Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 128 (8352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Actorul Vlad Rădescu a mărturisit la Ilișești că, după rolul Ciprian Porumbescu, a rămas cu el „în suflet și în minte pentru totdeauna”

Duminică, 4 Iunie 2023 (16:14:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caravana filmului „Ciprian Porumbescu”, organizată cu ocazia anului dedicat cultural marelui compozitor bucovinean, a poposit, duminică, la Mănăstirea Ilișești. Protagonistul filmului realizat în urmă cu 50 de ani, actorul Vlad Rădescu, a fost prezent și a mărturisit cât de mult l-a marcat rolul cu care a debutat în cariera cinematografică, pe când avea doar 19 ani. Maestrul Rădescu a spus că, deși de obicei merge în satul Ciprian Porumbescu (Stupca), unde este Cetățean de onoare și are numele pe frontispiciul noului centru cultural din comună, se bucură foarte mult de evenimentul organizat la Ilișești și de invitația pe care a primit-o din partea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vicepreședintelui Niculai Barbă, directorului Centrului Cultural „Bucovina”, Sorin Filip și a primarului din Ilișești, Gheorghe Dîrţu, cărora le-a mulțumit.  „Sunt legat de Stupca, așa cum Ciprian a fost, pentru că acum 50 de ani am făcut acolo o mare parte din film. Bucovina a rămas lipită de sufletul meu, eu mă lipesc de Bucovina de câte ori o văd, de câte ori o aud, de câte ori vin aici. A face un film când ai 19 ani, atât am avut eu când am fost ales pentru acest film, nu înseamnă că am înțeles de la început totul, că am înțeles ce se va întâmpla cu mine în toți acești ani”, a mărturisit actorul. Acesta a amintit „pleiada de foarte mari artiști ai țării” care au dat viață filmului „Ciprian Porumbescu” în urmă cu jumătate de secol: regizorul Gheorghe Vitanidis, directorul de imagine Ovidiu Moldovan, inginerul de sunet Dan Ionescu, actorii Amza Pelea, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț, Dina Cocea, Clody Bertola, Constanțin Rauțchi și mulți alții. „Dacă aș fi avut acest discurs după film, n-aș fi putut vorbi. Mă bușește plânsul. E foarte important că cei de aici nu-l uită, că vă aduc filmul acesta și alte evenimente în fața voastră și reușesc să formuleze un calendar cultural la care altfel nu ați fi avut acces. M-aș bucura să aflu peste câțiva ani că din Ilișești s-au ridicat câțiva copii, câțiva tineri care să ducă faima locului măcar în toată țara”, a arătat Vlad Rădescu. Acesta a îndemnat „să-l cinstim pe Ciprian Porumbescu, nu numai astăzi, când vedem acest film”. „Să-l avem în suflet și în minte pentru totdeauna. 29 de ani a trăit. Doar atât. Și deja au trecut 50 de ani de când noi am făcut filmul. El părăsise această lume de 90 de ani. Bătrâni ai locului ar fi putut să ne spună că l-au cunoscut, că l-au apucat în viață. Dacă nu l-au apucat pe el, au apucat muzica lui și muzica lui este eternă”, a mai spus interpretul rolului principal din filmul „Ciprian Porumbescu”.  

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a felicitat comunitatea din Ilișești pentru că „astăzi ne întâlnim să aducem un omagiu celui care a făcut atât de multe lucruri frumoase pentru Ilișești, pentru Stupca, pentru Bucovina noastră dragă și pentru toată țara”. „Mă gândeam dacă noi, cei care astăzi vremelnic conducem aceste zone, putem să vorbim ceva despre Ciprian Porumbescu. Săptămânile astea modernizăm drumul care leagă Izvoarele Sucevei de Șipotele Sucevei, de Ucraina, drumul din frontieră, care duce la locul unde s-a născut Ciprian Porumbescu. Și noi și partea ucraineană venim cu acest proiect, în memoria marelui Porumbescu, marele compozitor cu care ne mândrim în fiecare zi. Îndemnul meu pentru dvs, aici, în casă la Ciprian Porumbescu, este să iubim așa cum a iubit el Bucovina, tradiția, obiceiurile, lăutarii satului și tot ce are mai frumos și mai scump satul românesc”, a afirmat președintele Consiliului Județean.

Despre maestrul Vlad Rădescu, Gheorghe Flutur a spus că „rămâne simbolul de referință pentru că atunci când vorbim de Ciprian Porumbescu ne uităm la domnia sa și ne amintim de lucrurile frumoase pe care Ciprian Porumbescu le-a făcut în cei nici 30 de ani de viață, și pe care ni le-a lăsat. Soția mea cântă la vioară și parcă îl înțeleg mai bine și pe Ciprian Porumbescu și pe dvs, cei care vibrați alături de el”, a mai spus Gheorghe Flutur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Actorul Vlad Rădescu a mărturisit la Ilișești că, după rolul Ciprian Porumbescu, a rămas cu el „în suflet și în minte pentru totdeauna”.
 Vizualizări articol: 1681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Actorul Vlad Rădescu a mărturisit la Ilișești că, după rolul Ciprian Porumbescu, a rămas cu el „în suflet și în minte pentru totdeauna”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei