Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 151 (8375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

77 de lucrări de Nicolae Grigorescu, tezaurizate în 7 muzee diferite din țară, expuse duminică la Muzeul Național al Bucovinei

Vineri, 30 Iunie 2023 (11:25:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moment unic în istoria culturii sucevene. 77 de lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, tezaurizate în 7 muzee diferite din Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova, vor fi expuse duminică, 2 iulie 2023, de ziua Voievodului Ștefan ce Mare, la Muzeul Național al Bucovinei (Muzeul de Istorie).

Vernisajul expoziției „Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător” va avea loc la ora 17:00, iar lucrările vor putea fi admirate până pe 3 septembrie 2023. Cele 77 de tablouri provin de la șapte muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

Sunt lucrări pictate începând cu anul 1856 și surprinzând toate etapele de creație ale marelui Nicolae Grigorescu.

Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului „Păstorița” în Bucovina, lucrare aflată astăzi în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei. Organizatorii expoziției consideră că este cea mai fericită ocazie ca „Păstorița”, lucrare cu o importanță istorică aparte, să fie prezentată publicului, după 83 de ani de discreție.În cadrul vernisajului se vor lansa: catalogul expoziției, „Grigorescu - mereu surprinzător”, precum și catalogul de grafică „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”,semnat de Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.

 

·        „Păstorița”

 

Am aflat de la reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei că în anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea „Păstorița” și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care la rândul său o dăruiește românilor din Bucovina, respectiv Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina.

Profesorul universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public prin donația pe care soția sa, Octavia Lupu Morariu, a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.

La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, „Păstorița” iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă „de tip Grigorescu”, finanțată de Fundația Umanitară „Assist”. Iubitorii de artă sunt așteptați în număr cât mai mare duminică, la vernisaj, dar și pe tot parcursul verii când lucrările vor rămâne pe simeze, la Muzeul de Istorie, spre bucuria sucevenilor și nu numai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 77 de lucrări de Nicolae Grigorescu, tezaurizate în 7 muzee diferite din țară, expuse duminică la Muzeul Național al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
77 de lucrări de Nicolae Grigorescu, tezaurizate în 7 muzee diferite din țară, expuse duminică la Muzeul Național al Bucovinei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei