Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 apr 2020 - Anul XXV, nr. 91 (7396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Asociație a românilor din Germania sesizează Guvernul despre încălcarea drepturilor muncitorilor sezonieri români

Luni, 20 Aprilie 2020 (16:07:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Departamentul Românilor de Pretutindeni a fost sesizat de o organizație româno-germană care luptă pentru respectarea drepturilor omului, în privința muncitorilor sezonieri români din Germania. Societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. - IntegRO Mittelfranken e.V. i-a scris secretarului de stat Ovidiu Burdușa și îi cere să protejeze muncitorii români plecați la muncă în Germania. Practic, scrisoarea deschisă semnată de președinta asociației, Mevghin Mayr, nu face decât să confirme ce a scris ”Monitorul de Suceava”. Iată scrisoarea integral:

”Stimate domnule secretar de stat Burdușa,

aceasta este o scrisoare deschisă și doresc să v-o transmit pe această cale.

La începutul crizei Corona vă scriam despre măsurile pe care le întreprindem aici prin asociațiile noastre. Acum vă scriu ca să vă semnalez o situație ieșită din comun și vin cu rugămintea să luați măsurile necesare.

Este vorba despre muncitorii sezonieri care au fost aduși în Germania cu avionul, ca să lucreze în agricultură. Între timp, cred ca ați aflat din presă că unul din muncitori a murit în urma infecției cu virusul Corona în landul Baden-Württemberg. Pe lângă aceasta, de câteva zile suntem sunați de unii muncitori veniți la Nürnberg (landul Bavaria), care ne povestesc că regulile stabilite, nici măcar cele de igienă și distanțare socială, nu sunt respectate și că sunt obligați să muncească în condiții inumane, iar contractele încheiate sunt mai mult pro forma. Unii dintre muncitori nici măcar nu au văzut contractul de muncă!

Vă rog să urmăriți aici mărturiile acestora la postul de televiziune Antena 3, singura televiziune interesată de povestea acestor oameni, după ce dl Marius Hanganu a postat în Facebook câteva poze de la aeroport:

https://www.antena3.ro/…/marturii-din-fermele-nemtesti-roma…

Faptul ca sunt concediați de pe o zi pe alta și că sunt aruncați, pur și simplu, pe stradă depășeste orice limită! Și aceasta în timpul pandemiei, când sunt restricțiile cunoscute!

Împreuna cu dl Hanganu de la asociația Integro Mittelfranken e.V., care este partener de cooperare în proiectele de integrare ale asociațiilor noastre, am intrat în legătură cu unii muncitori. Colegul meu, locuind la Nürnberg, a întâmpinat la aeroport, în timpul lui liber, primul grup de români veniți să muncească în agricultură și le-a dat cartea de vizita pentru eventualitatea în care ar avea nevoie de ajutor. Nu a durat mult și am fost sunați de primii oameni concediați în mod ilegal.

Faptul că acești oameni au venit aici, chiar și pe timp de pandemie, nu e de condamnat, în condițiile în care în țară nu mai aveau din ce trăi, ci este revoltător că nu le sunt respectate drepturile și că sunt tratați precum sclavii.

Consider că înțelegerea dintre părțile română și germană privind acest transport de muncitori ar fi trebuit să includă și un pachet de informații referitoare la drepturile lor și la date de contact ale celor mai apropiate consulate, pentru eventuale situații de urgență (accidente, decese ș.a.), dar, în special, pentru faptul că ne aflăm în plină pandemie.

Unul dintre muncitorii concediați, căruia i s-a confiscat actul de identitate, a plecat, înainte să vorbească cu noi, până la ambasada din Berlin (cca. 500 km), neștiind că există un consulat în München.

Centrul sindical de consiliere Faire Mobilität a realizat o serie de informații despre dreptul muncii în limba română, care se pot accesa aici:

https://www.fair-arbeiten.eu/…/…/459.faq-virusul-corona.html

Tot aici vor fi în curând informații speciale pentru muncitorii sezonieri din agricultură. În plus, la centrul de consiliere Faire Mobilität a fost inițiat un hotline gratuit în limba română, care poate fi accesat zilnic, 9.00-12.00 și 14.00-18.00, la numărul 0800 000 5602.

Este foarte important ca acești oameni, mai ales cei care vor veni de acum încolo în Germania, la muncă, să primească aceste informații și date de contact. Ei trebuie să-și cunoască drepturile înainte de a pleca din țară.

Vă rog, domnule secretar de stat, să luați măsurile necesare”, încheie președinta asociației această scrisoarea deschisă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociație a românilor din Germania sesizează Guvernul despre încălcarea drepturilor muncitorilor sezonieri români.
 Vizualizări articol: 2752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Asociație a românilor din Germania sesizează Guvernul despre încălcarea drepturilor muncitorilor sezonieri români5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei