Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2011 - Anul XVI, nr. 50 (4648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fotbal

Moldovan şi Anton, vinovaţii fără vină pentru dezastrul de la Cetatea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conform raportului firmei de insolvenţă care se ocupă de dosarul echipei de fotbal AFC Cetatea, rezultă că principalii vinovaţi pentru dezastrul financiar de la club, care a dus în cele din urmă la desfiinţarea clubului, sunt foştii preşedinţi ai grupării sucevene, Dumitru Moldovan şi Ciprian Anton. Acestora li se impută printre altele că au efectuat  transferuri de jucători cu titlu gratuit, ce a dus la diminuarea patrimoniului asociaţiei şi că au folosit, Dumitru Moldovan până la finalul mandatului său consemnat în iulie 2009 şi Nicolae Ciprian Anton, începând din iulie 2009, bunurile şi creditele debitoarei în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice. Cei doi mai sunt acuzaţi că nu au plătit contribuţiile sociale către stat şi că au făcut transferuri cu caracter oneros, ceea ce a dus la diminuarea patrimoniului AFC Cetatea. Mai mult, Moldovan şi Anton sunt acuzaţi că nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu prevederile legale, iar lista faptelor care li se impută nu se opreşte aici. Ei sunt identificaţi de lichidator ca fiind „persoanele cărora le poate fi imputată ajungerea debitoarei AFC Cetatea în stare de insolvenţă”.

 

Moldovan: „Nu sunt eu cel care a fentat fotbalul sucevean”

Domnule Moldovan, cum e cu banii pe care nu i-aţi înregistrat în  contabilitatea clubului?

Cine a făcut acest lucru trebuie să răspundă în faţa legii, însă eu vă asigur că nu s-a întâmplat aşa ceva în perioada în care am fost eu preşedinte.

Din raportul depus în instanţă de către lichidator reiese că AFC Cetatea ar avea faţă de dumneavoastră o datorie de 4,3 miliarde de lei vechi, numai că printre documentele prezentate nu s-a găsit nici un contract de creditare semnat între clubul debitor şi Dumitru Moldovan.

Am împrumutat clubul cu o sumă importantă în speranţa că-i voi recupera odată şi odată. Banii au fost introduşi în contabilitate prin dispoziţie de încasare, suma respectivă regăsindu-se în raportul de casă al contului şi în balanţa contabilă. Este adevărat că nu am făcut un contract de creditare în acest sens, pentru că nu mai era nevoie.

În urma verificării contabile s-au mai găsit facturi de reparaţii auto pentru două autoturisme, deşi asociaţia nu deţinea mijloace fixe în contabilitate şi nici un contract de comodat referitor la aceste două maşini.

Vă spun cu toată răspunderea că există contracte de comodat pentru maşinile respective şi mă surprinde faptul că acest document nu a fost găsit printre actele societăţii. Exemplarul al doilea, semnat şi ştampilat, se afla în posesia mea şi l-am predat deja firmei Euroconsulting.

Sunteţi acuzat, printre altele, că aţi plătit prime de victorie unei persoane angajată în club ca muncitor necalificat, fără a exista cadru legal în acest sens.

În cadrul clubului exista un regulament de ordine interioară, care specifica faptul că orice angajat poate beneficia de primă de victorie, în funcţie de aportul fiecăruia. Din câte îmi amintesc, doamna respectivă primea un cuantum de 30% din prima cuvenită, ea fiind prezentă la fiecare meci pe care echipa îl susţinea pe stadionul Areni, având responsabilităţi legate de serviciul de protocol.

Raportul firmei de lichidare mai dezvăluie că în calitatea dumneavoastră de preşedinte aţi efectuat transferuri de jucători cu titlu oneros, fapt ce a dus la diminuarea patrimoniului Asociaţiei.

În timpul mandatului meu au plecat jucători gratis în ligile inferioare, pentru că nu aveau valoarea necesară. La fel au stat lucrurile şi în privinţa jucătorilor veniţi de la Otopeni, la care am fost nevoiţi să renunţăm la un moment dat pentru că nu puteam să le mai onorăm salariile.

Dar Roman?

Roman nu se încadrează în nici unul din aceste tipare, deoarece a plecat de la Suceava la final de contract.

Vă simţiţi vinovat în vreun fel pentru situaţia în care a ajuns AFC Cetatea, clubul etalon al fotbalului sucevean?

Mi-am desfăşurat activitatea într-un context în care finanţarea primită de la Primărie nu a fost niciodată suficientă pentru a ne putea desfăşura activitatea aşa cum trebuie. Să ştiţi însă că majoritatea echipelor din România erau pe atunci în situaţia noastră, înglodate în datorii, dar au reuşit totuşi să scape de dizolvare. Vă spun sincer că, dacă aş fi rămas la club, aş fi reuşit şi eu să evit acest lucru, pentru că exista o portiţă în lege de care au uzat restul echipelor aflate în situaţia noastră. Începusem toate demersurile ajutat fiind de un avocat specializat în domeniu, numai că după plecarea mea din club s-a sistat totul şi am ajuns în situaţia în care ne aflăm acum.

Credeţi că veţi plăti într-un fel pentru neregulile pe care lichidatorul le-a găsit la AFC Cetatea şi care au fost semnalate instanţei?

E clar că vom fi traşi la răspundere în funcţie de ce a greşit fiecare, însă eu am acte cu care să-mi susţin nevinovăţia în faţa legii. Vă spun sincer că nu sunt eu cel care a fentat şi faultat fotbalul sucevean. Eu am adus bani de acasă când a fost nevoie pentru ca echipa să nu desfiinţeze, iar aceste sume se regăsesc în documentele contabile.

 

Anton: „Soarta Cetăţii era pecetluită când am venit eu preşedinte”

Domnule Anton ce părere aveţi de raportul firmei de lichidare în priveşte activitatea desfăşurată de dumneavoastră ca preşedinte al AFC Cetatea?

Pe mine nu m-a înştiinţat nimeni că aş fi acuzat de ceva. În raport sunt multe referiri contabile care pe mine mă depăşesc.

Sunteţi acuzat că aţi remunerat jucătorii fără să mai întocmiţi şi state de plată.

Fotbaliştii şi-au primit banii aşa cum e normal, pe bază de dispoziţie de plată. Fiecare în parte a semnat pentru banii pe care i-a încasat. Cei de la firma de contabilitate ar putea să vă lămurească mai bine în această problemă, sincer n-aş vrea să intru în discuţii mai ample pe această temă, pentru că n-o stăpânesc prea bine.

Au existat sume de bani pe care dintr-un motiv sau altul nu le-aţi înregistrat în contabilitatea clubului?

Nu poate fi vorba de aşa ceva. Eu ştiu că toate facturile le-am dus la firma de contabilitate şi din ce am vorbit cu cei de acolo am dedus că toate lucrurile sunt în regulă.

Raportul lichidatorului relevă că aţi încasat şi cheltuit grila de formare a jucătorului Dorin Goian în valoare de 12.500 de euro într-un moment în care vi se ridicase dreptul de administrare al Asociaţiei.

Nu este adevărat. Abia în luna iulie a anului 2010 firma lichidatoare m-a înştiinţat că mi s-a luat dreptul de semnătură şi m-au invitat să predau ştampila şi toate actele societăţii. Nu consider că am comis vreo faptă penală. Să nu uităm că datorită deciziei de dizolvare pe care a luat-o instanţa, echipa de seniori s-a retras din campionatul ligii secunde în luna februarie a anului 2010, însă eu am activat la Cetatea până în iunie 2010, având grijă de echipele juniori ce şi-au continuat parcursul în campionat.

Mai sunteţi acuzat că în perioada în care eraţi preşedinte la Cetatea deţineaţi şi o funcţie de conducere la CS Sporting, de unde şi concluzia  că transferurile de jucători făcute de Asociaţie către acest club au fost făcute în interes personal şi în detrimentul FC Cetatea.

N-am făcut nici un transfer de fotbalist senior la clubul Sporting. Au fost doar patru copii care au plecat de la Cetatea la Sporting, însă acest lucru s-a făcut la insistenţa părinţilor, existând la dosar şi declaraţiilor lor în acest sens. Noi nu aveam cum să opunem, pentru că cei patru copii aveau sub 16 ani şi ca atare nu aveau semnat vreun contract cu Cetatea. De altfel, jucătorii respectivi s-au transferat după un an de la Sporting la Ceahlăul Piatra Neamţ tot la dorinţa părinţilor, şi nimeni nu s-a putut opune în vreun fel.

În raportul înaintat instanţei de firma Euroconsulting se mai spune că aţi efectuat transferuri defavorabile clubului, aducând astfel atingere patrimoniului Asociaţiei.

În luna iulie 2009 i-am vândut pe Onciu şi Roheţki la Ceahlăul şi am încasat peste 2 miliarde de lei vechi. Apoi, la finalul primei părţi a sezonului 2009-2010 am fost nevoiţi să-i cedăm gratis pe Homneac şi Halip la Botoşani pentru că n-am putut să le mai suportăm contractele. Marea majoritate a jucătorilor au plecat însă la concitadina Rapid, cu o săptămână înainte de reluarea sezonului, într-un moment în care Cetatea era practic desfiinţată.

În materialul constator se mai vorbeşte de o creanţă de 4,2 miliarde de lei vechi pe care AFC Cetatea o are faţă de Ciprian Anton. Cum s-a ajuns la suma asta uriaşă?

N-am cerut niciodată bani de la club, aşa cum au dedus cei de la firma Euroconsulting. De unde să am eu atâţia bani? Nu-mi explic cum a putut să apară un asemenea subiect pentru că nu am semnat niciodată un asemenea document. Este o aberaţie. Eu mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat de datoriile pe care mi le-am făcut în scurta perioadă în care am ocupat funcţia de preşedinte al AFC Cetatea.

Ce părere ai, numirea ta ca preşedinte al Cetăţii a fost benefică sau a avut darul să grăbească sfârşitul grupării sucevene?

Să nu uităm că eu am preluat clubul într-un moment în care procedura de dizolvare a FC Cetatea era deja iniţiată de câteva luni bune. Eu am avut pe mână bani pe care să-i folosesc strict pentru echipa de fotbal şi nu pentru a plăti datoriile uriaşe care se acumulaseră în decursul anilor 2005-2009. Soarta Cetăţii era practic pecetluită.

Cum credeţi că se va finaliza această poveste? Veţi fi tras sau nu în vreun fel la răspundere?

Poate am comis şi greşeli, dar raportul întocmit de firma lichidatoare nu reflectă aşa cum ar trebui activitatea pe care am derulat-o eu la Cetatea. Aştept cu interes să văd ce-o să se întâmple mai departe în acest caz. Eu zic că mi-am făcut datoria atât cât am putut de bine, însă organele abilitate vor decide dacă sunt sau nu vinovat de ce mi se pune în cârcă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moldovan şi Anton, vinovaţii fără vină pentru dezastrul de la Cetatea.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Moldovan şi Anton, vinovaţii fără vină pentru dezastrul de la Cetatea2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SA FIE TRASI LA RASUNDERE DACA SUNT VINOVATI trimis de
( 2 mar 2011, 11:32:10
cititi in OBIECTIV DE SUCEAVA de ieri articolul "CUM A FENTAT , FAULTAT SI DISTRUS FOTBALUL SUCEVEAN CUPLUL MOLDOVAN SI ANTON "
2.   Raspunde pt. ce ai facut trimis de
( 3 mar 2011, 00:15:21
Dupa parerea mea zic ca Anton e raspunzator de desfiintarea Cetatii si spun asta deoarece contabil vorbind Anton in momentul cand a preluat Cetatea a preluat si activul ( bunurile clubului , aici intrand in primul rand jucatorii si juniorii ) si pasivul ( datoriile), apoi dupa jumatate de an Cetatea a ramas numai cu datoriile ( pasivul ) , dar cu activul ( bunurile) ce ai facut Antoane ??
Trebuia sa casti bine ochii, nu i-ai cascat acum belesti p..., din moment ce ai acceptat sa preiei echipa inseamna ca ai acceptat sa preiei si datoriile nu numai bunurile pe care le-ai vandut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei