Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 5 (8229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Crăciunul Copiilor, la Cernăuți, cu daruri de la elevii Liceului Teoretic Filadelfia din Suceava

Luni, 9 Ianuarie 2023 (13:51:22)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Elevii de la Liceul Teoretic Filadelfia din Suceava, cu sprijinul Bisericii Filadelfia și al familiei de olandezi Cees și Thea van Oudenallen, au pregătit 415 cadouri pentru copii din Cernăuți, cu ocazia Crăciunului pe stil vechi. Familia van Oudenallen a dăruit 100 de pachete.

Sâmbătă, 7 ianuarie a.c., o delegație din care au făcut parte reprezentanta Consiliului Elevilor, Bianca Bodale, din clasa a X-a, și profesorul David Reguș, de la Liceul Filadelfia, omul de afaceri Cornel Manaz, Cees și Thea van Oudenallen și încă vreo câțiva voluntari din cadrul Bisericii Filadelfia a mers la Cernăuți cu cadourile pentru copii și 4 tone de varză trimisă din orașul Groningen din Olanda pentru un centru de refugiați amenajat la subsolul Bisericii Betel și pentru un centru amenajat într-un restaurant. La biserică s-a celebrat ceea ce ucrainenii au numit „Crăciunul Copiilor”, cu un program de cântece și versuri susținut de copii. În cadrul ceremoniei, profesorul Reguș a spus că a mers prima dată cu un transport umanitar imediat după 24 februarie 2022, după ce Ucraina a fost invadată de Rusia. „De atunci am tot venit cu lucruri care să vă ajute să fiți de folos celor care s-au refugiat aici din calea războiului”, a spus profesorul. Despre cele 315 pachete cu dulciuri donate de Filadelfia, Bianca Bodale a arătat că au fost dăruite „cu bucurie” de colegii ei și a amintit că școala la care învață oferă elevilor refugiați din Ucraina condiții „să studieze și să socializeze”. „Vă avem în gândurile și rugăciunile noastre. Alături de dulciuri am pus și speranța că războiul va înceta”, a spus emoționată Bianca.

La rândul său, Cees van Oudenallen, care de 5 ani locuiește cu soția în comuna Fântânele din județul Suceava, le-a spus copiilor ucraineni veniți să serbeze Crăciunul că „așa cum atunci când s-a născut Iisus, mama și tatăl Lui au trebuit să fugă cu El în altă țară pentru că romanii voiau să-L omoare, multe mame și tați ucraineni au fugit împreună cu copiii lor și acum sărbătoresc Crăciunul într-o altă țară”. „Ne rugăm împreună cu voi ca aceste mame și acești tați și cu copiii lor să se întoarcă și să crească în propria lor țară, la fel ca Iisus, când a murit regele roman”, a spus Cees van Oudenallen. Acesta a mai afirmat că există mulți ucraineni care locuiesc în Țările de Jos și ajută la colectarea lucrurilor și a alimentelor pentru refugiați și, de asemenea, și multe familii de români.

 

Oameni din adăpostul din subsolul bisericii sunt refugiați din Zaporojie, Harcov, Herson și Donețk

Adăpostul pentru refugiați de la Biserica Betel din Cernăuți a fost amenajat în sala de nunți de la subsol. Îi cunoaștem aici pe Nadia Nesen, patiser-cofetar, care de când a început războiul gătește zilnic pentru refugiați, și pe Rusnak Ian, care înainte de război avea o firmă de transport și din 24 februarie s-a implicat alături de soția lui zi de zi în ajutarea refugiaților.

Nadia ne spune că ultima nuntă a fost aici pe 26 februarie 2022, dar a durat doar câteva ore pentru că din orașele invadate de armata rusă oamenii începuseră deja să ajungă în Cernăuți și nuntașii s-au apucat să amenajeze sala pentru cazarea și masa acestora. „Joi a început războiul, sâmbătă era deja pregătit spațiul pentru refugiați”, spune Nadia. În primele luni de război a avut la masă și câte 180 de persoane. Acum constant în dormitoarele improvizate în subsolul bisericii sunt 60 de persoane, majoritatea femei. Cei câțiva bărbați sunt în vârstă sau cu vizibile probleme medicale; trei sunt paralizați și ceilalți au probleme de sănătate mentală. Ziua mai vin să se încălzească și să mănânce câteva persoane cazate în oraș, mai ales mame cu copii, în locuințele cărora este foarte frig din cauza raționalizării fumizării de electricitate. În Ucraina, două ore este curent electric, patru ore nu. Biserica este lângă spitalul de oncologie și maternitate, așa că rar se oprește curentul, iar atunci când se întâmplă, mâncarea se pregătește la foc de lemne. Cei 60 de oameni din adăpostul din subsolul bisericii sunt refugiați din Zaporojie, Harcov, Herson și Donețk. Printre ei este și o familie de vârstnici născuți în Rusia, dar care toată viața au trăit în Zaporojie și se consideră ucraineni. Toți spun că în locurile din care au venit nu mai au la ce să se întoarcă, totul a fost distrus.

Din ajutoarele primite, Nadia pregătește hrana. Dimineața ceai și cafea, cereale sau griș cu lapte și tartine cu brânză și salam. La prânz, supă, hrișcă și salată cu legume și brânză. Ca desert se oferă ceai dulce.

Înainte de masă refugiații spun o rugăciune de mulțumire „pentru noapte, că am rămas toți vii”, pentru oamenii care le pregătesc hrana și „pentru fiecare care ajută și pentru întreaga țară”. În tăcere, apăsați de tristețe merg și își iau bolurile cu mâncare și se așază la mesele lungi. Când trec pe lângă masa la care sunt așezați oaspeții de la Suceava, spun cu sfială „bună ziua” și „mulțumesc”, acestea fiind singurele cuvinte pe care le știu în limba română. Sunt oameni care au pierdut tot, care nu mai au la ce se întoarce și nici unde se duce. Sunt în totalitate dependenți de ajutorul primit la adăpostul din Cernăuți. În aceeași situație sunt alte sute de mii de familii din Ucraina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crăciunul Copiilor, la Cernăuți, cu daruri de la elevii Liceului Teoretic Filadelfia din Suceava.
 Vizualizări articol: 1759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crăciunul Copiilor, la Cernăuți, cu daruri de la elevii Liceului Teoretic Filadelfia din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei