Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mai 2014 - Anul XIX, nr. 104 (5613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Centrul de Transfuzii

Circa o sută de suceveni, respinși lunar la donarea de sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circa o sută de suceveni sunt respinşi în fiecare lună la donarea de sânge din cauză că nu întrunesc condiţiile cerute de lege, arată datele Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS). Pe lângă diverse afecţiuni de care suferă, inclusiv banalele viroze respiratorii, sau diferite medicamente pe care le iau, există şi alte cauze, mai puţin cunoscute, pentru care oamenii nu sunt primiţi să dea sânge, explică directorul unităţii, dr. Maria Pilat. Este vorba de piercingul, tatuajul, operațiile sau tratamentele stomatologice efectuate de curând şi care sunt posibile surse de infectare cu HIV/SIDA sau hepatită. În asemenea cazuri, donatorii trebuie să aştepte între o lună şi şase luni, în funcţie de gradul de complexitate a intervenţiilor, odată cu care creşte şi riscul de contractare a unor infecţii, termen considerat de „siguranţă”.

Dr. Maria Pilat subliniază că o selecție riguroasă se face în cazul celor aflaţi la prima donare şi care nu sunt prea bine informaţi. Altfel, numărul rebuturilor de sânge, adică a sângelui donat, dar care nu poate fi utilizat întrucât nu este corespunzător din punct de vedere calitativ ar fi foarte mare, iar costurile pe măsură.

 

72 de zile, între două donări

„În cazul unui rebut pierderile sunt de câteva sute de lei, bani în care intră reactivii, pungile de sânge şi celelalte materiale folosite. Avem donatorii fidelizaţi care ştiu aceste lucruri şi nu vin dacă sunt răciţi, au febră, au fost la dentist pentru o plombă, detartraj sau o extracţie, ca să nu mai vorbim de o intervenţie mai complicată”, spune şeful CJTS Suceava.

Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani, şi cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecţiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor.

 

602 persoane au donat sânge, în aprilie

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.

După donarea de sânge se recomandă menținerea poziției orizontale pentru încă 10-15 de minute, pentru a se evita apariția efectelor adverse postdonare. Se recomandă evitarea efortului fizic și a consumului de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de două, trei zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne).

Luna trecută, la CJTS Suceava au donat sânge 602 persoane, cifră considerată satisfăcătoare. La această oră, potrivit dr. Maria Pilat, cantităţi deficitare de sânge se înregistrează doar la grupele de sânge cu RH negativ, dar până acum n-au fost urgenţe care să nu fi fost rezolvate. Medicul a subliniat că deocamdată nu se înregistrează probleme în ceea ce privește tichetele de masă acordate drept recompensă persoanelor venite să dea sânge şi nici în ceea ce priveşte necesarul de pungi şi reactivi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa o sută de suceveni, respinși lunar la donarea de sânge.
 Vizualizări articol: 2389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Circa o sută de suceveni, respinși lunar la donarea de sânge3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei