Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 nov 2007 - Anul XII, nr. 261 (3635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Romii din Avrig, abrutizaţi de sărăcie, sunt indiferenţi la crima lui Mailat, dar regretă Italia

Luni, 5 Noiembrie 2007 (13:48:12)

Cotidianul italian Corriere della Sera prezintă, în pagina sa electronică de luni, un reportaj realizat în "mahalaua" de la Avrig, unde mama lui Nicolae Romulus Mailat, românul acuzat de omor, la Roma, s-a întors din Italia şi acordă interviuri vorbind despre copiii ei ca despre nişte "iepuri".

"Primul său fiu s-a înecat în timp ce traversa râul călare, alţi doi gemeni retardaţi mintal sunt internaţi în vreun sanatoriu, o fiică i-a fost ucisă cu lovituri de cuţit de logodnicul gelos, micuţa Ionela e bolnavă de bronşită pulmonară, iar Nicolae va rămâne în Italia pentru totdeauna, pentru că a ucis o femeie", începe reportajul cotidianului italian, care subliniază, în contrast cu această tragică istorie de familie, că "ceea ce izbeşte la prima vedere sunt ţigara aprinsă şi zâmbetul Elenei Tincu", mama lui Mailat.

"Este o femeie de vârstă indefinibilă, fără dinţi, cu părul alb, acoperit cu o basma şi cu trupul înfăşurat într-un mantou vechi. O furgonetă Mercedes abia ce a lăsat-o pe ea şi bagajele sale în faţa ultimei case din sat. În timp ce aşteaptă ca cineva să-i dărâme poarta barăcii în care locuia Nicolae, vorbeşte despre fiii săi ca despre nişte iepuri", descrie Corriere della Sera.

Atunci când se referă la Mailat şi la cele întâmplate la Roma, Elena "povesteşte tragedii pe un ton distrat, de parcă ar vorbi despre simple cunoştinţe, nu despre propria sa carne". Cât despre fiul său, declară "nu că îl cunoştea bine", deşi acesta locuia cu ea în Italia, şi lucrau ocazional, împreună.

Reportajul descrie pe larg condiţiile mizere de trai din cartierul romilor săraci din Avrig, unde oamenii trăiesc în barăci de lemn şi pământ mai şubrede decât staulul calului, noroiul trece de genunchi, casele - denumite "bordeie" - par toate la fel, iar copiii se joacă în mizeria şi printre fiarele vechi strânse în curţi. În această atmosferă, faptul că Elena şi concubinul acesteia, Cornel, dărâmă poarta casei lui Nicolae pentru a o ocupa în lipsa acestuia "nu suscită nici o emoţie deosebită": "Oricum, el n-o să se mai întoarcă", spune bărbatul.

La Avrig, romii câştigă atât cât să supravieţuiască, furând fier şi revânzându-l, apoi, pentru câţiva bani kilogramul. Mulţi recunosc că fac acelaşi lucru şi atunci când pleacă în străinătate.

Oamenii sunt însă impresionaţi de valul de xenofobie generat în Italia de crima comisă de Mailat. "Acum, n-o să mai pot fura în Italia", strigă un bărbat din mulţimea care înconjoară baraca lui Nicolae. "E atâta ură împotriva ţării noastre, şi este singurul lucru care îi uneşte, acum, pe români şi romi".

Alţii afirmă că le este frică să mai stea în Italia în această perioadă: "Dacă l-au înjurat pe Mutu, care este un dumnezeu, pe mine, care sunt un nimeni, mă omoară imediat", spune un alt bărbat.

Rudele lui Mailat povestesc că în ultimul timp, acesta începuse să bea excesiv, din cauza unei femei cu care plecase în Italia, şi care decisese să se întoarcă în România. "În această lume, vina o poartă întotdeauna o femeie", notează Corriere della Sera, care reaminteşte că "bulibaşa", bătrânii de etnie romă, doresc menţinerea acestui statu quo, şi se opun eforturilor primarului din localitate de a angaja asistenţi sociali de etnie romă, pentru a îmbunătăţi viaţa comunităţii compuse din circa 500 de persoane.

"Mama lui Nicolae, dorinţa ei de a pleca din nou cât mai curând, un alt fiu pierdut aşa cum pierzi cheile de la casă - un lucru normal, în cel mai rău caz o bătaie de cap - reprezintă, într-un fel, această viaţă atât de degradată. (...) Faptul că Nicolae al ei a fost scânteia care a provocat un incendiu, faptul că a omorât o altă fiinţă umană, nu o impresionează cu nimic", adaugă cotidianul. "De când l-au arestat, nu l-am mai văzut, sper să fie bine. Nu ştii niciodată ce ţi se poate întâmpla", spune Elena, ridicând din umeri şi cerând ca cineva să-i aducă o cafea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romii din Avrig, abrutizaţi de sărăcie, sunt indiferenţi la crima lui Mailat, dar regretă Italia .
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romii din Avrig, abrutizaţi de sărăcie, sunt indiferenţi la crima lui Mailat, dar regretă Italia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei