Rezoluţia propusă de social-democraţii europeni privind aplicarea Directivei 38/2004 referitoare la dreptul la liberă circulaţie în UE a fost adoptată joi în plenul PE, eurodeputaţii români Adrian Severin şi Dan Mihalache numărându-se printre iniţiatorii proiectului.
Rezoluţia a fost aprobată cu 306 voturi pentru şi 186 împotrivă, informeză biroul de presă al delegaţiei social-democrate române în Parlamentul European.
"Rezoluţia privind aplicarea Directivei 2004/38/EC referitoare la dreptul cetăţenilor UE şi a familiilor lor de a circula şi de a rezida în mod liber pe teritoriul statelor membre" a fost sprijinită şi de liberalii şi de ecologiştii din cadrul Legislativului european.
Rezoluţia a fost iniţiată de Grupul Socialist din PE în baza unei Declaraţii din 7 noiembrie, adoptată la Madrid de Delegaţiile române şi italiene.
Potrivit rezoluţiei, se reafirmă valoarea libertăţii de circulaţie a persoanelor ca principiu fundamental al UE, parte constitutivă a cetăţeniei europene şi element fundamental al pieţei interne, dezvăluie comunicatul citat.
Documentul adoptat aminsteşte că Directiva 38/2004 prevede posibilitatea de expulzare a unui cetăţean al UE, dar în limite foarte stricte: ca motiv de expulzare pot figura doar raţiuni de ordine publică, securitate publică şi/sau sănătate publică, dar aceste motive nu pot fi invocate în scopuri economice.
Orice astfel de măsură trebuie să fie proporţională şi fondată exclusiv pe comportamentul personal al individului şi în nici un caz pe motivele de prevenţie generală iar decizia de expulzare este individuală şi trebuie să existe proceduri judiciare şi administrative de atac a acestei decizii.
Rezoluţia respinge astfel principiul responsabilităţii colective şi reafirmă necesitatea de a combate orice formă de rasism şi xenofobie împotriva oricărei forme de discriminare şi de stigmatizare bazată pe naţionalitate sau origine etnică.
Documentul menţionează că protecţia drepturilor romilor şi integrarea lor reprezintă o provocare pentru UE în ansamblul ei şi recomandă Comisiei Europene să acţioneze imediat pentru iniţierea unei strategii globale pentru incluziunea socială a romilor prin utilizarea fondurilor de integrare şi a celor structurale în sprijinul autorităţilor naţionale, regionale şi locale.