Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 dec 2017 - Anul XXII, nr. 289 (6705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Festivalul de datini şi obiceiuri populare ,,Cetina de brad”, la Pârteştii de Sus

Joi, 21 Decembrie 2017 (09:40:08)

La Căminul Cultural Pârteştii de Sus, comuna Cacica, va avea loc pe 26 decembrie Festivalul judeţean de datini şi obiceiuri populare ,,Cetina de brad”. Evenimentul aflat la ediţia a XVII-a, va fi organizat de Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Consiliul Local şi Primăria Comunei Cacica şi, nu în ultimul rând, Uniunea Polonezilor din România. Din obiectivele urmărite prin organizarea acestei manifestări artistice se numără dezvoltarea dragostei pentru folclor, păstrarea şi practicarea datinilor şi obiceiurilor populare, păstrarea şi îmbrăcarea portului popular de către copiii şi tinerii satului, educarea spiritului de toleranţă şi de comunicare între participanţi.

La festival s-au înscris grupuri de colindători şi urători de la şcolile gimnaziale din Ostra, Botoşana, Comăneşti, Cacica, Pârteştii de Sus, Stulpicani, Soloneţu Nou, Părhăuţi, Costâna, Capu Codrului, de la liceele din Cajvana şi Pârteştii de Jos şi Ansamblul folcloric „Pădureţul” al Căminului Cultural.

Din Programul artistic nu vor lipsi colindele, urăturile, jocul caprei, al urşilor, al căiuţilor sau al măştilor, irozii,,banda lui Bujor, banda lui Jianu, malanca, pluguşorul, sorcova, obiceiul Pădureţul, dar şi dansuri populare poloneze  şi româneşti.

Ca în fiecare an, prin eforturile depuse de organizatori şi sponsori locali, participanţii vor fi răsplătiţi cu diplome, trofee şi dulciuri, premiile fiind oferite de Consiliul Local şi Primăria Comunei Cacica.

Cu prilejul desfăşurării acestui eveniment cultural, spectatorii care vor participa la acest festival vor asista la un program de datini şi obiceiuri străvechi închinate sfintelor sărbători de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, momente ce vor fi prezentate cu dragoste şi talent de cei peste 260 de participanţi.

Festivalul a fost precedat de programele artistice desfăşurate pe data de 21 decembrie, în fiecare sală de grupă de preşcolari şi clasă de învăţământ primar, pentru întâmpinarea lui Moş Crăciun, la care au participat părinţii şi bunicii copiilor. Conform tradiţiei, toţi copiii şi elevii din comună au primit pachete cadou atât din partea Consiliului Local şi a Primăriei Comunei Cacica, cât şi din partea Uniunii Polonezilor din România.

„Deşi apropierea sărbătorilor de iarnă vor fi marcate prin serbările specific Naşterii Domnului, toată suflarea localităţii aşteaptă cu nerăbdare Noaptea de Anul Nou, când Partia prinde viaţă pe uliţele satului, prezentându-se la Parada Partiilor care va avea loc pe 31 decembrie, la Căminul Cultural Pârteştii de Sus, când fiecare Partie va prezenta programul (urătură, dansul Pădureţul şi dansuri populare) publicului prezent în sală, urmând ca după aceasta să colinde casele gospodarilor din sat, mai ales a celor care au fete, fiind răsplătiţi cu colaci şi bani. Acest obicei dăinuie de sute de ani şi este în continuare foarte îndrăgit de locuitorii localităţii”, a declarat directorul Şcolii Pârteştii de Sus, prof. Marcel Cojocar Sahlean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de datini şi obiceiuri populare ,,Cetina de brad”, la Pârteştii de Sus.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul de datini şi obiceiuri populare ,,Cetina de brad”, la Pârteştii de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei