Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 oct 2010 - Anul XV, nr. 256 (4547)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copilul timid - Cum integrăm într-un grup un copil timid?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Integrarea în grup a unui copil timid se face în ritmul pe care el îl suportă confortabil dar progresiv. Adică cu paşi mărunţi, dar continuu. La început i se vor da sarcini individuale pe care să le realizeze cu succes, crescându-le în complexitate în timp.

Dacă va evita să vorbească în faţa grupului, nu va fi obligat să o facă, dar nici nu va fi absolvit de această sarcină. Poate nu vrea să vorbească atunci când e rândul lui, dar ar putea să vorbească la sfârşit. Sau poate vrea după-masă sau a doua zi. Sau poate are nevoie de sprijin pentru a o face. Când copiii sunt mici se poate apela la poveşti, la “baghete” sau “formule magice”. Fetiţa mea a ajuns să spună poezia pe scenă singură, cu succes, doar având în mână un bileţel cu aceeaşi poezie scrisă de mine, deşi ea nu ştia să citească. Însă strategia a funcţionat!

În acelaşi timp ceilalţi copii trebuie învăţaţi să nu se comporte inadecvat faţă de copilul mai timid: să nu râdă de el, să nu îl poreclească, să nu tragă de el, să nu vină toţi deodată asupra lui, etc.

 

Timiditatea poate însemna lipsa de încredere în sine?

Timiditatea este deseori însoţită de lipsa încrederii în sine. Uneori timiditatea este rezultatul eşecurilor obţinute anterior ceea ce face copilul să evite să se mai expună riscurilor.

Dacă la o petrecere un băieţel invită la dans o fetiţă şi ea îl refuză, apoi invită alta şi ea îl refuză, apoi alta şi primeşte acelaşi răspuns, e foarte posibil ca în curând el să nu mai iniţieze nici o astfel de invitaţie şi să ajungă să interiorizeze credinţe de genul “eu nu sunt în stare”.

Nu e o timiditate înnăscută, din contră, e o inhibare a unui comportament de iniţiativă datorită răspunsurilor nesatisfăcătoare obţinute. În astfel de cazuri e bine să fim alături de copil, să identificăm imediat astfel de situaţii, să discutăm cu el, să îl susţinem, să descopere ce poate face diferit ca să aibă succes şi să îl sprijinim să accepte şi răspunsurile nedorite, în timp ce merge totuşi mai departe, perseverând poate prin modalităţi diferite faţă de cele anterioare sortite eşecului.

Psiholog Mihaela ZAHARIA
Parenting trainer & coach Mind Master
www.parenting.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul timid - Cum integrăm într-un grup un copil timid?.
 Vizualizări articol: 924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Copilul timid - Cum integrăm într-un grup un copil timid?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei