruia câinii şi pisicile sunt mereu în conflict, pisica obişnuind să doarmă tolănită pe căţeluşa Linda. Camera Anei Ruth Onofrei este însă casa perfectă pentru un alt animăluţ, hamsterul Mily. În curte, prefectul Onofrei a amenajat un iaz populat cu peşti, care nu doar că oferă un aspect plăcut al curţii, dar creează şi o atmosferă de linişte. Pe lângă mâncarea special concepută pentru ele, animalele „gustă” mereu din mâncarea familiei Onofrei.

Athos şi Nero

Sucevenii care trec prin faţa casei subprefectului Alexandru Băişanu au putut face cunoştinţă, cu siguranţă, cu adevăraţii stăpâni ai casei. Nero, un superb ciobănesc german, în vârstă de doi ani şi jumătate, şi Athos, un chow-chow de trei ani şi jumătate, sunt bucuria familiei Băişanu şi, în special, a Ioanei, fetiţa mai mare a subprefectului de Suceava. Nero şi Athos sunt deosebit de prietenoşi cu membrii familiei, dar necruţători cu musafirii „nepoftiţi”. Nu sunt, nici pe departe, doi câini violenţi, dar cunosc foarte bine teritoriul pe care trebuie să-l apere. Atunci când necunoscuţii nu sunt însoţiţi de un membru al familiei, Nero şi Athos aplică tactica învăluirii: te lasă să intri în curte, dar nu te mai lasă să ieşi, postându-se în dreptul singurei căi de acces.
„Sunt doi câini echilibraţi, care au spaţiu suficient în curte pentru a se desfăşura şi care nu au fost ţinuţi niciodată în lanţ. Sunt foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi obişnuiesc să stea pe gard şi să observe trecătorii”, povesteşte Alexandru Băişanu.

Prietenii copilelor

Rasa din care face parte Athos se remarcă prin calm, fapt care îl face pe acesta să latre arareori. Pentru că se cunosc de mult timp, Nero a împrumutat câte ceva din temperamentul prietenului său şi nu se manifestă deloc zgomotos. Fiind amândoi masculi, uneori au „discuţii personale” privind împărţirea teritoriului, dar, de obicei, Nero stă în spatele casei, iar Athos în faţă.
Familia Băişanu este foarte mândră de cei doi câini care au participat la numeroase concursuri, de unde s-au ales cu foarte multe premii. De altfel, Athos este singurul chow-chow alb din Suceava. Stăpânii săi sunt acum în căutarea unei partenere pentru acesta, evident, din aceeaşi rasă.
Athos şi Nero joacă un rol foarte important în educaţia Ioanei şi Alexandrei, cele două micuţe bucurându-se de dragostea prietenilor necuvântători. Subprefectul Băişanu este de părere că prezenţa animalelor îi sensibilizează pe copii, dându-le şansa de a învăţa importanţa grijii faţă de alte fiinţe şi efectele pe care le poate avea violenţa asupra fiinţelor dragi. Casa familiei Băişanu este un loc de refugiu pentru animalele găsite pe stradă, dar gelozia lui Nero şi a lui Athos face imposibilă păstrarea lor.

Pitbull-ul Lăbuş, primarul

Primarul Ion Lungu regretă că nu are timp suficient pentru a se ocupa de îngrijirea celor patru câini pe care îi are. Edilul şef al Sucevei vorbeşte cu mândrie şi cu dragoste despre animalele din curtea casei: doi pitbulli, un ciobănesc mioritic, o căţeluşă comunitară şi un motan şi declară că citeşte literatură de specialitate pentru a-şi îngriji corect animalele de companie
„Sunt foarte drăgălaşi şi îmi face o deosebită plăcere să mă joc cu ei seara, când vin de la serviciu. Animalele simt când te apropii cu ele de afecţiune. Am citit că atunci când iubeşti un animal trebuie să-l mângâi, iar o mângâiere după ureche face cât o masă bună pentru el”, a spus primarul Ion Lungu.

Întâmpinare cu lătrături

Pitbullul Lăbuş este cel care copiază cel mai bine comportamentul ferm al primarului Sucevei şi cel care iese mereu în evidenţă.
Saşa, căţeluşa adoptată în primăvara acestui an, de la adăpostul de animale din Suceava, s-a integrat perfect în grupul de necuvântătoare al familiei Lungu. Motanul Tom completează fotografia de familie şi este la fel de iubit de primarul Sucevei. Dacă responsabili cu hrana animalelor sunt copiii şi soţia primarului Lungu, câinii se bucură cel mai mult atunci când aud motorul maşinii cu care acesta se întoarce acasă, şi îşi manifestă bucuria prin lătrat.
Familia Lungu investeşte lunar aproximativ două milioane de lei pentru hrana specială a celor patru animăluţe. Acestea nu refuză însă „să participe” şi la grătarele organizate de familie.

Dorul de Ursu

Când vine vorba despre animale de companie, viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, îşi aminteşte, cu drag, de Ursu. Ciobănescul carpatin pe care aceasta l-a deţinut până în urmă cu câţiva ani a fost răpus de boală şi, în ciuda eforturilor medicului veterinar, nu s-a mai putut face nimic.
„Îmi amintesc cu plăcere de Ursu pentru că era blând şi afectuos. Avea obiceiul să sară cu labele din faţă pe persoanele care se apropiau de el, în semn de salut. Eu l-am învăţat să nu mă murdărească şi era foarte grijuliu. Pentru că nu-l ţineam în lanţ, nu mai aveam nici o floare în curtea firmei la care lucram atunci, dar îmi plăcea să-l văd cum privea trecătorii stând pe gard”, îşi aminteşte viceprimarul Zarojanu.
De dorul lui Ursu, Angela Zarojanu, a decis că îşi va cumpăra alt câine numai atunci când se va muta din apartamentul în care locuieşte acum, la casă.
Despre prieteni necuvântători pierduţi vorbeşte cu nostalgie şi subprefectul Alexandru Băişanu. Acesta declară că nu poate înţelege şi nimeni nu ar trebui să tolereze răutatea celor ce atentează la viaţa animalelor. Acest tip de comportament a făcut ca, în urmă cu câţiva ani, câinele lup şi ciobănescul belgian pe care îi deţinea să moară otrăviţi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prietenii necuvântători ai şefilor suceveni.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prietenii necuvântători ai şefilor suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bla bla trimis de
(21 nov 2007, 21:10:08
sincer nu ne intereseaza pe noi cititorii cum ai cheama pe motanii sefilor, te dai bine pe linga caini lor sa.ti asunce si tie un oscior.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei