Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2007 - Anul XII, nr. 271 (3644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9747 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5814 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

GfK: România a coborât două poziţii, pe locul 32 în Europa, într-un top al puterii de cumpărare

Joi, 15 Noiembrie 2007 (17:14:47)

România a coborât două poziţii, pe locul 32, într-un clasament realizat în rândul a 40 de state europene, în funcţie de puterea de cumpărare a populaţiei, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a pieţei GfK, aferent anului 2007.
 
Puterea de cumpărare anuală pe cap de locuitor din România este de 3.036 de euro, potrivit studiului GFK.

Pe primul loc în clasament se află, ca şi anul trecut, Elveţia şi Liechstein, cu 27.521 de euro, urmate, în ordine, de Luxemburg, Norvegia, Irlanda, Danemarca şi Islanda, cu o putere de cumpărare cuprinsă între 27.395 de euro şi 20.511 euro.

Un nivel ridicat al puterii de cumpărare este înregistrat şi în Marea Britanie, cu 19.863 de euro, urmată îndeaproape de Austria, Franţa şi Germania.

Dintre statele est-europene, România este devansată de Slovenia, plasată pe poziţia 20, cu 8.851 de euro pe cap de locuitor, şi Cehia, pe locul 22, cu 5.625 de euro.

Poziţiile 23-31 sunt ocupate, în ordine, de Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Polonia, precum şi Croaţia, Serbia şi Turcia, unde puterea de cumpărare este cuprinsă între 5.611 euro şi 3.182 euro.

Estonia a urcat o poziţie faţă de anul trecut, Letonia patru, iar Lituania două.

Puterea de cumpărare din Ungaria este 5.462 euro, în scădere cu un loc faţă de anul 2006, iar în Polonia 4.808 euro, în scădere cu două locuri.

România a devansat Bulgaria, care are o putere de cumpărare de 2.453 euro, în stagnare faţă de anul trecut, în partea inferioară a clasamentului plasându-se, în ordine, Belarus, Albania, Ucraina şi, pe ultimul loc, Republica Moldova, cu 685 de euro pe cap de locuitor.

GfK remarcă ritmul remarcabil de creştere a puterii de cumpărare din Europa Centrală şi de Est, în special în ţările baltice, dar şi în cazul Serbiei şi Muntenegru.

Studiul notează că în mai multe regiuni din Europa Centrală şi de Est populaţia este mai bogată decât în unele regiuni din state occidentale. Spre exemplu, locuitorii Budapestei, precum şi cei din Vilnius au mai mulţi bani decât cei din localitatea germană Freienbessingen, din landul Turingia.

Un alt exemplu îl reprezintă oraşul ungar Heviz, din zona lacului Balaton, unde locuitorii au o putere de cumpărare de 7.762 de euro, peste cea a unor regiuni mai sărace din Franţa, precum arondismentul trei, din Marsilia.

În privinţa diferenţelor regionale, populaţia din Bratislava, cel mai bogat oraş din Slovacia, câştigă de două ori mai mult decât locuitorii Bucureştiului, se mai arată în studiu.

Totuşi, noile state membre ale Uniunii Europene se află cu mult în urma celor occidentale.

Populaţia din cele 40 de state incluse în cercetare are anual la dispoziţie circa 8.000 de miliarde de euro, reprezentând veniturile nete, iar suma corespunde unei puteri medii de cumpărare de circa 11.998 de euro pe cap de locuitor.

Datele includ şi venituri precum ajutoarele de şomaj, alocaţiile pentru copii şi pensiile.

Cea mai rapidă creştere a avut loc în Irlanda, unde puterea de cumpărare s-a apreciat, după 2003, cu 30%. Creşterea din Germania a fost, în aceeaşi perioadă, de 9%.

Studiul GfK privind puterea de cumpărare din Europa este realizat anual, în 40 de state, şi ia în calcul veniturile nete anuale, inclusiv beneficiile de stat.

GfK este a cincea mare companie de cercetare a pieţei la nivel mondial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului GfK: România a coborât două poziţii, pe locul 32 în Europa, într-un top al puterii de cumpărare.
 Vizualizări articol: 745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GfK: România a coborât două poziţii, pe locul 32 în Europa, într-un top al puterii de cumpărare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei