Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 221 (8445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aproape 3 milioane de euro se vor cheltui pentru consolidarea tronsonului de bloc afectat de explozia de anul trecut din Burdujeni

Miercuri, 20 Septembrie 2023 (12:17:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Suceava a depus, luni, la Ministerul Dezvoltării, cererea de finanțare a lucrărilor de consolidare a tronsonului blocului de locuințe nr. 139 de pe str. Rarău nr. 4 (scara E) din municipiul reședință de județ, unde a avut loc o explozie în luna decembrie a anului trecut.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că a solicitat finanțare prin programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Costul total este estimat de proiectant la 14,7 milioane de lei (2,9 milioane de euro), din care 12,54 de milioane de lei (2,5 milioane de euro) de la bugetul de stat și 2,15 milioane de lei (peste 400.000 de euro) de la bugetul primăriei. Termenul de realizare este, potrivit primarului, de 24 de luni. În ceea ce privește costurile, Lungu a declarat că acestea au fost estimate de proiectant, care i-a explicat că este o lucrare complexă, la care va trebui să se lucreze foarte mult manual, dar acestea cu siguranță vor scădea în urma licitației.

Primarul a arătat că a fost informat de proiectant că devizul general estimativ, de 14,7 milioane lei cu TVA inclus, conține şi capitolul „Diverse și neprevăzute 15%”, conform legii, deci aproape 2 milioane de lei care „foarte probabil nu se vor cheltui”.

„Structura blocului trebuie să respecte standardele actuale de siguranță, motiv pentru care se va desface orice strat de tencuială, şapă, acoperişul, pentru a putea obține o greutate mai mică a blocului după refacere. Aceste desfaceri vor fi laborioase și mai mult cu mijloace manuale pentru a nu produce vibrații. La finalul lucrarii, toate elementele trebuie să fie conforme cu legislația în vigoare, motiv pentru care se desfac toate instalațiile - electrice, gaz, sanitare, termice”, a redat primarul explicațiile proiectantului.

Pentru termoizolare se va realiza termosistem din vată bazaltică de 20 cm, peste ultimul planşeu va fi un strat de 30 cm izocianurat, în locul a 40 cm zgură, iar la intradosul planșeului peste subsol se va face termoizolare cu strat de 15 cm. Tâmplăria se va înlocui în totalitate, cea exterioară va fi cu trei foi de sticlă, iar profilele trebuie să aibă o anumită comportare la foc, în conformitate cu legislația ISU. Se va reface inclusiv acoperişul. „Practic, la mijlocul derulării şantierului, blocul va rămâne ca schelet de plăci prefabricate, apoi se vor realiza consolidarea, instalațiile, contorizări individuale pe hol, finisajele şi aducerea la starea inițiala a terenului afectat de organizarea de şantier”, a explicat proiectantul.

Un alt motiv invocat pentru costul ridicat este accesul auto restricționat în zona blocului, ceea ce va face ca pentru transport să fie folosite preponderent   furgonete, maşinile de tonaj mare neputând fi folosite în acest amplasament.

Primăria Suceava a plătit și expertiza pentru acest bloc și tot de la bugetul local s-au acordat familiilor evacuate ajutoare financiare pentru plata chiriei și utilităților la locuințe închiriate pentru un an de zile, în valoare de câte 25.000 de lei. 

Pentru următorii 2 ani, cât se estimează că va dura refacerea tronsonului de bloc afectat, familiile care locuiau aici vor fi în continuare sprijinite de administrația locală. Reamintim că fiecare familie evacuată a primit și de la Consiliul Județean Suceava câte 10.000 de lei pentru necesitățile imediate.

Menționăm că expertiza clădirii, efectuată după explozie, a arătat că locatarii apartamentelor de la scara D pot reveni în locuințele lor, cu excepția a două apartamente care au perete comun cu scara E.

Explozia care a afectat anul trecut blocul de pe strada Rarău a avut loc într-un apartament de la etajul doi, din cauza unei acumulări de gaze, și a afectat scările D și E ale imobilului cu regim de înălțime S+P+4E. După explozie, din clădire au fost evacuate aproape 30 de familii. Proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia a murit, iar alte persoane au fost rănite. Suflul exploziei a condus la deformarea, ruperea și prăbușirea planșeelor care delimitează locul deflagrației, de la etajele I și II, realizate din panouri prefabricate din beton armat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 3 milioane de euro se vor cheltui pentru consolidarea tronsonului de bloc afectat de explozia de anul trecut din Burdujeni.
 Vizualizări articol: 2386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Aproape 3 milioane de euro se vor cheltui pentru consolidarea tronsonului de bloc afectat de explozia de anul trecut din Burdujeni1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei