Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 90 (8619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Autotren de 60.000 de euro, confiscat de polițiști după un transport de lemn efectuat fără pornirea acestuia în aplicația oficială SUMAL

Miercuri, 17 Aprilie 2024 (12:04:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă transporturile mari de lemn fără acte de proveniență au devenit foarte rare, metodele de eludare a legii pot fi puse în aplicare și în alt mod. Un exemplu sunt transporturile însoțite de acte, dar care nu figurează ca începute și în aplicația oficială SUMAL 2.0, ceea ce este asimilat cu un transport ilegal. Asta pentru că există bănuiala rezonabilă că intenția era ca transportul să fie finalizat fără apăsarea butonului „Start Transport”, cu alte cuvinte fără ca transportul să fie înregistrat oficial. Prin această manevră, lemnul poate fi exploatat mai departe pe piața neagră.

Pe 16 aprilie, în jurul orei 12.15, polițiștii de la Sucevița au oprit, la Voievodeasa, un ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă, ambele aparținând unei societăți cu sediul în comuna Pipirig, județul Neamț, Vehiculul era încărcat cu materiale lemnoase din specia foioase.

La volan era un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Pipirig, iar acesta a prezentat pentru control documentele personale, cele ale ansamblului auto pe care îl conducea, precum și dispozitivul mobil cu avizele de însoțire pentru materialele lemnoase transportate.

Polițiștii au constatat, cu ocazia verificării dispozitivului mobil al transportatorului profesionist, pe care se aflau avizele de însoțire înscrise, că transportul nu este pornit în aplicația SUMAL 2.0 .

În această situație, conform legii, se consideră că materialele lemnoase nu au proveniență legală.

Vehiculul greu a fost transportat la Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,58 mc buștean gater specia fag în valoare de 1.700 lei, iar în remorcă a fost inventariată cantitatea totală de 20,26 mc buștean gater specia fag în valoare aproape 10.000 de lei.

Analizând locațiile GPS generate de către aplicația SUMAL 2.0, cât și locația unde ansamblul auto a fost identificat de către polițiști, s-a constatat că transportatorul profesionist a parcurs o distanță considerabilă, conform datelor generate de aplicațiile specifice, deplasarea făcându-se pe traseul fond forestier - strada Voievodului, sat Voievodeasa, com. Sucevița, fără ca acesta să pornească transportul în aplicația SUMAL 2.0.

Conform legii „dacă transportatorul profesionist nu a pornit transportul în aplicația SUMAL 2.0, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize, se consideră că materialele lemnoase nu au proveniență legală.

Fiind vorba de o cantitate de aproximativ 24 mc lemn, s-a constatat că fapta se încadrează la infracțiune, astfel că s-a deschis un dosar penal, însoțit de măsura de ridicare în vederea confiscării a mijlocului de transport

”Ansamblul auto a fost indisponibilizat și depus la locația special amenajată a IPJ Suceava din comuna Stroiești, procedându-se la sigilarea acestuia. 

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Valoarea ansamblului auto folosit la săvârșirea infracțiunii a fost estimată la suma de 60.000 euro.

În ultimele zile, polițiștii suceveni au acționat intens în trafic pentru verificarea transporturilor de lemn.

Numai luni, 15 aprilie, au fost depistate 5 transporturi de cherestea fără acte de proveniență. A fost confiscată cherestea în valoare de aproximativ 10.000 de lei,.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autotren de 60.000 de euro, confiscat de polițiști după un transport de lemn efectuat fără pornirea acestuia în aplicația oficială SUMAL.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotren de 60.000 de euro, confiscat de polițiști după un transport de lemn efectuat fără pornirea acestuia în aplicația oficială SUMAL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei