Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 nov 2007 - Anul XII, nr. 265 (3639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soldul investiţiilor străine directe a ajuns anul trecut la 34,5 miliarde euro, o treime din PIB

Vineri, 9 Noiembrie 2007 (13:40:28)

Soldul investiţiilor străine directe a ajuns anul trecut la 34,5 miliarde euro, circa o treime din Produsul Intern Brut, sumele fiind orientate în principal către industria prelucrătoare, cu 34,2% din total, urmată de intermediere financiară şi asigurări, cu 22,2%, potrivit datelor BNR.
 
  Soldul ISD a urcat cu 58% faţă de decembrie 2005, circa 27 de miliarde euro reprezentând participaţii la capitalul social, iar 7,49 miliarde euro de creditul net primit de la investitorii străini, se arată într-un comunicat al BNR.

Pe total industrie, ponderea în soldul ISD a fost de 44%, respectiv 15,15 miliarde de euro.

Industria prelucătoare a atras 11,78 miliarde de euro, cea extractivă 2,1 miliarde euro, iar energia electrică, termică, gaze şi apă, 1,26 miliarde de euro.

ISD în actvitităţi de intermediere financiară şi asigurări se situau, la finele anului trecut, la 7,67 miliarde euro, urmate de cele în comerţul cu amănuntul şi cu ridicata, cu 4,2 miliarde euro.

Soldul investiţiilor în poştă şi telecomunicaţii a ajuns la 2,83 miliarde euro, iar cel în construcţii şi tranzacţii imobiliare la 2,2 miliarde euro.

"Imobilizările corporale şi necorporale, cu un sold la finele anului 2006 în valoare de 17,17 miliarde euro, reprezintă 50% din totalul ISD, inducând un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine", se spune în comunicat.

Activităţile economice în care ISD în imobilizări corporale şi necorporale sunt semnificative sunt industria (28,9% din total ISD), iar în cadrul acesteia industria prelucrătoare (cu 22% din total ISD), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (6,4%), telecomunicaţiile (4,8%), acestea corespunzând în mare măsură unor domenii predilecte de orientare a investiţiilor.

Investiţiile greenfield au ajuns la 16,72 miliarde euro, fiind orientate cu precădere către industria prelucrătoare (13,4% din soldul ISD) şi în cadrul acesteia în special spre alimente, băuturi şi tutun (3,3%), textile, confecţii şi pielărie (1,8%), mijloace de transport (1,6%), prelucrarea ţiţeiului (1,5%) şi industria lemnului (1,5%).

Alte ramuri în care investiţiile greenfield au o pondere semnificativă sunt comerţul (11,1%), activităţile de intermediere financiară şi asigurări (8,5%), precum şi construcţiile şi tranzacţiile imobiliare (4,6%).

Cifra de afaceri a întreprinderilor realizate prin investiţii străine directe, în sumă totală de 74,3 miliarde euro, reprezintă 43,2% din cifra de afaceri a firmelor din România.

Activităţile cu pondere majoră din acest punct de vedere sunt industria, cu subramura industriei prelucrătoare (55,4%, respectiv 59% din cifra de afaceri a ramurii), poştă şi telecomunicaţiile (77,5%), comerţul (39,9%) şi serviciile prestate întreprinderilor (36,9%).

"Activitatea întreprinderilor investiţie străină directă, în ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra balanţei comerciale a României, contribuţia la exporturi fiind de 72,5%, în timp ce la importuri este de 58,6%", se spune în comunicat.

În clasamentul realizat în funcţie de ţara de origine a ISD, primul loc este ocupat de Austria, cu o pondere de 23%. Pe locurile următoare s-au situat Olanda (17,1%), Germania (10,1%), Franţa (8%) şi Grecia (7,8%).

Din punct de vedere teritorial se observă orientarea cu precădere a ISD spre Bucureşti-Ilfov (64,3%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de importante ISD fiind Sud-Est (7,7%), Centru (7,4%), Sud (6,5%) şi Vest (5,6%).

ISD atrase anul trecut de România s-au ridicat la 9,05 miliarde euro, în creştere cu 74% faţă de anul 2005, din care 4,15 miliarde euro au reprezentat participaţii la capital, 2,67 miliarde euro profit net reinvestit, iar 2,22 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soldul investiţiilor străine directe a ajuns anul trecut la 34,5 miliarde euro, o treime din PIB.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soldul investiţiilor străine directe a ajuns anul trecut la 34,5 miliarde euro, o treime din PIB0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei