Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 221 (8445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O nouă campanie de sterilizare a câinilor. Muncă de Sisif într-un județ plin de câini abandonați și cu doar câteva adăposturi

Miercuri, 20 Septembrie 2023 (20:39:54)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou protocol de colaborare în domeniul protecției animalelor încheiat între Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava și Asociația ”Casa lui Patrocle” se va concretiza în acțiuni comune de informare și prevenire, cu accentuarea obligației proprietarilor de câini din rasă comună de a steriliza și identifica (microcipa) animalele.

Acțiunea va avea din fericire și o componentă practică, iar echipele se vor deplasa în primă fază în cartierul Ițcani al municipiului Suceava, unde vor sta de vorbă cu oamenii și le vor oferi posibilitatea de sterilizare, în mod gratuit, a patrupedelor pe care le dețin.

Munca nu este deloc ușoară, iar rezultatele se văd în general greu, pe termen lung, însă evident că trebuie făcut ceva.

 

·       Foarte puțină implicare din partea primarilor din județ

 

Roxana Ciornei, președintele Asociației ”Casa lui Patrocle”, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava, că numai anul trecut asociația a sterilizat 4.000 de câini, însă pentru rezultate vizibile ar fi nevoie de o campanie generală. Iar asta s-ar putea face în special prin implicarea fiecărui primar din județ, ceea ce se întâmplă rar.

Marea problemă este și lipsa adăposturilor pentru câini, deși, și aici, primăriile sunt obligate prin lege de 22 de ani să aibă contract cu un adăpost în care să fie duse animale fără stăpân sau aflate în dificultate.

 

·       Adăposturile pentru câini, foarte puține și supraaglomerate

 

”Este foarte greu, încă se abandonează masiv de către suceveni câini bătrâni sau pui, iar autoritățile se implică puțin spre deloc. Este inadmisibil să avem doar patru adăposturi publice în tot județul”, a punctat Roxana Ciornei.

Adăposturi unde să fie duși câini sunt doar la Suceava, Rădăuți, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc. Mai există un adăpost privat, la Dărmănești, al Asociației ”Casa lui Patrocle”.

Toate adăposturile sunt pline cu mult peste capacitate.

 

·       Adăposturi private sau adăposturi publice cu două-trei primării asociate

 

Prezent și el la conferința de presă, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, a venit și cu un exemplu pozitiv, un adăpost privat aproape finalizat la Berchișești.

„Primăriile din zonă vor putea încheia contract și vor avea unde duce câinii fără stăpân sau pe cei agresivi. Ar trebui ca astfel de adăposturi să apară în mai multe zone ale județului, fie că vorbim de inițiative private ori de două-trei primării care se pot asocia pentru a construi un adăpost. Este un pas spre normalitate care nu mai poate fi amânat”, a subliniat doctorul Voloșeniuc.

El a subliniat cât de importantă este identificarea prin microcipare a câinilor, precum și sterilizarea, dar și vaccinarea antirabică, având în vedere focarele din apropiere de județul Suceava.

Doctorul Voloșeniuc a ținut să mulțumească și Asociației EQUIWENT din Germania, care a ajutat foarte mult în campanii de sterilizare și vaccinare antirabică din zona Siret, prin suportarea integrală a costurilor.

 

·       Poliția a dat avertismente, dar se va ajunge și la amenzi

 

Inspectorul principal Raluca Știr, șefa Biroului pentru Protecția Animalelor Suceava, structură a Poliției înființată din anul 2021, a anunțat că Poliția a transmis sancțiuni constând în avertismente către toate primăriile din județ care nu au încheiate contracte privind gestionarea problemei câinilor fără stăpâni. Având în vedere că există lege clară în acest sens, în 2024 următorul pas la care s-ar putea ajunge sunt amenzile.

Primăriile ar trebui să aibă contract cu un adăpost, dar și contract cu un medic veterinar autorizat să folosească pistol cu tranchilizant în caz de urgențe provocate de animale agresive.

Un alt detaliu important, în baza UOG 155/2021, privind aprobarea  programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cetățenii deținători de câini sunt obligați să își identifice exemplarele canine prin microcipare, în caz contrar fiind prevăzute amenzi care pleacă de la 2.000 de lei.

Această identificare responsabilizează proprietarii, pentru că un câine lăsat pe străzi duce ușor la identificarea celui care l-a deținut.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă campanie de sterilizare a câinilor. Muncă de Sisif într-un județ plin de câini abandonați și cu doar câteva adăposturi.
 Vizualizări articol: 1894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O nouă campanie de sterilizare a câinilor. Muncă de Sisif într-un județ plin de câini abandonați și cu doar câteva adăposturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei