Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 5 (8229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Expoziție de pictură și lansarea albumului monografic „Liviu Suhar – 80”, vineri, la Muzeul de Istorie

Luni, 9 Ianuarie 2023 (11:40:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Muzeul Național al Bucovinei vernisează vineri, 13 ianuarie 2023, la ora 13:00, la Muzeul de Istorie, expoziția de pictură și lansează albumul monografic „Liviu Suhar – 80”. Curator: criticul de artă dr. Maria Bilașevschi.

Pictorul Liviu Suhar s-a născut pe 17 februarie 1943, în comuna Iacobeni. A făcut studii la Liceul de Arte „Octav Băncilă” din Iași (1957-1962). Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Secţia Pictură, promoţia 1968. I-a avut ca profesori pe Aurel Ciupe şi Petru Abrudan. A urmat ulterior stagii de studii și cercetare științifică în diferite universități europene din Spania (1993, 1995, 1997, 2001), Franța, Italia, Grecia, Austria, Germania, Belgia etc.

În anul 1970 devine membru definitiv al Uniunii Artiștilor Plastici. Începând cu anul 1968 expune constant, fără întrerupere, lucrări de pictură și desen, în expoziții personale, de grup, colective – județene, naționale și internaționale. A fost profesor universitar doctor la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design - Iași și Coordonator științific al Școlii Doctorale.

Criticul de artă dr. Maria Bilașevschi spune că „Liviu Suhar este o personalitate a culturii românești, cu o vastă erudiție, creator de școală românească autentică, un solid liant între nobila tradiție picturală și modernitate. Pentru Liviu Suhar arta înseamnă sentiment, inspirație, senzație, tot ceea ce ține de latura sensibilității poetice. De asemenea, totul depinde de o disciplină intelectuală ce înlătură acele tendințe ce l-ar înstrăina pe artist de frământările reale ale epocii și societății sale. Un maestru al formei, al culorii şi al ritmului, Liviu Suhar explorează cu vitalitate seva umanităţii, frumuseţea ce rezultă din ordinea emoţiei estetice, din asumarea substratului istoric şi cultural”. 

De câțiva ani, pictorul Liviu Suhar a revenit la Iacobeni, unde a făcut un muzeu și a organizat tot felul de tabere. Lucrările realizate în tabere se găsesc la primărie. Liviu Suhar își păstrează și casa de la Iași. Merge frecvent acolo, însă o mare parte din timp o petrece la Iacobeni, locul natal.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, susține că „din punctul de vedere al criticilor de artă, Liviu Suhar este considerat unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, fiind participant la diverse expoziții naționale și internaționale. Are o pregătire teoretică foarte bună și foarte solidă, cu burse în Franța, Spania, Italia, Grecia, Austria, Germania, Belgia, Turkmenistan, China etc., burse de care s-a folosit de-a lungul anilor pentru a-și îmbogăți experiența. Are un stil propriu, are formele proprii, o manieră absolut proprie, și este omul care a fost mereu aproape de muzeul sucevean”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziție de pictură și lansarea albumului monografic „Liviu Suhar – 80”, vineri, la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziție de pictură și lansarea albumului monografic „Liviu Suhar – 80”, vineri, la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei