Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2020 - Anul XXV, nr. 114 (7419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Scandal și violență la Moldovița între activistul de mediu Tiberiu Boșutar și familia unui consilier de la Garda Forestieră Suceava

Luni, 18 Mai 2020 (11:01:36)

Un nou scandal vizează exploatările de masă lemnoasă și Moldovița, o “zonă fierbinte”, în care nu mai departe de săptămâna trecută a fost trimis un nou control al Gărzii Forestiere Suceava, la solicitarea expresă a lui Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor.

Numai că, de această dată, nu mai e vorba de ilegalități semnalate la un transport de masă lemnoasă, cum s-a întâmplat în numeroase cazuri, ci de o confruntare violentă între activiștii de mediu și familia unui consilier de la Garda Forestieră Suceava, al cărui fiu deține o societate de exploatare și prelucrare a masei lemnoase.

Conform afirmațiilor făcute de Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, în transmisiunile video live făcute pe Facebook, el și prietenii săi au fost atacați, duminică seara, de către Mugurel Nacu, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, și de fiul acestuia, Ionel Nacu, patronul SC Fenster Dor SRL Stulpicani. Într-un mesaj video ulterior, confruntarea capătă alte proporții, Tiberiu Boșutar afirmând că ar fi fost atacat de “zeci de silvicultori – persoane îmbrăcate în verde și cu cagule pe cap”, care, înarmați cu topoare, ar fi încercat să îi omoare. Cele două versiuni ale confruntării violente, la nivel fizic și verbal, din care singurele probe certe deocamdată sunt distrugerile provocate la două mașini de teren, sunt cercetate de către Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, dar și de către Garda Forestieră Suceava, care a demarat o anchetă internă.

 

 

Scenă din filme cu mafioți, povestită de Tiberiu Boșutar

 

Conform afirmațiilor din primul live făcut duminică seara de Tiberiu Boșutar, el, însoțit de trei prieteni, în două mașini, a mers la Broșteni, unde voia să filmeze mai multe ilegalități ce ar fi fost săvârșite în pădurile din zonă.

Cum accesul nu le-a fost permis în fondul forestier, de către pădurari (conform prevederilor legale), aceștia s-au întors din drum.

La întoarcere spre Moldovița, ei s-au oprit în fața societății Fenster Dor SRL Stulpicani, vizată anterior de mai multe reclamații și sesizări ale lui Tiberiu Boșutar.

Deși acesta nu a precizat în live-uri ce făceau acolo, conform cercetărilor Poliției, activiștii de mediu au ridicat o dronă să filmeze depozitele de masă lemnoasă și utilajele din curtea societății.

Cert este că intențiile lor au deranjat, pentru că, după cum povestește Tiberiu Boșutar, din curtea firmei a ieșit cu mașina Ionel Nacu, care a blocat strada, în vreme ce Mugurel Nacu, la volanul altui vehicul, a intrat frontal în autoturismul lui, inscripționat cu “Legea Codrului”, cum se numește și pagina de internet pe care o administrează.

Cei doi membri ai familiei Nacu, tată și fiu, sunt acuzați de Tiberiu Boșutar că au coborât din mașini înarmați cu topoare și au început să lovească atât automobilul lui Boșutar, cât și cel al amicilor săi, producându-le spărgându-le geamurile.

 

 

Mai multe dosare penale, în urma plângerilor venite din ambele părți

 

Referitor la incidentul de duminică seară, comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției județene, a confirmat că s-au deschis mai multe dosare penale, în urma plângerilor venite din ambele părți.

Tiberiu Boșutar reclamă infracțiunea de distrugere și loviri și alte violențe, asta deși nici el și nici ceilalți trei bărbați care îl însoțeau nu au  necesitat îngrijiri medicale.

De cealaltă parte, familia Nacu reclamă printre altele violarea de domiciliu.

Incidentul este destul de greu de gestionat de Poliție, având în vedere că au fost de față doar cele două tabere, respectiv patru activiști de mediu versus Mugurel Nacu și Ionel Nacu (tată și fiu).

“Clinciul” ar fi început în momentul în care Tiberiu Boșutar a ridicat o dronă pentru a filma ce se întâmplă în unitatea de debitare a lemnului ce aparține fiului comisarului Gărzii Forestiere Suceava.

 

 

Confiscări și amenzi de sute de mii de lei la Fenster Dor SRL, în urma sesizărilor făcute de Boșutar

 

Conflictul dintre cele două părți implicate în scandalul de duminică seara este mai vechi și desfășurat în mai multe “acte”.

În ianuarie 2020, în urma semnalării unui transport ilegal de masă lemnoasă, efectuat cu același mijloc de transport, dar cu remorci diferite, pe același aviz de însoțire și cod online emis de aplicația informatică,  s-a dispus amendarea cu 15.000 de lei a societăţii comerciale Fenster DOR SRL Stulpicani, precum şi confiscarea a 55,81 mc de cherestea de esență rășinoase în valoare de 35.662 de lei.

Cum administratorul firmei este Ionel Nacu, fiul lui Mihai – Mugurel Nacu, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, fapt evidențiat în presă la momentul respectiv, la doar câteva zile, instituția din care face parte a demarat un amplu control la Fenster DOR SRL Stulpicani.

În urma cercetărilor efectuate în ianuarie și început de februarie, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Suceava, Fenster DOR a primit șase amenzi, în valoare totală de 37.000 de lei, și i s-au confiscat 372 de metri cubi de bușteni și cherestea, în valoare totală de 145.959 de lei.

Mai mult, ca o măsură de siguranță, luată de conducerea Gărzii Forestiere,  Mihai – Mugurel Nacu, consilier în cadrul instituției, a fost mutat pe un alt departament, de împăduriri, unde nu mai are atribuții de control.

În acest context, situația conflictuală dintre cele două părți nu reprezintă o surpriză, dar deocamdată fiecare vine cu o altă variantă.

 

Cosmin ROMEGA

Florin PAIU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal și violență la Moldovița între activistul de mediu Tiberiu Boșutar și familia unui consilier de la Garda Forestieră Suceava.
 Vizualizări articol: 4501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scandal și violență la Moldovița între activistul de mediu Tiberiu Boșutar și familia unui consilier de la Garda Forestieră Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei