Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 210 (8127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prețul energiei electrice vândute de E.ON către ACET s-a dublat pentru septembrie și crește de 3,2 ori de la 1 octombrie

Miercuri, 7 Septembrie 2022 (11:59:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furnizorul de electricitate EON a notificat ACET SA Suceava, compania care asigură serviciul de apă și canalizare, că de la 1 octombrie a.c., prețul pentru un kWh va crește de la 1,8 lei, cât este de la 1 septembrie a.c., la 4,36 lei. Până la 1 septembrie prețul a fost de 1 leu/kWh și pe vechea legislație așa ar fi trebuit să rămână până la 31 martie 2023. Factura lunară pe care ACET o achită pentru energia electrică va crește astfel de la 2 milioane de lei la 6,4 milioane de lei, sumă care ar duce furnizorul de apă în incapacitate de plată. La această situație s-a ajuns în urma adoptării modificării măsurilor de compensare a prețurilor energiei electrice, adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență în data de 1 septembrie a.c. , cu aplicare imediată.

În actul normativ companiile furnizoare de servicii publice, precum operatorii de apă și canalizare, nu sunt menționate printre instituțiile care beneficiază de compensare, așa că vor fi printre cele mai lovite de majorări.

Directorul ACET SA Suceava, Ștefan Groza, a explicat, miercuri, că în țară mai sunt foarte puține companii care își asumă responsabilitatea să furnizeze energie electrică la consumatori de talia ACET, cel mai mare din județul Suceava, astfel încât la licitații nu se prezintă nimeni și operatorii de apă-canal sunt obligați să apeleze la ceea ce se numește „furnizor de ultimă instanță”. „De la 1 septembrie trebuie să plătim prețul pe care ni l-a dat EON în august, de 1,894 de lei/ kWh. Am făcut un act adițional la contractul vechi și e bine că au acceptat. După publicarea OUG, pentru că nu suntem prinși în anexă, ne-au anunțat că noul preț, de la 1 octombrie, este de 4,36 de lei/ kWh. Imediat după ce am aflat am făcut o videoconferință cu toți operatorii de apă din țară și am depus informări la ANRE, la Guvern, la Parlament și am explicat că trebuie să fim și noi incluși deoarece furnizăm un serviciu vital. Au spus că la adoptarea OUG în Parlament vor corecta acest lucru”, a declarat Ștefan Groza. Dar chiar și așa, în luna septembrie factura la electricitate oricum se va dubla.

Directorul ACET a dat exemple de operatori de apă-canal care n-au reușit să obțină prelungiri de contract de la furnizorii de electricitate și au ajuns astăzi la prețuri de 13 lei/ kWh, în Iași, Timișoara sau Baia Mare. Ștefan Groza și-a exprimat convingerea că guvernanții și parlamentarii „vor avea înțelepciunea” de a compensa electricitatea și pentru operatorii de apă astfel încât din octombrie sumele plătite „să fie suportabile și pentru noi, ca firmă și pentru consumatorii noștri”. El a dat asigurări că ACET nu va crește prețul la apă și nici nu vor fi restricții în furnizarea apei. „Apa trebuie pompată, nu poți lăsa oamenii fără apă. Este un serviciu vital. Experiența ne-a demonstrat că restricțiile nu reduc consumul și, mai mult, afectează funcționarea sistemului. Oamenii tot atâta apă consumă, chiar dacă faci program. Își opresc în cadă, în bidoane, nu stau fără apă”, a mai spus Ștefan Groza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prețul energiei electrice vândute de E.ON către ACET s-a dublat pentru septembrie și crește de 3,2 ori de la 1 octombrie.
 Vizualizări articol: 1422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prețul energiei electrice vândute de E.ON către ACET s-a dublat pentru septembrie și crește de 3,2 ori de la 1 octombrie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei