Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 187 (8411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

13 bătrâni care erau ținuți în condiții insalubre în centrul social „Herzog – Franz von Bayern” din Dumbrăveni vor fi mutați în alte locații

Vineri, 11 August 2023 (16:19:23)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei 13 bătrâni care sunt cazați în centrul social „Herzog – Franz von Bayern” din Dumbrăveni, care aparține Asociației Iubirea Aproapelui AIA, vor fi mutați în alte locații. Aceasta după ce reprezentanții mai multor instituții au constatat, în urma unor controale, că cei 13 bătrâni erau cazați în acest centru în condiții improprii. Prefectul județului, Alexandru Moldovan, a precizat că în cursul zilei de vineri reprezentanții a șapte instituții au prezentat rezultatele controalelor efectuate la acest centru social din Dumbrăveni. Moldovan a spus că din cele prezentate de reprezentanții instituțiilor de control, reprezentantul legal al asociației care gestionează activitatea centrului social nu a fost prezent în perimetrul centrului și a refuzat telefonic realizarea verificărilor și nici nu a pus la dispoziție documentele și informațiile solicitate. „Din discuțiile purtate cu cei 13 beneficiari și pe baza observației inspectorilor sociali, s-a constatat că aceștia nu au fost supuși abuzului, torturii, tratamentelor crude, inumane sau degradante. În același timp, interioarele centrului social nu erau igienizate, pe paturi erau pături fără cearșaf, existau pungi cu alimente depozitate în pat în jurul persoanei vârstnice, au fost identificate resturi alimentare aflate în stare de putrefacție sub pat, scaune pentru igiena eliminărilor situate în jurul patului și coșuri cu hârtie igienică utilizată”, a declarat prefectul Moldovan. El a mai spus că în ziua controlului, atât condițiile de cazare și igienă, cât și situația personalului nu respectau prevederile standardelor minime de calitate și nu fac posibilă licențierea serviciului social. De asemenea, în domeniul sănătății și securității în muncă s-a constat că angajatorul nu a îndeplinit măsurile dispuse în termenul de realizare stabilit prin procesul-verbal de la un control anterior, motiv pentru care a fost sancționat prin amendă în cuantum de 5000 lei. Prefectul a mai spus că și inspectorii DSP Suceava au aplicat o amendă de 50.000 lei, pentru „refuzul de a permite accesul personalului împuternicit în vederea efectuării controlului sau de a accepta efectuarea controlului, ori de a pune la dispoziţia acestui personal documentele şi informaţiile necesare realizării atribuţiilor de control potrivit competenţelor”. În același timp, s-a dispus și suspendarea activităţii Centrului rezidențial destinat persoanelor vârstnice – Centrul social „Herzog-Franz von Bayern”, deoarece prin neverificarea stadiului remedierilor deficienţelor constatate anterior s-au creat premizele unei situaţii cu risc major şi iminent de îmbolnăvire a beneficiarilor cazați.

 

·        Cei 13 bătrâni vor fi evaluați din punct de vedere medical

 

Alexandru Moldovan a mai precizat că și inspectorii de la Protecția Consumatorului Suceavaau constatat că abaterile care au mai fost sesizate anterior au fost repetate, respectiv existența unor condiții igienico-sanitare improprii, care pun în pericol sănătatea și viața beneficiarilor din centru. Cei de la Protecția Consumatorilor au aplicat, la rândul lor, două amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei. Moldovan a precizat că din aceste motive, și această instituție a dispus închiderea temporară a centrului. Alexandru Moldovan a mai declarat că și Poliția Suceava are în lucru un dosar penal care face obiectul infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, constatându-se că unitatea oferă servicii de asistență socială fără a îndeplini condițiile prevăzute de lege, respectiv licență de funcționare și certificat de acreditare emise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Alexandru Moldovan a precizat că având în vedere toate cele menționate anterior, subprefectul Cristian Șologon a fost desemnat pentru a monitoriza măsurile dispuse de către instituțiile de control, inclusiv de a coordona activitatea de relocare a celor 13 beneficiari, fiind informate ministerele de resort, respectiv Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.

Nu în ultimul rând, prefectul a precizat că a fost dispusă și evaluarea din punct de vedere medical a celor 13 beneficiari, urmând ca după discuțiile care vor avea loc cu familiile acestora, aceștia să fie relocați în centre sociale acreditate, în funcție de opțiunea aparținătorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 13 bătrâni care erau ținuți în condiții insalubre în centrul social „Herzog – Franz von Bayern” din Dumbrăveni vor fi mutați în alte locații.
 Vizualizări articol: 1345 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
13 bătrâni care erau ținuți în condiții insalubre în centrul social „Herzog – Franz von Bayern” din Dumbrăveni vor fi mutați în alte locații0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei