Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 3 (7920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Osârdie și jertfă

Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Ciumârna are și în acest an cruce de gheață de Bobotează

Joi, 6 Ianuarie 2022 (09:35:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Ciumârna are și în acest an cruce de gheața de Bobotează. Când există „osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine” nimic nu poate sta în cale, nici măcar temperaturile ridicate din aceste zile, care au înlocuit „gerul Bobotezei”.

Câțiva credincioși din satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, au realizat și în acest an, cu mari eforturi, crucea de gheață de Bobotează, alături de o masă tot de gheață, cu o cruce mai mică pe ea, pentru slujba de Bobotează. Crucile de gheaţă sunt realizate după un adevărat ritual al locului, în care sunt implicaţi mai mulţi oameni, de diferite vârste, care merg înainte de Ajunul Bobotezei pe malul unui râu unde, înarmaţi cu drujbe şi căngi, scot la mal bucăţi mari de gheaţă, care sunt transportate, apoi, cu ajutorul unor utilaje, la locul unde va avea loc slujba Bobotezei.

Acolo, sătenii folosesc un şablon pentru cruce, trasează forma crucii după care taie cu drujba forma finală. Şi în acest an, un grup de săteni din Ciumârna au ridicat o cruce mai mare şi una mai mică, cea mai mică fiind aşezată pe o masă de gheaţă, unde credincioşii își pun, în ziua Bobotezei, cănile cu Agheasma Mare.

Ca în fiecare an, preotul Dan Ceredeev, parohul „Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae” Ciumârna, şi preoteasa Daniela Ceredeev, le mulțumesc sătenilor, „ostenitorilor care au ridicat crucile de gheaţă”, pentru „osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine. Răstălmăcită rugăciune. Recunoştinţă pentru trudă şi preţuire întreagă!”.

Preoteasa Daniela Ceredeev a adăugat și aceste gânduri, în zi de mare sărbătoare: „S-așază potolit și blând, pe prispele sufletelor noastre, Boboteaza. (...) Mă tulbură de fiecare dată mărturisirea Cerescului Tată: <Acesta este fiul meu cel iubit> (Matei 3, 17) Mi-L și închipui zâmbind peste creștetele lor. Așa cum fac părinții, când își văd copiii grăbind să-și întâlnească viitorul. Nu cred să fie-un simțământ pe care un părinte să nu-l fi învățat. Cel care vine-odată cu gândul în de negrăit bucurie îmbrăcat: <E fiul meu!> sau <E fiica mea!>, <Băiatul meu!>, <Copila mea!>. Și ochii strălucesc de-atâta mândrie și lăcrimează-n gând de-ngrijorare pentru ce-o să mai vie; cuvintele-ar striga și-ar urca pân' la cer rugăciunea. Pentru părintele bun, copilu-i minunea! <E-al meu! Eu l-am făcut!> pare a spune sufletul neîntrecut. Și-i creator de lume și el. Mărunt, poate, și neînsemnat, asemuindu-se – însă – lui Dumnezeu.

Oameni buni, s-așază potolit și blând, pe prispele sufletelor noastre, Boboteaza! Vom auzi, din nou: <Acesta este fiul meu!>. Putem gândi la o astfel de bucurie de Dumnezeu?”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Ciumârna are și în acest an cruce de gheață de Bobotează.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Ciumârna are și în acest an cruce de gheață de Bobotează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei