Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 129 (6839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

A început sezonul bolii diareice acute; DSP Suceava avertizează că igiena e cea mai bună metodă de prevenție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au început supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută (BDA), prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie și a celor internate. Directorul executiv al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat, printr-un comunicat de presă, să supravegherea cazurilor de BDA se face până la sfârșitul lunii octombrie. Explicația monitorizării sezoniere este aceea că în lunile de vară incidența bolii este mult mai mare. Dr. Zorescu a arătat că BDA constituie ”o problemă de sănătate publică”, atât prin incidenţa crescută și diversitatea germenilor responsabili de apariția bolii, cât și din cauza gravității manifestărilor clinice. „Este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de BDA sau gastroenterocolită acută, până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic”, a declarat șeful DSP Suceava.

Pentru a preveni apariția bolii, care uneori îmbracă forme grave, cu deshidratare masivă, este suficientă respectarea normelor de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și mai ales de igienă a colectivităților, a subliniat medicul epidemiolog.

 

Pentru copiii mici, folosiți doar apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente

Printre aceste reguli, dr. Cătălina Zorescu a amintit spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului; spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum; prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare; păstrarea alimentelor acoperite, ferite de muște sau rozătoare, care le pot contamina.

Medicul recomandă, de asemenea, renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate; verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece a tuturor alimentelor cumpărate; consumarea apei doar din surse autorizate sanitar și sub nici o formă  din râuri, lacuri sau sisteme de irigații. Pentru copiii mici, dr. Zorescu afirmă că este recomandabil numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente. Copiii trebuie supravegheați și deprinși cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită ș.a.) pentru a limita infecția. Contaminarea mediului înconjurător

se poate evita prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități, în locuri special amenajate. În situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. „Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute”, a precizat dr. Zorescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A început sezonul bolii diareice acute; DSP Suceava avertizează că igiena e cea mai bună metodă de prevenție.
 Vizualizări articol: 4419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A început sezonul bolii diareice acute; DSP Suceava avertizează că igiena e cea mai bună metodă de prevenție0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei