Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 178 (8402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Luna Diasporei în Bucovina” s-a deschis marți cu o expoziție de fotografie, cu poezie și muzică

Marţi, 1 August 2023 (16:30:26)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Luna Diasporei în Bucovina” s-a deschis marți, 1 august 2023, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu o expoziție de fotografie, cu poezie și muzică folk.

Expoziția de fotografie „Psihologia portretului - emigranți UK”, semnată de artista Sophia-Cristina Lauric, cuprinde 58 de fotografii de familie ale emigranților de diferite naționalități care locuiesc în Marea Britanie. Inițial, artista Sophia-Cristina Lauric, care locuiește de mai mulți ani în Marea Britanie, a trimis 134 de imagini, din care au fost selectate cele prezentate în expoziție, imagini ce pot fi admirate în foaierul de la etajul I al Bibliotecii Bucovinei, până la sfârșitul lunii august.

 

·        „În mijlocul Bucovinei mele sfinte, care este sufletul meu”

Expoziția se înscrie în programul „Luna Diasporei în Bucovina” și este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Deviza acțiunii: „Artiști suceveni din Diaspora se promovează acasă”.

Moderatorul acțiunii a fost criticul de artă Delia Leizeriuc. Despre expoziție și artistă au vorbit maestrul Mihai Pânzaru PIM, dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei, criticul de artă Delia Leizeriuc, Gabriela Dugan, șef serviciu la Serviciul diasporă și parteneriate externe, din cadrul Consiliului Județean Suceava, instituția județeană fiind inițiatorul proiectului „Luna Diasporei în Bucovina”.  

Artista Sophia Cristina Lauric, născută la Rădăuţi, pe 31 martie 1982, dar care a crescut în satul Calafindeşti, „în mijlocul Bucovinei mele sfinte, care este sufletul meu”, a spus: „Sunt un produs autentic de Bucovina, și nu un fake. M-am autoexilat aproximativ 10 ani, și după acest timp de pribegie am venit acasă, pentru că mi s-a propus să vin acasă să mă promovez, nu să fiu promovată. Expoziția cu care m-am prezentat la Biblioteca Bucovinei, în premieră, este un proiect la care lucrez de șapte ani, în UK. Este începutul unui ciclu de trei serii. Mi-am numit expoziția de fotografie <Psihologia portretului - emigranți UK>, pentru că este vorba de emigranți de pe tot globul, din lumea cosmopolită, care locuiesc în UK. Sunt portrete de familie”, ne-a spus artista.

 

·        „Artista identifică stările sufletești și ghidează modelul cu tact pentru a făuri creația artistică”

În prezentarea sa, criticul de artă Delia Leizeriuc a vorbit despre o serie generoasă de fotografii, în care artista plecată din Bucovina a pus în evidență  psihologia portretului emigranților din Marea Britanie. „Arta, sub toate formele ei, este folosită de suceveancă constant, iar acest lucru nu poate fi decât unul îmbucurător. Nu este tocmai la îndemâna oricui să pătrundă arta portretului. (...) Cere o atenție mult mai amplă. Se pretează la deținerea unor aptitudini aparte, aceea de a știi cum să te comporți cu diferiți oameni, care provin din medii diferite, cu tradiții și obiceiuri diferite, cum să câștigi încrederea modelului, să-l determini să acționeze și să reacționeze în chipul cel mai natural cu putință, să nu se simtă stânjenit în fața obiectivului, să știi să-l provoci, când să-l provoci și când să pari absent, cu toate că nu ești absent, cu atât mai mult când este vorba de portretele de copii. Toate aceste abilități le deținute cu succes Sophia-Cristina Lauric, pentru că, în primul rând, este un bun psiholog. Ea identifică stările sufletești și ghidează modelul cu tact, la o anumită stare, ce îi este necesară pentru a făuri creația artistică”, a spus criticul de artă.

Prezent la eveniment, artistul grafician Mihai Pânzaru PIM, „mereu un susținător înflăcărat al tinerelor talente, un călăuzitor al sufletelor cu imaginație”, a declarat că artista Sophia-Cristina Lauric îi este în primul rând o prietenă veche. „Cristina lucrează în domeniul fotografiei. A expus portrete, chipurile familiilor de emigranți din UK, care emană fericire. Fericirea nu este doar materială. Și cred că toată lume care pleacă în exil pleacă cu dorința reîntoarcerii cât mai repede acasă. Eu cred că în sclipirea ceea din ochii subiecților fotografiați de Cristina se vede dor fără de satur pentru spațiul din care provin. Poate copiii sunt mai nepătrunși de acest freamăt interior care transpare dincolo de retină”, a apreciat Mihai Pânzaru PIM. O reală plăcere pentru toți cei prezenți la eveniment a fost prezența artistului Adrian Beznă (chitară, voce) și a poetului humorean Sorin Poclitaru, care au susținut câteva momente de folk și poezie, sub genericul „Acum - Povești despre dragoste și dietă”, în aplauzele publicului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Luna Diasporei în Bucovina” s-a deschis marți cu o expoziție de fotografie, cu poezie și muzică.
 Vizualizări articol: 713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Luna Diasporei în Bucovina” s-a deschis marți cu o expoziție de fotografie, cu poezie și muzică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei