Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 128 (8045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doi indivizi din dosarul traficanților de etnobotanice de sub conducerea lui Huțuleac, zis ”Duțu”, și-au aflat pedepsele

Vineri, 3 Iunie 2022 (16:35:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi indivizi care făceau parte din gruparea traficanților de etnobotanice, aflată sub coordonarea lui Alexandru Huțuleac, zis ”Duțu”, respectiv Răzvan Percec, zis ”Boss”, și-au aflat vineri pedepsele finale. Condamnările îi vizează pe cei care au mers pe procedura simplificată de recunoaștere de vinovăției. Este vorba de Dănuț Iulian Pruteanu, care a primit 2 ani și 6 luni cu suspendare sub supraveghere, respectiv Ioan Cătălin Crișu, care a fost condamnat la 6 luni cu suspendare. Primul dintre ei se face vinovat de „constituirea unui grup infracţional organizat” și „efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, iar Crișu de comiterea infracțiunii de ”deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, fără drept”. Soluția de vineri pronunțată de Curtea de Apel Suceava este definitivă. Față de ceilalți 6 inculpați din dosar procesul continuă și acum la Tribunalul Suceava. Huțuleac este cel care în urmă cu aproape cinci ani a lovit un polițist de la ”mascați” cu o sabie în cap, provocându-i leziuni serioase, care au urmări și în ziua de azi.

 

·        Peste 3 milioane de lei din etnobotanice vândute cu 25 de lei pliculeţul

Dosarul pentru care au fost trimişi în judecată cei opt inculpaţi vizează fapte mai vechi. Din datele de anchetă ale procurorilor DIICOT rezultă că, începând cu luna iunie 2012, Răzvan Percec, împreună cu Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, şi Romeo Mihăiţă Roman, zis „Păsăilă”, a constituit, pe raza municipiului Rădăuţi, un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice), la care au aderat ulterior şi alţi inculpaţi.

Răzvan Percec este considerat liderul de facto al grupării.

Din datele structurilor de combatere a crimei organizate Suceava rezultă că Răzvan Percec era coordonator şi cel care asigura aprovizionarea cu substanţe interzise şi distribuirea acestora.

Începând cu iunie 2012, acesta ar fi început să se ocupe de importul de etnobotanice, pe care le-a comercializat cu predilecţie prin intermediul lui Alexandru Huţuleac şi al lui Romeo Mihăiţă Roman, zis „Păsăilă” . 

Conform anchetei procurorilor DIICOT, Percec a primit din Slovacia, în perioada mai 2012 - februarie 2014, 31 de colete în greutate totală de 15.226 de grame substanţe psihoactive, din care acesta a alcătuit 126.885 de pliculeţe, pe care le-a vândut cu 25 de lei bucata, încasând suma totală de 3.172.125 de lei (o estimare a anchetatorilor).

 

·        Băga banii în maşini de lux

Separat de aceste cantităţi, în decembrie 2014 în locuinţa aceluiaşi Percec au fost găsite 6.000 de grame de substanţe cu efecte psihoactive. Acesta se ocupa inclusiv de porţionarea etnobotanicelor.

Pe lângă infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi de operaţiuni cu etnobotanice, Răzvan Percec este acuzat şi de spălare de bani. Acesta ar fi băgat banii câştigaţi din comerţul cu etnobotanice în special în maşini. Este vorba de un Chrysler, model 300 C, cumpărat cu 7.000 de euro, un VW Touareg de 12.000 de euro, un BMW seria 7 de 10.500 de euro şi un Mercedes Benz, model CLS 350, de 25.000 de euro.

 

·        Alexandru Huţuleac a construit o casă evaluată la 120.000 de euro

În cazul lui Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, procurorii au tot un noian de acuzaţii, legate de constituirea grupului infracţional organizat începând cu iunie 2012, împreună cu Răzvan Percec. 

Huţuleac este acuzat că a efectuat 564 de tranzacţii cu diferite cantităţi de substanţe psihoactive, cu o multitudine de clienţi, rezultând că a comercializat un total de 3.527 de pliculeţe cu astfel de substanţe, cu preţul mediu de 25 de lei, conform declaraţiilor clienţilor ce au fost identificaţi.

Alexandru Huţuleac a băgat banii într-un teren de 2.000 de mp, în valoare de 10.000 de euro, pe care a construit o casă, a cărei valoare este apreciată acum la aproximativ 120.000 de euro, în care s-a mutat în decembrie 2015. În acea casă s-a petrecut şi atacul criminal asupra poliţistului Dan Ciprian Sfichi. De asemenea, mai sunt date că acesta şi-a cumpărat din banii câştigaţi din droguri şi un Jeep de 25.000 de euro.

 

·        Episodul răfuielii prin incendierea unei maşini

Huţuleac a mai avut o maşină care i-a fost incendiată în cadrul răfuielilor dintre dealeri. În 2016, un autoturism de teren Grand Cherokee al lui Huţuleac a fost incendiat de o mână criminală. Autorul a spart un geam şi a aruncat în interior un cocktail Molotov. Norocul lui Huţuleac de atunci a fost că cineva a observat incendiul din interiorul maşinii, iar acesta a avut timp să intervină cu un stingător cu praf şi cu apă şi să limiteze pagubele.

Păgubitul anunţa atunci, prin intermediul avocatului, că oferă o recompensă de 20.000 de euro celui care da o informaţie care să ducă la depistarea autorului.

Evenimentul de atunci a fost o reglare de conturi care pare să fi plecat de la afacerile cu etnobotanice şi de la certurile legate de bani.

Din câte se pare, încă de la acea vreme structurile de combatere a crimei organizate erau deja în plină anchetă şi îi monitorizau pe membrii grupării.

 

·        Lista celorlalţi inculpaţi

În acest dosar mai sunt trimişi în judecată Diana Percec, prietena şi apoi soţia lui Percec, acuzată că ridica coletele cu substanţe expediate prin intermediul unor firme de curierat şi le remitea ulterior membrilor grupării, Dănuţ Iulian Pruteanu, Andrei Iulian Lungoci, Cătălin Valerian Bălici, zis „Ralph”, Andrei Bălici şi Ioan Cătălin Crişu. Toţi sunt acuzaţi de distribuire de etnobotanice, însă de cantităţi mai mici decât liderii.

 

·        Primul dosar pentru trafic de etnobotanice şi fapte cu violenţă nu a înaintat prea mult în instanţă

În martie 2018, şapte inculpaţi, printre ei şi Răzvan Percec şi Alexandru Huţuleac, au fost trimişi în judecată în primul dosar, pentru o parte din afacerile cu etnobotanice, dar şi pentru fapte cu violenţă. Una dintre ele a fost o reglare de conturi cu un distribuitor.

Huţuleac şi Percec sunt acuzaţi că au pătruns în apartamentul din Iaşi al unui tânăr care a vrut să iasă din gruparea de traficanţi, bătându-l măr.

La începutul lui decembrie 2017, s-au obţinut mai multe mandate în baza cărora, în dimineaţa zilei de 5 decembrie, poliţiştii au descins la domiciliile liderilor grupării.

 

·        Ziua neagră: 5 decembrie 2017

Poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale au descins şi la locuinţa lui Huţuleac. Pe scurt, după ce au strigat „Deschide! Poliţia!” şi au spart uşa de la intrarea, trei poliţişti au intrat în casa suspectului. Imediat după ce poliţiştii au pătruns în casă, Huţuleac, care coborâse deja în hol şi avea în mână o sabie de mari dimensiuni, l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre poliţişti, de sus în jos. Ce a urmat mai departe se ştie, poliţistul având practic capul despicat în două şi supravieţuind miraculos.

Huţuleac a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane şi loviri sau alte violenţe.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi indivizi din dosarul traficanților de etnobotanice de sub conducerea lui Huțuleac, zis ”Duțu”, și-au aflat pedepsele.
 Vizualizări articol: 2551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doi indivizi din dosarul traficanților de etnobotanice de sub conducerea lui Huțuleac, zis ”Duțu”, și-au aflat pedepsele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei