Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 nov 2007 - Anul XII, nr. 258 (3633)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul firmelor noi din comerţ scade în favoarea celor din construcţii şi imobiliare - ONRC

Vineri, 2 Noiembrie 2007 (13:53:34)


Numărul firmelor înfiinţate în primele opt luni ale anului în domeniul comerţului cu amănuntul s-a redus cu 10,9%, în timp ce creşteri semnificative au fost înregistrate în domeniul tranzacţiilor imobiliare şi cel al construcţiilor, cu 70,4% şi respectiv 61,1%, potrivit datelor ONRC.
 
"Opţiunile întreprinzătorilor s-au modificat substanţial în anul 2007, fiind orientaţi mai ales către activităţile din construcţii şi servicii. Domeniile declarate la înregistrarea în Registrul Comerţului variază semnificativ din punct de vedere al numărului IMM-urilor", se arată în datele prezentate vineri, într-un seminar pe tema IMM-urilor, de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Eugen Ghiulea.

Potrivit statisticilor ONRC, cea mai scădere al numărului firmelor nou înregistrate a fost raportată de sectorul comerţului cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, respectiv - 28,7%.

Dinamica cea mai accentuată, respectiv 330,5% a fost înregistrată în domeniul şcolilor de conducere, pilotaj.

În acelaşi timp, numărul transportatorilor cu taxiuri s-a diminuat cu 21,1%.

"Poate fi trasă concluzia că mulţi dintre taximetriştii independenţi s-au reorientat către instructajul auto ca urmare a noilor prevederi legislative, care reglementează activitatea de taximetrie, din 2007", se precizează în documentul ONRC.

Reprezentanţii ONRC apreciază că întreprinzătorii au sesizat existenţa unei nişe de piaţă într-un domeniu de maxim interes în ultimul timp, respectiv cel al producţiei de energie din surse neconvenţionale. Ca urmare, în domeniul producţiei de energie electrică au fost înfiinţate 129 de noi firme, rata de creştere faţă de perioada similară din anul 2006 fiind de 138,9%.

În sectorul tranzacţiilor imobiliare, în perioada ianuarie-septembrie, au fost înregistrate cu 70,4% mai multe firme, creşteri însemnate fiind consemnate în domeniul dezvoltare (promovare) imobiliară -140,3% şi în domeniul cumpărării şi vânzării de bunuri imobiliare proprii - 77,3%.

De asemenea, au fost înfiinţate cu 61,1% mai multe IMM-uri în domeniul construcţiilor de clădiri şi lucrări de geniu.

"Aceste date confirmă estimările făcute în anii precedenţi de către analiştii economici cu privire la dezvoltarea fără precedent a construcţiilor şi a pieţei imobiliare, cu precădere în domeniul spaţiilor de birouri, după integrarea României în UE", apreciază reprezentanţii ONRC.

La sfârşitul lunii septembrie 2007, în România existau 1,02 milioane de firme active din punct de vedere juridic, care nu se aflau în nici una din stările ce pot duce la pierderea personalităţii juridice dobândite prin înregistrarea în Registrul Comerţului (radiere, lichidare, dizolvare, insolvenţa etc.). Dintre acestea, aproximativ 99,6% sunt întreprinderi mici şi mijlocii.

În primele nouă luni ale anului 2007 s-a înregistrat o creştere de 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, fiind constituite 106.932 IMM-uri noi.

"Creşterea numărului de IMM poate fi o consecinţă a integrării României în Uniunea Europeană care oferă întreprinzătorilor români şi străini noi oportunităţi de afaceri", potrivit ONRC.

Dintre ariile geografice în care au fost create cele mai multe IMM-uri, se remarcă regiunile Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest care deţin o pondere de 19,9%, respectiv 15%, în totalul naţional din întregul an 2006 şi în care numărul de IMM-uri a crescut cu 17,6%, respectiv 16,1%, în anul 2007 faţă de primele nouă luni ale anului 2006.

Restul regiunilor deţin ponderi apropiate în totalul naţional, cu excepţia regiunii Sud Vest Oltenia care este cel mai slab reprezentată fiind şi singura zonă în care a fost înregistrată o diminuare a numărului de IMM, de 4,1%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul firmelor noi din comerţ scade în favoarea celor din construcţii şi imobiliare - ONRC.
 Vizualizări articol: 419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul firmelor noi din comerţ scade în favoarea celor din construcţii şi imobiliare - ONRC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei