Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 214 (8438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deputatul AUR Doru Acatrinei îi transmite premierului României că fermierii din zona de munte a județului au fost abandonați

Marţi, 12 Septembrie 2023 (16:05:13)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul AUR de Suceava Doru Acatrinei i-a transmis premierului României, Marcel Ciolacu, faptul că fermierii din zona de munte a județului au fost complet abandonați după închiderea fabricii Dorna Lactate. Doru Acatrinei a amintit că Lactalis a închis în luna iulie 2020 fabricile de la Floreni și Vatra Dornei ale Dorna Lactate, iar la acea dată s-a anunțat că acest grup francez va mai cumpăra laptele de la localnicii din zona Dornelor, lucru care astăzi nu se mai întâmplă, conform celor spuse de fermierii care au fost în audiențe la cabinetul parlamentar AUR Suceava.

El a precizat că LaDorna a rămas pe piață, portofoliul de lactate din acest brand fiind produs în celelalte fabrici românești ale grupului. „Fermierii sunt abandonați și de Lactalis, și de statul român. Fermierii sunt obligați să treacă la producția de produse finite ca să supraviețuiască, cașcaval, smântână, caș și altele, și nu pot trece de taxa de raft și celelalte taxe din supermarketuri. Mai mult, vânzarea acestor produse în zonă s-ar putea face numai în condiții de troc, pe care Dicționarul Explicativ al Limbii Române îl definește ca fiind <formă simplă de comerț, constând din schimbul în natură, caracteristică economiei primitive>”, a spus Acatrinei.

El a adăugat că brandul LaDorna are valoare economică, însă laptele din zona Dornelor „nu mai este bun”. În aceste condiții, deputatul AUR i-a solicitat lui Marcel Ciolacu să trimită Oficiul pentru Protecția Consumatorului, Agenția Sanitar Veterinară, Departamentul Antifraudă și corpul de control al premierului pentru a evalua dacă nu este o problemă în utilizarea brandului LaDorna cu lapte din Ungaria sau din Covasna și dacă nu este înșelăciune sau concurență neloială.

„De asemenea, solicităm să vă puneți parlamentarii să scoată din sertarele Camerei Deputaților Legea 223/2022 prin care am propus introducerea lanțului scurt de aprovizionare care implică ca operatorii economici mari să achiziţioneze produse de la maximum 400 de kilometri de locul în care este situat supermarketul și etichetarea produselor să fie făcută cu precizarea zonei de unde acestea provin. Totodată, parlamentarii PSD care au încă <fontanela deschisă> să tacă când vine vorba despre acest subiect și să susțină legea AUR.  Trebuie să tacă întrucât la data de 27 martie 2020, în plină pandemie, ați abrogat, <noaptea ca hoții>, și cu voturile PSD, o lege similară care prevedea introducerea aceluiași lanț scurt de aprovizionare preluat din Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, lege cunoscută sub denumirea <51% produse românești în supermarketuri>”, a declarat Doru Acatrinei.

El îl întreabă pe Marcel Ciolacu și când a fost serios PSD, în 2000, când a abrogat această lege, sau în 2023, când o propune din nou. Acatrinei vrea de la premier „să-l tragă puțin de mână” și pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, despre care a spus că a uitat de problemele fermierilor din județ care vindeau laptele la Dorna Lactate, iar acum nu mai au cui să-l vândă, dar și de cele 400 de locuri de muncă „sacrificate pe altarul dorinței Lactalis” de a vinde produse LaDorna făcute în județul Covasna.

În final, Doru Acatrinei i-a solicitat premierului să spună clar ce soluții are pentru fermierii din zona Dornelor și când va trimite instituțiile amintite anterior pentru a controla corectitudinea vânzării de produse LaDorna făcute cu lapte din Covasna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul AUR Doru Acatrinei îi transmite premierului României că fermierii din zona de munte a județului au fost abandonați.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul AUR Doru Acatrinei îi transmite premierului României că fermierii din zona de munte a județului au fost abandonați0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei