Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la cuţit la glonţ

Pistoale împărţite printre veterinari, pentru sacrificarea porcilor din gospodării

Miercuri, 8 Decembrie 2010 (15:24:25)

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a achiziţionat opt pistoale pentru sacrificarea porcilor ce vor fi tăiaţi înaintea Crăciunului, armele cu glonţ captiv urmând a fi distribuite în zilele următoare medicilor zonali de liberă practică. Bineînţeles, cu acestea se va putea sacrifica un număr redus din totalul porcilor ce vor ajunge în acest an pe masa de Crăciun, însă se speră ca acţiunea să fie doar un prim pas în obişnuirea oamenilor cu acest mod de sacrificare. 
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a ţinut să lămurească din capul locului că medicii veterinari nu au obligaţia de a sacrifica animalele, ci fac acest lucru doar pentru ca oamenii să se convingă de avantajele asomării. 
„Întrucât nu s-a mişcat nimic în ultimii ani, am adus aceste opt asomatoare şi, funcţie de solicitări, am putea să mai achiziţionăm. Ideea este să le arătăm oamenilor care sunt avantajele acestora şi apoi măcar unul din fiecare sat să-şi cumpere un astfel de asomator”, a explicat Dulgheru. 
Pistoalele pentru sacrificarea porcilor au un principiu foarte simplu de funcţionare. Pistolul este pus în fruntea animalului şi. după declanşare, o capsă de opt milimetri pătrunde în cutia craniană, omorându-l instantaneu. Prin acest mod de sacrificare, explică sanitar-veterinarii, nu numai că se respectă legislaţia în vigoare, dar nu este nevoie de mai mulţi oameni care să ţină porcul, iar carnea animalului omorât instantaneu este mai fragedă. 
„Chiar dacă Directiva UE prevede clar că în nici un stat membru nu se sacrifică animale decât cu asomator, trebuie să admitem că în România reală lucrurile stau puţin altfel, şi cred că oamenii pot renunţa la cuţit doar dându-şi seama de avantajele asomatorului”, a spus directorul DSVSA. Altfel spus, gospodarii care îşi vor înjunghia şi în acest an porcii în bătătură nu prea au cum fi constrânşi să renunţe la acest mod de sacrificare. Cei care vor apela la medicii veterinari cu pistoale vor trebui să scoată din buzunar 20-25 de lei, pentru scarificarea unui animal.  

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pistoale împărţite printre veterinari, pentru sacrificarea porcilor din gospodării.
 Vizualizări articol: 1137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pistoale împărţite printre veterinari, pentru sacrificarea porcilor din gospodării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   No ca-i buna trimis de
( 8 dec 2010, 21:36:32
Mie nu i-mi dai un asomator,domnule doctor sa il pot folosii pentru toti guvernantii incompetenti!!!
2.   BRAVO! trimis de
( 8 dec 2010, 22:27:10
DOCTORE, ACUM, abia, ati nimerit-o! Inarmand doctorii, poate unii dintre ei isi vor duce la bun sfarsit o actiune inceputa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei