Ritmul de creştere a costului cu forţa de muncă a încetinit uşor în al doilea trimestru în România, însă continuă să ocupe locul doi în clasamentul statelor UE, depăşind de peste şapte ori media celor 27 de state membre, potrivit Biroului de statistică al UE, Eurostat.
În intervalul aprilie-iunie, costurile cu forţa de muncă au crescut cu 23,4% comparativ cu perioada similară din 2006, ritm uşor mai lent decât cel din primul trimestru al acestui an, se arată într-un raport al Eurostat.
La nivelul UE, România a ocupat locul doi în funcţie de acest indicator, după Letonia, ţară în care costul cu forţa de muncă a urcat cu 31,7% în trimestrul doi.
În cele 27 de state membre, avansul mediu al costurilor cu forţa de muncă a fost de 3,2%.
Costul total al forţei de muncă include două componente, salarii şi alte beneficii plătite angajaţilor, precum şi cheltuieli care nu au legătură directă cu salariile, cum ar fi contribuţiile sociale.
Potrivit datelor Eurostat, rata şomajului se situa, în România, la finele trimestrului trei, la 7,2%, nivel care plasează ţara pe locul 10 în topul celor 24 de state membre ale UE pentru care există date disponibile.
Totodată, România ocupă poziţia trei în funcţie de şomajul în rândul tinerilor, cu o rată de 19,7%, la sfârşitul lunii septembrie.