Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 114 (7726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ioan Stan ia atitudine pentru ca România să nu devină „groapa de gunoi a Europei”

Marţi, 18 Mai 2021 (12:34:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, i-a transmis o interpelare ministrului Mediului, Barna Tánczos, în care îi solicită stoparea importurilor de deșeuri în România. Ioan Stan a spus că la începutul acestei luni, în mass-media au fost prezentate două tentative de intrare în Romania a unor transporturi masive de deșeuri nereciclabile, unele chiar toxice. Stan a spus că în zilele de 10 și, respectiv, 11 mai a.c. a fost interzisă intrarea în România, prin vama Giurgiu, a 59.220 de kilograme deșeuri de material plastic, metal și oțel, pentru care documentele de notificare erau incomplete, iar prin Portul Agigea, a 25 de containere cu deșeuri provenind din Germania, în cantitate de cca 500 tone, ce nu pot fi puse în liberă circulație pe teritoriul românesc. El a mai arătat că tot din Germania, pe 10 mai 2021, au mai fost descoperite alte 300 de tone deșeuri, amestecate. „Asta înseamnă, până în momentul de față, circa 1.000 tone de deșeuri. Iar destinatarul celor două tentative este aceeași firmă de pe raza judeţului Prahova, care efectuează activități de import în România”, a afirmat Ioan Stan. Președintele PSD Suceava a explicat că în România, costul depozitării unei tone de deșeuri la o groapă de gunoi este 17 euro, iar în Germania  de 500 de euro, motiv pentru care în țară sosesc nu doar vapoare, ci şi camioane încărcate cu deşeuri toxice din alte state.

Ioan Stan a mai precizat că în ultima perioadă, la punctele vamale din România au fost făcute presiuni pentru introducerea unor cantităţi tot mai mari de deşeuri în ţară, în condiţiile în care în Europa s-au epuizat capacităţile de stocare a gunoaielor, iar China nu mai este o poartă deschisă în acest sens.  „În conformitate cu datele unui infografic al Monitorului Social, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, cu o rată de 11% a deșeurilor municipale reciclate”, a declarat Stan. El a adăugat că având în vedere toate aceste aspecte, vrea să afle de la ministrul Mediului care sunt planurile pe care Ministerul Mediului le are în vedere pentru ca industria românească de reciclare să devină eficientă și pentru ca importul de deșeuri să fie drastic limitat, astfel încât România să nu devină ”groapa de gunoi a Europei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Stan ia atitudine pentru ca România să nu devină „groapa de gunoi a Europei”.
 Vizualizări articol: 1003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ioan Stan ia atitudine pentru ca România să nu devină „groapa de gunoi a Europei”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei