Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 286 (8510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Salariile de la TPL sunt mici, iar responsabilitatea e mare” – spune primarul Sucevei, care caută soluții de majorare a acestora

Marţi, 5 Decembrie 2023 (17:53:41)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariile celor care transportă mii de oameni, zi de zi, pe străzile Sucevei, de dimineață până noaptea, cu autobuzele electrice aduse de Primărie pentru societatea de transport public local, sunt mai mici decât cele ale lucrătorilor din salubritate – „gunoierii”, care fac și ei o muncă absolut necesară și respectabilă, dar unde responsabilitatea e mai mică.

Comparația, realizată pe cazuri concrete, tot din Suceava, demonstrează ironia unei situații la care s-a ajuns din cauza crizei economice și a lipsei unor repere clare în societate – să lucrezi cu oameni (uneori chiar dificili și recalcitranți) și să fii responsabil de integritatea lor și ca ei să ajungă bine unde au de mers contează (financiar) mai puțin decât să lucrezi cu deșeurile produse de ei, să le preiei de la punctele de colectare și să le duci la sortat și depozitat.

În acest context, reprezentanții sindicatului „Autobuzul”, de la TPL, au avut o întrevedere cu primarul Sucevei, Ion Lungu, căruia i-au prezentat situația cu care se confruntă, cu salariile cu care abia se mai descurcă după toate creșterile de prețuri, din toate direcțiile, solicitând sprijin.

„Au fost la mine reprezentanții angajațilorde la TPL, care vor salarii majorate. Eu totdeauna am spus „Da”, pentru că au responsabilitate mare, au pe mână aceste mijloace de transport noi, scumpe, pe care trebuie să le întrețină cum se cuvine. Sunt de acord cătrebuie săle crească salariile, sunt relativ mici și responsabilitatea e mare.

Doar că acolo avem o problemă cu contractul colectiv la nivel de ramură, cel mai greu este să găsim baza de legalitate.

Ei au venit cu niște cifre, le vom discuta cu directorul de la TPL și căutăm soluții. Anterior am mai făcut așa, am făcut un act de curaj și am alocat fondurile necesare și până acum consider că lucrurile merg bine acolo.

Autobuzele circulă bine, o spun și cei care merg cu ele, numărul de călători a crescut, mai ales că acum dăm și aceste gratuități”, a spus primarul Ion Lungu.

Fără îndoială, situația este destul de complicată și din prisma faptului că toate cheltuielile au crescut, iar veniturile societății de transport public local nu au cunoscut o creștere semnificativă, pentru că tarifele la abonamentele lunare valabile pe toate liniile – 75 de lei, sunt aceleași din 2018, iar încasările directe, din bilete (3 lei valabile 100 de minute, 5 lei valabile 200 de minute, de la automate sau online, 5 lei în autobuz, de la taxatoare), sunt tot mai mici, cea mai mare parte a călătorilor beneficiind de gratuități (elevi, studenți, pensionari, categorii speciale).

Mai mult, o piedică majoră o reprezintă și prevederile din legea „austerității” 296/2023, care interzice acordarea de prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială. Altfel spus, vremuri grele...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Salariile de la TPL sunt mici, iar responsabilitatea e mare” – spune primarul Sucevei, care caută soluții de majorare a acestora.
 Vizualizări articol: 1058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Salariile de la TPL sunt mici, iar responsabilitatea e mare” – spune primarul Sucevei, care caută soluții de majorare a acestora3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei