Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 nov 2007 - Anul XII, nr. 258 (3633)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Confederaţiile sindicale au declanşat conflictul de muncă

Vineri, 2 Noiembrie 2007 (13:51:45)

Cinci confederaţii sindicale au declanşat, vineri, conflictul de muncă pentru că angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul următor, după ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsă de reprezentanţii salariaţilor.

Totodată, sindicatele au trimis organizaţiilor patronale o notificare, la care acestea sunt obligate să răspundă în cel mult 48 de ore, termen după care confederaţiile se pot adresa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru a cere concilierea. În cazul în care nici prin conciliere nu se ajunge la un rezultat, sindicatele vor declanşa o grevă de avertisment şi apoi pe cea generală.

Cele cinci confederaţii sindicale - Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi CSN Meridian - au anunţat că se va ajunge la grevă generală dacă patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decât cel de 480 de lei oferit anterior şi respins de reprezentanţii salariaţilor.

Pe 1 noiembrie a expirat termenul legal de 60 de zile în care sindicatele şi patronatele trebuia să negocieze salariul minim pe economie pentru anul viitor, pe 10 noimebrie expirând şi cele două luni de când cele două părţi au început negocierile.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în termen de două zile patronatele trebuie să răspundă pozitiv sau negativ notificării sindicatelor, în caz contrar reprezentanţii angajaţilor urmând să ceară, într-un termen de şapte zile, concilierea de la Ministerul Muncii. Dacă nici concilierea nu are niciun rezultat, sindicaliştii vor declanşa greva de avertisment de două ore la nivel naţional, iar după alte cinci zile greva generală, a precizat Jurcă.

"În România este pentru prima oară când se poate ajunge la grevă generală la nivel naţional. Niciodată nu a fost parcursă calea procedurală până la acest pas definitiv. Acum se poate ajunge, din cauza faptului că patronatele nu au făcut o ofertă asumată în ceea ce priveşte salariul minim la nivel naţional pe 2008. Noi am început cu 700 de lei, am redus la 650 de lei, dar ei au venit doar cu păreri personale, de la 460 la 480 de lei, cu jumătate de gură, dar nu putem accepta mai puţin de 540 de lei", a precizat Jurcă.

Pe de altă parte, reprezentantul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, vicepreşedintele Nicolae Creţu, a spus că organizaţia nu va semna un contract colectiv care prevede un salariu minim la nivel naţional mai mic de 700 de lei, respectiv 60 la sută din salariul mediu pe economie.

Secretarul general al CNSLR - Frăţia, Valentin Mocanu, a spus că patronatele nu mai vor să negocieze un salariu minim cu sindicatele, dorind să lase negocierea liberă la nivelul unităţilor, dar acest lucru ar încuraja evaziunea fiscală, pentru că toţi angajaţii unei firme (de la portar la director general) ar avea, în contract, acelaşi salariu minim.

Patronatele şi sindicatele s-au întâlnit prima oară la jumătatea lunii septembrie, pentru a decide nivelul salariului minim în 2008. Iniţial, sindicatele au propus părţii patronale un salariu minim pe economie de 700 de lei, acesta reprezentând, în opinia reprezentanţilor salariaţilor, minimum pentru ca o persoană activă să îşi poată acoperi cel puţin pragul de sărăcie.

La ultima întâlnire dintre părţi, patronatele nu au venit cu nicio ofertă, exprimându-şi însă dorinţa de a modifica grila de ierarhizare. "Patronatele vor să schimbe articolul cu ierarhizarea, referindu-se la cei cu studii superioare care au salariul minim de două ori mai mare decât cei fără, dar acest lucru a fost negociat acum doi ani, la propunerea patronatelor", declara, ulterior, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul Cartel Alfa spunea că acest lucru, referitor la ierarhizare, se poate discuta, însă sindicaliştii vor să finalizeze mai întâi problema referitoare la salariul minim.

Organizaţiile patronale au propus, la întâlnirea de săptămâna trecută, ca salariul minim pe economie în 2008 să fie de 480 de lei, propunerea fiind respinsă de sindicate.

Confederaţiile sindicale sunt nemulţumite şi de faptul că Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar doi la sută mai mare decât salariul minim prevăzut prin contractul colectiv de muncă de anul trecut, deşi se angajase în 2006, în faţa Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei în 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Confederaţiile sindicale au declanşat conflictul de muncă.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Confederaţiile sindicale au declanşat conflictul de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei