Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 53 (8582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste 500 de lucrări artistice, semnate de preșcolari suceveni, înscrise la ”Penelul fermecat”

Marţi, 5 Martie 2024 (16:27:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ediția din acest an a proiectului destinat preșcolarilor ,,Penelul fermecat”, a XVIX-a, are ca temă ,,Și eu pot fi de ajutor!” și a suscitat interesul a peste 500 de preșcolari îndrumați de cadre didactice din Suceava.

Cele 532 lucrări participante, realizate de preșcolari cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani, din grupele mică, mijlocie şi mare, din zona Suceava (grădinițe de stat și particulare din municipiul Suceava și din localitățile Ipotești, Tișăuți, Cajvana, Botoșana, Liteni, Dumbrăveni, Mitocu Dragomirnei, Dărmănești, Plopeni, Dolhasca, Prelipca, Bosanci, Pătrăuți), sunt dispuse în patru secţiuni, astfel: desen/pictură - 299 lucrări, grafică - 48 lucrări, modelaj - 123 lucrări, mozaic - 62 lucrări. Juriul a acordat 530 de premii şi 29 menţiuni, pe secţiuni şi pe grupe de vârstă. Premiile acordate sunt: 280 premii I, 132 premii II, 91 premii III.

Potrivit organizatorilor, „tema anuală a manifestării cultural-artistice <Penelul fermecat>, <Și eu pot fi de ajutor!>, a determinat preşcolarii şi cadrele didactice îndrumătoare la proiectarea şi desfăşurarea succesivă a unor activităţi specifice în vederea stimulării înțelegerii, la nivelul preșcolarilor, a semnificației conceptului care vizează ajutorul”.

Din această perspectivă, cadrele didactice au derulat: audierea de povești și povestiri tematice, în care personaje și eroi au nevoie de ajutor și oferă sprijin, în contexte diverse; lecturi după imagini reprezentative pentru nevoia și acordarea de ajutor; teatre de păpuși, de umbre, de actori în care personaje imaginare și reale solicită și primesc sprijin; vizionare de filme didactice, de resurse electronice existente în bibliotecile virtuale ale grupelor și grădinițelor, care ilustrează  modalități de a oferi ajutor, copiilor, adulților, plantelor, animalelor etc.

“Tema, <Și eu pot fi de ajutor!>, a fost reprezentată plastic de cei peste 500 de preșcolari participanți din perspectivă personală și poartă amprenta concepției individuale a micilor pictori asupra circumstanțelor în care se poate oferi sprijin, modalităților prin care se manifestă ajutorul acordat, ilustrat în lucrări plastice care surprind împrejurări posibile și imaginare în care se solicită și se acordă ajutor, dar și starea de bine resimțită după oferirea ajutorului.

Diversitatea de culori, gama cromatică de tonuri și nuanțe oferite de exponate pot constitui un prilej de reflecție pentru vizitatori, pe care îi invităm să mediteze asupra semnificației acordării de ajutor în viața personală, despre importanța acestuia la nivelul fiecărui individ, indiferent de vârstă.

Dacă reprezentarea de către preșcolari a sentimentelor trăite în momente în care este nevoie de ajutor vi se va putea părea schematică și naivă, aceasta nu poate fi decât o primă opinie, o iluzie, deoarece desenele, modelajele, mozaicurile elaborate de copii transmit vizual adevărate invitații la empatie și compasiune, în contexte pe care doar copiii le pot imortaliza.

Privitorii ar putea analiza contextele concrete în care se poate oferi ajutor, transmise de creațiile plastice ale preșcolarilor și ar putea retrăi emoții generate de ultimul context în care l-au primit sau l-au acordat”, au transmis Maria Matei – director GPP ,,Gulliver” Suceava, Niculina Niță - director GPP ,,1-2-3” Suceava și Lăcrămioara Avădănei – profesor învățământ preșcolar GPN Ipotești, membru în echipa de organizare.

Vernisajul expoziției este programat joi, 7 martie 2024, ora 13.30, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, în spațiul expozițional, situat în corpul A, etaj 1.

Concursul a fost iniţiat de către Inspectoratul Şcolar Suceava, prin insp. pentru educație timpurie, profesor Daniela Răileanu, în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Suceava, Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, Facultatea de Știinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ștefan cel Mare" Suceava, şi este organizată de cadrele didactice de la: Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver’’ Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,1-2-3” Suceava şi Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500 de lucrări artistice, semnate de preșcolari suceveni, înscrise la ”Penelul fermecat”.
 Vizualizări articol: 428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 500 de lucrări artistice, semnate de preșcolari suceveni, înscrise la ”Penelul fermecat”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei