Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 129 (6839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Rămas bun!

Pictorul de biserici Mihai Moroşan s-a mutat la Ceruri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictorul de biserici Mihai Moroşan s-a mutat la Ceruri, la vârsta de 76 de ani. El a făcut şcoala de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române, sub ocrotirea Patriarhului Iustinian. Mihai Moroşan este unul dintre fraţii „Moroşan” (Mihai şi Gavriil Moroşan), renumiţi pentru arta lor bisericească. Au pictat cu inima, au revărsat culoare, au dat viaţă îngerilor şi sfinţilor, dar cu sacrificii, cu post şi rugăciune, mereu cu gândul cel bun înălţat către Dumnezeu, cel care a revărsat asupra lor mult har şi binecuvântare.

 

Au pictat în toată lumea

Mihai Moroşan provine dintr-o familie cu nouă copii (părinţii se numeau Dumitru şi Matroana), doi dintre fraţi pierzându-se încă din fragedă pruncie. Sora sa cea mai mare a ales viaţa călugărească, vieţuind şi azi la Mânăstirea Moldoviţa, penultimul dintre fraţi, Nicolae, este preot, iar Mihai şi Gavriil au devenit pictori bisericeşti. Numele lor rămâne în pisaniile bisericilor din Liban, Siria, Cipru, Iordania, Grecia, Anglia, Germania, Canada, America ori România (cunoscute fiind picturile de la Mănăstirea Putna).

Pictorul Gavriil Moroşan a trecut la cele veşnice în anul 2008. Fraţii Moroşan au fost crescuţi în şi cu credinţă în Dumnezeu: „Am avut parte de o creştere creştină din pruncie, dată de părinţii Dumitru şi Matroana, care ne-au fost şi îndrumători spirituali şi ne-au deschis drumul spre această minunată artă a picturii bisericeşti”, susţineau cu ani în urmă fraţii Moroşan, care se reîntâlnesc acum în Ceruri, pentru a continua misiunea începută aici, pe pământ.

 

Mihai Moroşan: „Pictura bisericească este oglinda care ne îndreaptă spre ceruri, spre Dumnezeu”

Dacă cel de-al treilea fiu al familiei Moroşan, Nicolae, a devenit preot, el slujind la Biserica „Sf. Nicolae” din Vama, Gavriil şi Mihai au simţit chemarea spre pictura bisericească. Ei au pictat şi biserica din Vama, unde fratele lor este preot. „Pentru că, oricât talent ai avea ca pictor, îţi trebuie o chemare pentru pictura bisericească”, aşa spunea Mihai Moroşan într-un reportaj realizat de redactorul-şef Tiberiu Avram în Monitorul de Suceava. „Am făcut şi pictură laică. Am avut chiar o expoziţie, împreună cu marele pictor George Lowendal. Dar când vezi pictura din biserică, te mişcă, simţi şi-ţi doreşti să faci şi tu la fel”, a mărturisit Mihai Moroşan.

Din 1966, Gavriil şi Mihai Moroşan au devenit „fraţii Moroşan”, fraţii care cutreierau lumea şi, pe unde se opreau, lăsau pereţi pictaţi cu chipuri de sfinţi. Au pictat în toate colţurile ţării, dar şi peste hotare, în Liban, Israel, Canada, Germania, SUA, Cipru, Anglia, Iordania, Grecia. „În 1971-1972, am pictat fresca Bisericii Sf. Gheorghe, din Liban. De aici ni s-a deschis drumul spre Ierusalim, unde am pictat patru biserici, inclusiv Biserica Patriarhiei”, a declarat Mihai Moroşan, pentru Monitorul de Suceava, acum zece ani. Regretatul Mihai Moroşan susţinea atunci că „pictura bisericească este oglinda care ne îndreaptă spre ceruri, spre Dumnezeu. Cuviosul Damaschin din Damasc spunea că <icoana este legătura între om şi Dumnezeu>. Noi, muritorii, suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Icoana ne apropie de această lume sfântă, nevăzută, lume care prin mâna pictorului devine văzută”.

 

Calea veşniciei

Pictorul Mihai Moroşan spunea mereu că „toate bisericile pe care le-am pictat au reprezentat pentru noi un miracol”. Tot el considera că „toţi suntem muritori. Ne naştem fără să ştim, fără să vrem şi la fel ne şi stingem”. Cu credinţă, cu talent, cu har, cu bucuria lucrului bine făcut, pictorul Mihai Moroşan îşi ia rămas bun în aceste zile de la toţi cei care-i vom privi mereu cu admiraţie picturile bisericeşti, miile de icoane pictate, şi păşeşte în lumea veşniciei, pe care şi-a pregătit-o încă de la primul chip de sfânt pictat pe peretele unei biserici.

Pictorul Mihai Moroşan, despre care fratele său, preotul Nicolae Moroşan, spune că „a fost unul dintre cei mai mari pictori de biserici”, va fi depus în Paraclisul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou Suceava (pictat de el şi de fratele său Gavriil), iar înmormântarea va avea loc joi, 14 iunie, în jurul orei 11.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictorul de biserici Mihai Moroşan s-a mutat la Ceruri.
 Vizualizări articol: 5047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Pictorul de biserici Mihai Moroşan s-a mutat la Ceruri5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei